Monday, May 27, 2013

Ikan Kerapu Stim Limau & Kerabu Maggie

Hai hai.... 
i am a foodie obviously, and i love to cook. Kalau rasa nak makan apa2 mesti saya akan cuba masak... so, saya nak share resipi yang tak seberapa dari saya ni la.. bukan 1 resipi tau.. no..no..no... i'll share 2 recipe in this entry.. because, all the ingredients in this two dishes are quite similar, tak banyak beza.. 

Ikan kerapu steam limau 
(1 whole fish)
ikan kerapu (boleh ganti dengan ikanmerah or siakap)                               
2 biji bawang merah                                                                
2-4 ulas bawang putih                                                       
5 cm halia                                                                     
3 batang serai                                                         
5-6 tangkai cili padi
1 cawan lemon/limau kasturi/limau nipis juice                
1 sudu besar soy sauce                                                             
1 sudu besar sos ikan                                                             
1/2 cawan air 
garam & gula
daun ketumbar                                                                                                                                                            

Cara-cara : 
1. Bersihkan ikan sebersih-bersihnya. 
2. Blend or tumbuk semua bahan  (1-5) 
3. Sediakan pinggan/mangkuk. Letakan ikan yang telah dibersihkan dan kemudian masukkn bahan yang telah ditumbuk tadi. 
4. Gaulkan bahan(5-6) dalam bekas lain dan tuangkn atas ikan yang yang telah disusun tadi.
5. Steamkan ikan tadi dalam kukus lebih kurang 15 - 20 minit atau sehingga ikan masak. 
6. Hiaskan dengan daun ketumbar. Siap!! 



Kerabu Maggie 
(serves: 2 or 1 in my case) 

1 bungkus maggie perisa ayam 
sotong (dibersihkan dan dipotong) 
udang (dibersihkan dan kupas kulit) 
cendawan hitam (telinga tikus) direndam dalam air dan dicelur sebentar
5 sudu besar juice limau/lemon/limau nipis
daun ketumbar
cili padi
1 sudu besar sos ikan 
garam dan gula 

Cara-cara : 
1. Celur maggie dalam air panas (mee sahaja) 
2. Celur pula sotong dan udang
3. Gaulkan perisa maggie, jus limau,  sos ikan, garam dan gula.
4. Bila campuran sudah sebati, masukkan pula cili padi, maggie, cendawan, daun keumbar, sotong dan udang tadi. Gaulkan sehingga sebati. Siap!!! 
ni la maggie perisa ayam tu.. 
Kerabu maggie 'ida' style

                                          


Saturday, May 18, 2013

Restoran Sukhumvit, Kampung Baru

Da Jia Hao (hello in mandarin-maklumlah baru lps kursus Mandarin) 
Apa khabar anda semua?? Saya tak berapa nak sihat la... selalu diserang migrain.. tambah lagi cuaca yang panas sekarang nih sampai cecah 37 darjah, ya Allah memang tak tahan sangat2, drive buka air-cond pun dah tak rasa apa dah. Ada juga terbaca rungutan driver taxi yang kata since cuaca panas nih, customer dia org berkurangan, sebab naik taxi air cond pun dah tak rasa, and because of the weather, people choose to stay indoor.. tapi disebalik tu, tauke kedai-kedai air cond sume tersenyum lebar.. kata dia org, ramai org yang beli air cond, business makin maju.. kalau tak beli air cond pun ramai customer yang tempah untuk service air cond masing-masing. Macam tu la kan, adat, kerugian orang lain kadang-kadang menjadi REZEKI bagi sesetengah orang. 

Hari tu sempat singgah kat satu restoran ni, SUKHUMVIT, yang katanya dinamakan sempena salah satu nama jalan di Thailand. Tengok banyak review kata ok.. memandangkan berada berdekatan Kampung Baru, so sempat la singgah. Makanan dalam menu, macam kedai-kedai lain gak - BANYAK!!! Tapi biler nak order sume mostly - TAK ADA... saya nak order udang asparagus tak ada, cousin nak order udang goreng tepung tak ada, sotong goreng tepung pun tak ada.. (katanya sebab tepung tu tak ada). Nak order ayam selasih pun tak ada. Jadi last-last kita orang order makanan biasa je la.. 
Tom Yam Seafood Putih, Ayam Gajus, Kailan Ikan Masin, Telur Bungkus

Actually, they do have a few set menu, which consist fish, soup, vege, and a few side dish yang harga dia sangat reasonable (2-8 pax). Siap dengan air skali tau. So, sesuai untuk anda yang nak makan beramai-ramai. And they have a small set up stall yang jual macam-macam kerabu. Ooo yes, before i forget, despite the disappoinement sebab banyak yang diorder tak ada, i do need to tell you that the service was good. They placed a call button  on each table,you just have to press the button and the waiter will come at your service. And the waiter that serve us did make an effort to find out what is 'Telur Boom' (it's actually sunny side up with mince chicken on top)

Left : Set up stall tempat membuat kerabu, call button yang saya suke,coz tak payah nak jerit2, angkat tangan macam dalam bilik darjah.


Overall, tempat ni kira ok la untuk melepak-lepak bersama kawan-kawan and family. Price wise, ok gak... within budget la untuk kita orang ni.. ;) 




Restaurant : Sukhumvit, Kampung Baru
Food : 3 
Ambiance : 3
Service : 3.5
Cleanliness : 3
Price : 3
(personal rating only)