Monday, October 8, 2012

Moist Choc Cake & Baklava

Assalamualaikum...... 
Lama dh tak update blog yg x seberapa ni... bnyk perkara yg berlaku dalam hidup ni sejak akhir-akhir ni.. Apa-apa pun,bersyukur dengan apa yang ada.. So, this time just nak share this chocolate cake that i got the recipe from my cousin.. sgt sedap dan moist.. since i'm feeling a bit over the top on that day i made this cake, so i decide nak wat ganache...  saje je... 


Than, a few days later, i've made my own version of Baklava.. a yummie, sweet and nutty dessert origin from Turkey (if i'm not wrong)... Sedap gak... n very simple.. just guna filo pastry, melted butter, pistachio, and using simple sugar syrup with cinnamon and orange peel... 


It's a bit sweet thought, but i love the tangyness of  the fresh squeeze orange juice into d syrup together with this Baklava... yummieeeeee!!!!!!!!!!



Thursday, August 2, 2012

Karipap Telur versi Putih

Dalam banyak-banyak kuih, kuih ape yang korang suke? If' it's me to choose.. my answer would be karipap.. haha.. i fond on savoury kuih than the sweet one. Karipap favourite mesti la karipap sardin.. 
tp kalau masa kat kampung halaman ku (jb) (kampung la sgt).. selalu leh jumpa karipap berinti telur dan kentang yang isinya warna putih, rencah ikan bilis dan dibubuh bnyk daun sup yang menyebabkan bau karipap tu harum semerbak!! Selalunya, karipap ni dibuat dalam bentuk bulat yang sungguh 'kawaiiii'... So ari tu ade la teringin nk mkn karipap ni, cari kat KL mmg x de sbb mostly karipap kentang telur mcm kat ikea tu.... So, aku pn try la wat.. tadaaaaaa...............



Nak kelim tepi karipap ni pn  mencabar tau.. memerlukan skill2 yang tertentu, tp aku wat karipap ni aku main tipu la sket. Aku pakai acuan plastik tu, lepas tu baru kelim.. so x yah la susah2 nk tekap karipap tu guna acuan bulat. 


Actually, nk goreng karipap pn ada tips.. ibu aku ckp, goreng karipap kn minyak sejuk, i mean x yah la tunggu minyak tu panas sgt baru nk letak sbb karipap akan 'menggerutu'.. so all these while the tips from my mom has been working well for me. So, kalau nak karipap yang cantik, gebu dan licin leh la guna tips ni.. (sila abaikan kuali turun-temurun itu..hehe...) 

Karipap yang siap digoreng



Mcm ni la rupa inti karipap tu


januarymagicspell.blogspot.com
Poyo je.. org ambk gmbr, aku pn nk ambk gmbr juga




Thursday, July 26, 2012

Akhirnya aku jadi blogger...

Dengan kalimah  '  aku nak start menulis my very first entry in my blog which i created with d help of my cousin in 2011.. yes!! u heard it right, blog ni dah dibuat dari last year tapi belum ada 1 entry pn lagi.. malam ni la cipta sejarah sebab tergerak hati nk wat benda ni.. Orang lain wat blog, aku pn sibuk nak wat blog gak, tapi blog nye dok 'peram' x buka2....

Anyhow, it's better be late than never right??? So first time ni x bnyk la perkara yang nak diceritakan.. Just nk bagi mukadimah sket je.. and salam perkenalan pada kwn2 baru.. Looking forward to meet new friends!!! With my very first entry........................
Dengan ini aku isytihar diri aku sendiri sebagai blogger.. 








Monday, February 20, 2012

CHE DA & CHE YU

Assalamualaikum w.b.t untuk pelawat blog Che Da Che Yu. Terima kasih sudi melawat blog kami. Che Da Che Yu are mama of our cutie pie Nur Qeisha Qaireen or her manja name Qiqi. 

So, a little bit about Che Da & Che Yu..

Che Da suka memasak and of course suka makan, bercita-cita to travel all over the world, multi-talent, suka budak-budak and ala-ala perfectionist (kununnye..).

Che Yu plak cat lover, suka kemas rumah, suka nature & ber 'camping'. 


We are proud to say that we are a SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (ID : 949189 @ 1029832) area Bukit Jalil. Jika berminat nak dapatkan product Shaklee, feel free to contact us. Untuk area Klang Valley dan yang berdekatan boleh je nak COD. Lain2 tempat, we all hantar pakai pos.

PM/sms/wasap : 0173163095 @ 0197794430
(ID : 949189 @ 1029832)