Wednesday, October 12, 2016

Peppermint-Ginger Plus Melegakan Simptom Food Poisoning.

Saya pernah kena food poisoning lepas makan mihun sup telur kat foodcourt di salah sebuah hypermarket di JB dulu. Dua hari cirit-birit sampai bangun pun tak larat, nak jalan pun terpaksa merangkak. Simptom trauma dengan mihun sup telur tu sampai lah sekarang. Hidung ni bila detect je aroma mihun sup telur, automatik tekak rasa mual.

Sejak tu saya perasan perut mudah sensitif. Salah makan sikit je mesti kena 'mild' food poisoning. So, sekarang memang kena hati-hati kalo nak makan. Pernah sekali makan kfc pun terkena juga sebab ayam lebih mudah dijangkiti bakteria. So, cara penyediaan tu pun kena jaga. Tapi, manalah nak 100% safe kalo dah terpaksa makan kat luar kan... 

Dulu, each time pergi klinik doktor mesti bagi pil kaler hitam dgn air garam. But now, i don't need those medicine. Sekarang saya ambil 3 biji Peppermint-Ginger Plus each time perut mula meragam atau lepas makan benda bukan-bukan untuk prevent sakit perut and miraculously it works for me! Bukan nak kata tak pernah kena langsung but bila buang air dah lain macam je, cepat-cepat telan Peppermint-Ginger Plus and it stops within next 2 hours paling lama.

Tuesday, October 11, 2016

Hospital Kuala Lumpur Berwajah Baru.

Lama dah tak pergi ke Hospital Kuala Lumpur. Agak terpegun dengan kepesatan pembangunan yang berlaku dalam HKL ni sejak 6 tahun lepas. Memang banyak dah berubah. Ingat lagi dulu bangunan-bangunan yang ada kat sini agak lama dan memang 'feel' macam orang sakit la bila ke sini. Hehe. Sekarang banyak bangunan baru dan tempat-tempat yang saya pergi dulu pun dah berpindah ke tempat lain. Terpinga-pinga juga lah nak cari tempat nak dituju.

Tuesday, September 27, 2016

Bahaya Chicken Pox Atau Cacar Air Pada Orang Dewasa



Cacar air atau nama umumnya Chicken Pox bukan je terdedah kepada kanak-kanak dan boleh berjangkit. Biasanya orang kata, mesti akan kena chicken pox ni sekali seumur hidup. Tetapi jika chicken pox ini menyerang pada orang dewasa sebenarnya implikasinya lebih bahaya daripada kanak-kanak.

Cacar air juga dikenali sebagai Varicella-Zoster Virus. Virus disebarkan melalui sentuhan secara langsung melalui kulit, batuk, bersin dan melalui sistem pernafasan. Tempoh penyakit ini dianggarkan antara 12 hingga 14 hari dan akan pulih dengan sendirinya. Mereka yang sedang dihinggapi chicken pox ni perlu 'dikuarantin' supaya virus tersebut tidak menular kepada orang lain. Tapi kalau dah tinggal serumah tu nasib badan la. Hehe..

Monday, September 26, 2016

Rawatan Dan Petua Hilangkan Batu Karang Hempedu.



Jika anda disahkan mempunyai batu karang hempedu, jawapannya ialah pembedahan. Yes, itu sahaja cara untuk hilangkan rasa sakit akibat batu karang tersebut yang akan disyorkan oleh doktor. Dan buat beberapa ketika, anda akan dibekalkan dengan ubat tahan sakit. Tapi sampai bila? Seperkara yang kita kena sedar, kesan penggunaan pil tahan sakit tu sendiri. Bila dah terlalu kerap diambil, ada kesan sampingan lain yang akan muncul. Seriously, u can ask doctor urself about this. Sebab tu sekarang, saya sebolehnya tak akan ambil panadol atau pain killer kecuali keadaan dah betul-betul terdesak dan memang dah jarang sangat ambil.

Ok, balik pada cerita tadi. Kebiasaannya, pembedahan laparoskopi akan dijalankan ke atas pesakit. Jika pesakit hamil, pembedahan biasanya dilakukan selepas bersalin dan bayangkan sepanjang tempoh tersebut, pesakit hanya bergantung kepada ubat tahan sakit. Bayangkan pula keadaan bayi dalam kandungan jika pengambilan ubat tahan sakit terpaksa diambil secara berterusan. Bahaya kan? Pembedahan laparoskopi ni walaupun hanya tebuk 3 lubang kecil, kesan lepas pembedahan tu tetap sakit ok. Saya dah pernah lalui pengalaman tersebut waktu buang cyst dulu. Kos pembedahan di Hospital Pakar dianggarkan RM13ribu dan tak silap saya RM4000 di hospital kerajaan. Mahal kan?


Punca Dan Masalah Batu Karang Dalam Hempedu.



Perasan tak kalau bersihkan atau cuci ayam, dekat dengan hati ayam tu ada satu organ agak kecil warna coklat kehijauan. Kadang-kadang dengan hati ayam tu sekali terjangkit warna coklat kehijauan tersebut. Tu lah dia hempedu. Rasa hempedu ni sangat pahit tapi bila google ada juga rupanya orang makan hempedu untuk khasiat-khasiat tertentu. Wallahualam. Bagi saya sendiri, tak lah kot nak makan hempedu ni. Hehe.. Ok, saya cuma nak bagi gambaran hempedu tu je. Bukan nak cerita pasal hempedu ayam pun. Tapi nak cerita berkenaan Batu Karang Dalam Hempedu. 

Hempedu bertindak sebagai agen pembaur lemak yang dimakan. Cecair hempedu dihasilkan oleh hati dan disimpan sementara waktu di dalam pundi hempedu. Hempedu penting dalam proses penghadaman lemak makanan. Pundi hempedu pula bertindak sebagai tempat simpanan hempedu.