Thursday, August 2, 2012

Karipap Telur versi Putih

Dalam banyak-banyak kuih, kuih ape yang korang suke? If' it's me to choose.. my answer would be karipap.. haha.. i fond on savoury kuih than the sweet one. Karipap favourite mesti la karipap sardin.. 
tp kalau masa kat kampung halaman ku (jb) (kampung la sgt).. selalu leh jumpa karipap berinti telur dan kentang yang isinya warna putih, rencah ikan bilis dan dibubuh bnyk daun sup yang menyebabkan bau karipap tu harum semerbak!! Selalunya, karipap ni dibuat dalam bentuk bulat yang sungguh 'kawaiiii'... So ari tu ade la teringin nk mkn karipap ni, cari kat KL mmg x de sbb mostly karipap kentang telur mcm kat ikea tu.... So, aku pn try la wat.. tadaaaaaa...............



Nak kelim tepi karipap ni pn  mencabar tau.. memerlukan skill2 yang tertentu, tp aku wat karipap ni aku main tipu la sket. Aku pakai acuan plastik tu, lepas tu baru kelim.. so x yah la susah2 nk tekap karipap tu guna acuan bulat. 


Actually, nk goreng karipap pn ada tips.. ibu aku ckp, goreng karipap kn minyak sejuk, i mean x yah la tunggu minyak tu panas sgt baru nk letak sbb karipap akan 'menggerutu'.. so all these while the tips from my mom has been working well for me. So, kalau nak karipap yang cantik, gebu dan licin leh la guna tips ni.. (sila abaikan kuali turun-temurun itu..hehe...) 

Karipap yang siap digoreng



Mcm ni la rupa inti karipap tu


januarymagicspell.blogspot.com
Poyo je.. org ambk gmbr, aku pn nk ambk gmbr juga