Tuesday, April 30, 2013

Restoran Warisan, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Assalamualaikum sume!!! 

I have a wedding invitation last saturday (27 April 2013), a friend of mine punya adik kahwin in Bandar Seri Jempol. Oleh kerana ada tempahan last minute cheese tart yang perlu dihantar pada malamnya for a birthday party, so our initial plan delay. Keluar umah around 1.30pm.. adoiiiii aiiiii...... (dalam hati memang dah berkata-kata ntah sempat ke tidak nk sampai umah pengantin nih)

And you should know la kan... memang tak sempat!! Around 2.45pm - 3.00 pm baru sampai Kuala Pilah and to reach Bandar Seri Jempol will take another 2 to 3 hours!! So, sadly we decided not to go to the wedding (halfway) after realising we can't never reach the pengantin house b4 4.30 pm (the kenduri was until 4.30pm)... 

We encounter this beautiful restaurant just across the main 'pintu gerbang' to Istana Seri Menanti. It is sorrunded by padi field and looking beautiful!!! So, we decided to drop by there to fill our stomach. 
The Ambiance

Left : Siakap 3 rasa , daging kuniyt cili padi, kaila ikanmasin, sup ekor (pic lupa nak ambik)
Air jando pulang ni actually air kelapa muda yang dicampur gula enau (negeri sembilan famous for their gula enau).. Tapi kenapa air ni dinamakan air jando pulang?? Katanya air ini telah dibuat oleh seorang janda yang baru pulang dari menoreh getah..hehe.. 




Left : Ayu with her "jando pulang" (sedap katanya)

Overall, the food was O.K jer... not superb la(my sis kata hati dia tak tertawan!! haha...) Price wise, consider mahal coz we paid RM120++ for what we ate.. (the fish was RM78- i think mahal with the quality and taste of the fish)

I have a dream to open up my own restaurant 1 day, so one thing yang i will do is to brief my staff about the food. This is because, when i eat out, i always get the answer "TAK TAHU LA" whenever i tanya anything about the food... (waiter yang serve us, cakap tak tahu when we ask, ape tu masak keng som peksak). I mean like seriously?? This is 1 factor yang restoran melayu kurang titik beratkan. 

Ok, dah banyak-banyak cakap, naik penat pula.. C u in the next entry!! 

Restaurant : Restoran Warisan, Kuala Pilah, Negeri Sembilan 
Food : 3
Ambiance : 3.5
Service : 3
Cleanliness : 4
Price : 2
(my personal rating only.... )



Tuesday, April 23, 2013

Creamy Fruit Tart.... Ever!!

Weekend lepas sempat juga buat mini fruit tart.. bile bawa ke office untuk jamu kawan2 office, ada pula yang berkenan nk order.. Actually, fruit tart ni always been one of my favourite. With that creamy custard in the centre and rasa masam2 buah tu very refreshing!! Tak muak pn.. tapi of course my custard cream is the best coz i use pure HALAL vanilla extract and vanilla bean. hehe.....  there's a big different if u use pure vanilla extract or vanilla bean, try use it once, believe me, you'll never go back using vanilla essence!! So kalau ada yang nak order fruit tart with the creamiest custard and using ONLY PURE HALAL vanilla extract leh la place order kat SINI

Rupa vanilla bean ihsan dari google image 

Creamy Fruit Tart



Tuesday, April 16, 2013

Laksa Johor yang Marvelous!!!

Salam semua, apa macam hari-hari anda semua?? Adakah semakin baik dari hari semalam? atau hari anda telah manjadi semakin suram?? hehe... (saje je intro ngada-ngada) 

Hari Ahad malam Isnin lalu saya 'menyempatkan' diri untuk masak laksa Johor bukan sebab diri rasa nak makan, tapi sebab memenuhi permintaan/ order akak 1 office ni ha.. katanye saje2 e nk belanja kawan2 office mkn, tp x tau nk beli ape.. so dia decide suh saya masakkn laksa johor sebab kata dia suka laksa johor saya!! hehe... 

Alhamdulillah... ada yang suka dengan air tangan saya nih.. Actually,jarang sangat2 wat laksa johor ni coz it's tedious, lots of prep work to be done.. Rebus ikan, asingkan tulang, kopek udang, blend bawang, bawang putih, halia, serai n  lengkuas sume.. udang kering lagi... kerisik, dengan timun yg perlu dipotong bulat2....  phew!!! Dari lepas maghrib smpi almost midnight baru siap.. Traditionally laksa johor is made of Ikan Parang, tapi x kuasa la nak pilih tulang ikan parang.. silap2, x tido malam.. hehe... 

I shall share my way of making Laksa Johor : -

Laksa Johor 
Serves : 2-3 people

Ikan (saya guna ikan kembong)   5 - 6 ekor  (bergantung kalau nak lebih ikan)

Udang hidup                             200 gram (agak-agak la)
Bawang Merah                          10 biji (dikisar)

Bawang Putih                           5 ulas (dikisar)
Halia                                        6 cm (dikisar)
Lengkuas                                 6 cm (dikisar)
Serai                                        2 - 3 batang (dikisar)
Rempah kari                            2 paket kecil
Udang kering                           2 paket kecil (dikisar)
Asam keping                            2-3 keping
Santan (fresh)                         1 bungkus kecil 
Kerisik                                     ½ biji kelapa

Cara-cara :
1.Rebus ikan dan asingkan tulang dan isi (jangan buang air rebusan ikan dan tulang)
2.Tumis  bahan yang dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah kari, dan udang kering yang telah dikisar. Tumis sehingga rempah dan udang kering garing dan naik minyak.
3.Masukkan isi ikan, udang dan masak sebentar. Kemudian, masukkan air rebusan ikan, garam, asam keping dan biarkan sehingga mendidih.
4.Setelah mendidih, masukkan santan, dan kerisik dan biarkan sehingga mendidih lagi.
5.Rebus spaghetti dan hidangkan bersama kuah, timun, tauge, daun kesum, daun selasih dan limau and of course sambal belacan yang akan menyebabkan anda tambah berkali2.. hehe..      

Sambal belacan 
Cili merah            5-10 tangkai (dibelah 2 dan buang biji)
Cili padi               3-5 tangkai (bergantung kalau nak pedas boleh tambah) 
Belacan                secukupnya (dibakar)

Cara-cara : 
Originally memang la kalau tumbuk semua bahan ni baru terasa "kick" sambal belacan nih.. tapi memandangkan zaman dah moden, blend je pun boleh... :)



Kalau ibu saya wat laksa johor nih.. dia akan mayang timun sume halus2.. (potong bulat) sampai org confuse nih bawang ke timun gitu... Mostly pergi rumah sedara mara pn that's d way it was done.. So may b itu lah identiti laksa johor.

So, kawan-kawan office dapat la menikmati laksa johor nih.. thank you Pn. Azizah Alias  sebab belanja.. Semoga makin bnyk rezeki yang datang.. Amin.. 


Yummie.... 

Makan sampai tak hiraukan kamera

From left : K.Yah , K.Zah (yang belanja laksa)





Thursday, April 11, 2013

Kucing ku (Ray Ray)

Assalammualaikum.... 
Lama dah tak mengupdate satu satunya blog saya ni ha.. adoiiii ai.... 
Apa lah masalah nk update blog ni pn punya la malas... terlalu busy dgn kerjaya.. hehe.. poyo sgt..

Sape yang ada pet?? (sila angkat tangan!!) I have a pet too!! Well, actually this is my first pet ever.. I've been asked before in a kursus or something, what's your favourite animal?? Selamba je saya jawab. Saya x ada binatang yang saya suka, tapi kalau perlu saya pilih, then i'll choose cat because kucing paling common orang jadikan pet and lembu, sebab saya dilahirkan tahun lembu... weeeeeeeeeee..... boleh  gitu?? Tapi itulah kenyataannya, saya bukan lah seorang animal lover.. not to say i don't love animal, it just geli or allergic dgn binatang coz they are furry!! Tapi kalau tengok animal kena abuse ke, mati ke.. of course la sedih.. (hello, i still ada perasaan ok...) 

But Ray Ray really changed me!! It was actually kucing yang saya belikn as a gift for ayu (couin/sister).. masa jalan2 kat Petsmore dia suke sgt ngan kucing nih.. so i thought she'll be really happy if i buy her the cat as her birthday present. So, pada 25 Mei 2008, kita org bawa kucing kuning putih ni balik rumah. And we decided to name him 'Ray Ray' coz saya feeling tgk sorang budak Jepun Islam kat Tadika Seri Bangsar nama dia Ray..ala-ala sinar gitu lah..  That was 5 years ago, and now he's a big cat!! Dia lah penghibur yang menceriakan hidup kita orang nih.. Kajian pun ada menyatakan haiwan peliharaan boleh membantu mengurangkan stress.. dan orang yang ada binatang peliharaan mampu hidup lebih lama.. He was sick once, bawa jumpa vet, doktor tu kata dia kena something like batu karang... means x boleh wee wee or poo poo... It was may be because of the sand or batu yang clog saluran kencing dia because we used to bring him along bila pergi park or pantai.. Doctor advise kalau dia adalah indoor cat, it's better for him to stay indoor... sesekali bawa keluar tak pe la... so since kejadian tuh, we rarely bring him out.. sebab tak mahu kejadian yang sama berulang. He was admitted for few days sebab doctor terpaksa menggunakan tiub untuk keluarkan air kencing dia.. Mula2 yang keluar semua darah, so doctor kata kena admit sampai darah berhenti keluar dan air kencing yang keluar seperti biasa.















Alhamdulillah, Ray Ray dipanjangkn umur.. dia survived d tragic moment. And we are very thankful for that... masih lagi diberi kesempatan untuk bersama-sama dengan Ray Ray.. Ray Ray dah dikasi sebab dia sangat garang dengan kucing2 lain dan dia suka kecing sepah2.. tak larat nak handle dh.. Dulu we all selalu bawa dia untuk grooming, tapi sekarang dah jarang.. Prefer untuk buat sendiri je.. lagi pun ayu pernah terbaca satu artikel mengatakan haram potong kuku kucing sebab kuku kucing ni bukan sekadar kuku, tetapi ianya adalah sebahagian daripada struktur tulangnya, malah ia sebenarnya bersambung dengan sendi kaki. Ada juga orang yang berkata hukum membela kucing dalam rumah ialah haram.. katanya ada  hadis Rasulullah yang mengatakan bahawa ada "seorang wanita yang masuk neraka kerana mengurung kucing. Wanita itu katanya kuat beribadat."

Saya terjumpa pendapat ni di  hafizanbukitabal.blogspot.com
" Wanita ni telah menganiaya kucing tersebut dengan tidak memberinya makan dan minum sehingga kucing tu mati. Pastu ada pula hadith dari Anas r.a yang bermaksud: "Adalah Rasulullah s.a.w itu sebaik-baik manusia dari segi akhlaknya. Aku adalah saudara bagi ibuku Futaim yang dipanggil Umair. Adalah Rasulullah s.a.w. apabila mendatangi kami, baginda brkata "Wahai Aba Umair apa yang burung bulbul buat?" {Sahih Muslim}.


"Jadi secara zahirnya, kedua2 hadith diatas jelas bertentangan yang mana hadith pertama nyata melarang kita mengurung binatang , manakala hadith kedua tidak pula Rasulullah menyuruh agar dilepaskan burung tersebut"


"Kesimpulannya hadis kedua itu adalah hadis yang menentukan hukum manakala hadis pertama itu adalah penerangan lanjutan(syarat) ke atas hadis hukum tersebut. Oleh yg demikian, harus hukumnya mengurung haiwan belaan selagi mana dijaga haiwan tersebut sebaik mungkin (memberi makanan dan minuman). "


Apa-apa pun jangan lah kita berlaku zalim pada binatang, especially kucing coz kucing ni binatang kesayangan nabi tau!! Till then, see ya in d next entry!!