Friday, June 28, 2013

JM Beriani, Bandar Baru Bangi

Alhamdulillah.. jerebu yang melanda dah beransur pulih. Berkat doa, solat Istisqa' bagi memohon hujan dan dengan kuasa Allah hujan mula turun. Selepas beberapa hari, semalam baru lah terasa udara yang disedut 'freshhhh' sangat.
Semalam saya dan Ayu ke Bangi untuk membeli barangan keperluan kuih untuk tempahan blueberry cheese tart dan marble cheese brownies hujung minggu. Sambil tu, singgah ke JM Beriani cawangan Bangi, berdekatan dengan Restoran Mohd Abdullah Chan & Speed Mart. Dinner saya, nasi beriani daging (RM11.90++) yang didatangkan sekali dengan kuah dalca dan acar buah. Ayu pula pilih Ayam Goreng Berempah. Kami berdua pilih minum air sirap limau. It's the perfect drink for me after a heavy & hearty meal. Menyegarkan!!! 
Beriani daging

Beriani Ayam Berempah
Macam-macam lagi hidangan makanan di sini, mostly masakan Johor. Ada mee bandung, tahu bakar, tulang merah (yang terkenal di Singapore tu) dan mcam-macam lagi lah. Nasi beriani kat sini tak terlalu berminyak, ngam2 rasa dia. Nasi dia pun very fluffy. Actually ni bukan lah first time kami ke sini, sebelum ni pernah juga ke cawangan di Shah Alam & Petaling Jaya. Jadi pada yang nak merasa nasi beriani di sini bolehlah datang berkunjung ke JM Beriani. Insyallah resipi turun temurun dari Batu Pahat, Johor ni tidak mengecewakan anda. 

Suasana kedai di JM Beriani

Tuesday, June 25, 2013

Ketam Village Steamboat, Ikano

Assalamualaikum.... uhuk..uhuk... (sorry la terbatuk2 sebab cuaca tak menentu sekarang ni, almaklumlah jerebu kan) tekak terasa perit jer... minum air bergelen2 pun still rasa macam haus lagi.. u all kena jaga diri baik2 tau.. drink lots of water and don't forget to wear mask. 

As we're being advised to reduce outdoor activities, this particular activities i can't seem not to do is eating out!! yes.. and since my house's water supply was disrupted, it's clear that i have to eat out. (how am i supposed to cook up something if there's no water) we (me, sister, and ayu) chose to eat "Steamboat" in Ikano. It's Ketam Village Steamboat

Loved..loved..loved!! suka sangat!! Actually i've been here several time and what i like about this place is the individual steamboat pot that allows you to eat 'calmly' and create your own flavour of soup. (i dun't really like prawn in my clear soup) They have varieties of seafood, fishball, veggie, and fried fish head (my personal favourite). I've tried the Tom Yam Soup before, but didn't quite like it, the 2nd time i came and tried clear soup,been hooked ever since!! It's my go to soup when i'm here. 
Individual steamboat pot (x payah nak berebut)

Set for 2
This is extra order to 'top up' our set for 2 
We (3 person) order extra soup and share the set for 2 

Overall, we all are full and happy... weeeeeeeeeeee!!!! 

Restaurant : Ketam Village Steamboat (Ikano) 
Food : 4.5
Ambience : 3.5
Service : 4
Cleanliness : 3.5
Price : 4 
(personal rating only) 




Thursday, June 20, 2013

Ada apa dengan 5S??

Assalamualaikum sume... 
Haih.. awl2 dh mengeluh ni.. bukannye ape, been very bz lately.. personel life, bakery ngan rutin kerja di office. Tambahan sekarang ni office dalam peringkat renew sijil untuk 5S.. 

Apa tu 5S ek?? 5S tu SUSUN, SISIH, SAPU,SERAGAM,SENTIASA AMAL... 
Meaning?? 
SUSUN - kena la susun segala barang2 yang ada di office ni.. baik dari segi workstation ke.. ruang pejabat ke.. semua perlu disusun rapi.. 

SISIH - sisihkan la segala benda dan bahan yang tak diperlukan. And for my office, we practice recyle.. so kena lah asingkan bahan-bahan yang nak dibuang mengikut kategori. 

SAPU - kerja-kerja pembersihan.. lantai and peralatan di pejabat perlu dibersihkan.. Kena DUST FREE.. 

SERAGAM - semua kena seragam... sebagai contoh buku laporan atau pun buku catatan, loging book... semua kena seragam. Macam kat office ni, semua buku logging dibalut menggunakan sampul yang sama. Labelling pada fail pun perlu seragam. 

SENTIASA AMAL - maksudnye amalan berterusan dari masa ke masa. Kat office saya nih, hari2 sebelum balik kami akan laksanakan 5-10 minit 5S individu. Kemas meja masing2, ketua zon (ehem..ehem... saya la tu) akan check meja pegawai2 sebelum balik bagi memastikan meja semua bersih. 

Actually memang 5S ni memudahkan,tapi proses nk melaksanakan 5S ni sangat la payah.. n nk maintain??? lagi la PAYAH!!! 5S juga mementingkan  dokumentasi sebab kena sediakan   FOLDER 5S yang lengkap.. segala aktiviti 5S perlu direkodkan dan difail untuk audit nnti.    ermmmm.... lots to do... tapi dah arahan kan, ikut je la.... 


Label /info sekiranya berlaku kerosakan, no apa yg perlu dihubungi dan pegawai yang bertanggungjawab

Peringatan untuk padamkan suis lampu 

Disebabkan saya kerja dealing with piring hitam/ old records.. so, rak semua kena label.... pengsan!!

Pergerakan pegawai yang seragam..... 
Lama nak kerja kan benda ni... proses berterusan... so pada sesiapa yang senasib, tempat kerja ada amalan 5S... i wish u good luck!!! Jangan lupa maintan sebab 5S ni actually bagus dan memudahkan sekiranya dipraktikkan.









Wednesday, June 19, 2013

Alfalfa Complex Shaklee.. Smell the natural!!

Salam semua...Korang apa kabar? Didoakan baik2 belaka.. :)

Last weekend i went to Cameron Highlands.. Amboi, sedapnya cuaca kat sane.. sejuk, nyaman, segar bugar! Tengok ladang-ladang teh, strawberry park, cactus park sume tu.. I feel so fresh! Jumpe plak ngan waterfall Lata Iskandar... perghh!! Something good about this place is the cleanliness! So far tempat yang saya dah pernah pergi kat semenanjung ni lum jumpa lagi waterfall yang agak bersih macam Lata Iskandar! Keep up the good work guys! Hehe... Baru la sedap mata memandang...

Ok, talking about the natural & the freshness.... bau-bauan tumbuh-tumbuhan & off course the green foliage... it reminds me of Alfalfa Complex Shaklee. I really like the smell of chlorophyll contained in Alfalfa Complex Shaklee. Bau dia very fresh! Bukak je penutup tu terus terasa berada kat dalam hutan! (da macam iklan 5 gum plak.. Hehe..)

Nak tau tak yang Alfalfa Complex Shaklee nih diperbuat daripada tanaman Alfalfa atau nama saintifiknya Medicago Sativa. Ditanam secara organik maknanya bebas pestisid, herbasid & menggunakan baja bebas kimia.

FAKTA ALFALFA COMPLEX SHAKLEE

- Dikenali sebagai "Raja Segala Tumbuhan". Alfalfa mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar & hanya dituai setelah matang. Akarnya mencapai 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. Daunnya yg telah dituai kaya dengan klorofil.. sebab tu Alfalfa Complex Shaklee  berbau 'daun'!

- Alfalfa dah digunakan manusia sejak lebih 2,500  tahun dulu & dikenalpasti sebagai makanan paling kaya dengan nutrisi & zat galian. Nutrisi alfalfa kebanyakannya tak terdapat pada buah-buahan mahupun sayur-sayuran. Hebat kan alfalfa ni!

Ok, da citer pasal fakta.. pe plak fungsi Alfalfa Complex Shaklee ni? 

FUNGSI ALFALFA COMPLEX SHAKLEE

- Melegakan sakit sendi dan belakang.
- Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
- Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
- Merawat arthitis.
- Bagus untuk elergi dan ekzema.
- Merawat asthma.
- Mencuci usus untuk membuang toksik.
- Mencantikkan kulit.
- Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor.
- Meneutralkan asid dalam badan.
- Merawat masalah bau badan.
- Menyingkirkan lemak & kolestrol.
- Merawat masalah keputihan pada wanita.
- Membesar dan menegangkan payudara.
- Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri.
- Memulihkan urat selepas bersalin.
- Membantu masalah penghadaman dan pencernaan.
- Meningkatkan stamina suami.
- Melegakan sembelit.

Siapa yang patut ambil Alfalfa Complex Shaklee ;

1- Badan yang bertoksik tinggi.
2-Ingin merawat kulit.. Jika tahap toksik tinggi dalam badan, kulit kita jadi tak elok.
3- Masalah penghadaman, gastrik, kembung perut.
4- Pesakit hepatitis.
5- Masalah badan berbau.
6- Sembelit.
7- Tinggi kolestrol.
8- Penghidap darah tinggi, mencegah strok & mencegah sakit jantung. Pisahkan 3 sekawan ni dengan Alfalfa Complex Shaklee.
9- Sering keletihan.
11- Penghidap atritis.
12- Para suami.
13- Para isteri.

Nota : Untuk kesan lebih baik, larutkan 10 biji Alfalfa Complex Shaklee dalam air + 3 biji Peppermint Ginger Shaklee dan jadikan sebagai minuman herba anda. Nak campur dengan jus buah untuk 'upgrade' kan rasa tu pun boleh.




So, macam biasa.. Kalo nak dapatkan Alfalfa Complex Shaklee ni.. don't forget this few simple step! :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Thursday, June 13, 2013

Status Halal Shaklee.

Salam Sejahtera dan Salam Berbahagia. Saya pasti ramai yang tertanya-tanya Shaklee ni HALAL ke tak? Sebenarnya produk Shaklee ni 100% dijamin HALAL! Ok, jom kita tengok info berkaitan status halal produk Shaklee dalam entry kali ini.

Sijil Halal untuk produk Shaklee telah dikeluarkan oleh ISA (Islamic Services of America) dan telah diiktiraf oleh JAKIM.


Sijil HALAL Shaklee yang dikeluarkan pada tahun 2012. 

Sijil HALAL Shaklee yang dikeluarkan pada tahun 2013.

ISA (Islamic Services of America) adalah sebuah badan Islam luar negara yang telah diiktiraf oleh JAKIM.









So, diharap info yang jelas ini dapat menjawab persoalan tentang status halal produk Shaklee di kalangan pengguna.

Untuk sebarang info, boleh hubungi saya seperti berikut ; 

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com

ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



Produk Kurus Terbaik!! dan harga berpatutan.. Tentunya Shaklee!!

Salam semua... lama tak bersua.. hehe 
Ermmm saya ni seroang yang sangat obsess dengan makanan.. maka tak dinafikan saya ni memang Bam Bam la kan... banyk dah produk saya pernah cuba untuk menurunkan berta badan nih..but none of that works for me.. (sob..sob..well, tepuk dada tny selera la kan)

Tapi recently saya ditakdirkan berjumpa dengan produk yang so far bile saya makan saya rasa AWESOME!!! And most importantly, bersesuaian sangat dengan keadaan poket saya...1 PRODUK cover SEMUA!! Mcm2 kegunaan ada... contoh mealshake tuh, tuk kurus boleh, kanak2 seawal 1 tahun dh boleh consume... bagus utk imune system... mcm2 produk ada.. utk hati, utk kurus, utk detox... Ya Ampun, mmg kalau tgk tu rs mcm semua pun nak.. sape x nk sihat kan?? malas la nk citer panjang2 nih.. boleh visit link yg saya bagi nih..  Jom Say Heart semua penerangan ada.. boleh la contact terus ngan indipendent distributor ni... service baaaaikkkk pny!!  Alhamdulillah, sy PUAS HATI!! TRUST ME!! u WON'T REGRET!! (saya promote free, x terima apa2 bayaran pun.. ikhlas je..nk share benda yg bagus kan.. hehe) 

Wednesday, June 12, 2013

Bulan Puasa Waktu Terbaik Untuk Kurus.

Bulan puasa adalah waktu paling ideal untuk kurus bagi mereka yang nak diet. Tambah lagi bagi mereka yang ambil Set Kurus Premium Shaklee. Memang bonus la untuk anda! Set Kurus Premium Shaklee terdiri daripada beberapa kombinasi supplement berikut ; 

CINCH SHAKE SHAKLEE

Nak tau tak, sebenarnya waktu diet ni otot-otot akan merosot. Jadi, apabila otot-otot berkurang, kadar metabolisma pun akan kurang. Akhirnya badan lagi cepat naik berbanding sebelum diet jika kita GAGAL mengambil sebanyak 1,000 kalori sehari. Untuk diet sebenarnya kita sangat memerlukan protein untuk mengelakkan nafsu makan menjadi-jadi! Kenapa protein? Sebab protein membantu meningkatkan metabolisma badan, meningkatkan perkembangan otot dan menjaga otot supaya bebas lemak. 

Cinch Shake Shaklee tugasnya untuk membakar kalori, memberi rasa kenyang, dan dalam masa yang sama memelihara otot tubuh. (cinch memelihara otot..jadi..hanya lemak2 yang dibakar..bukan memusnahkan otot2 ye... So, bila anda dah kurus nanti tak la kulit2 dan otot menggeleber sebab otot terpelihara.)



Cinch Shake Shaklee terdapat dalam 3 flavour iaitu vanilla, chocolate & latte.. yummy! 





LECITHIN SHAKLEE

Lecithin berfungsi untuk melarutkan lemak dan kolestrol dalam makanan. Ia merendahkan paras kolestrol dalam darah, meningkatkan kolesterol baik (HDL), mengawal paras triglycerides dan memecahkan lemak badan serta mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh darah. Lecithin mampu mengurangkan risiko penyakit koletrol tinggi.



HERBLAX SHAKLEE

Herblax berfungsi sebagai detox untuk membersihkan usus. Usus yang bersih membolehkan nutrien dapat diserap secara optimum! Detox bertujuan untuk membuang segala toksin, lemak dan lendir yang melekat pada dinding usus dan dikeluarkan melalui pembuangan air besar.





CINCH ENERGY TEA MIX SHAKLEE

Cinch Energy Tea Mix ini adalah untuk memberi tenaga dan memastikan badan kekal cergas sepanjang hari. Sangat elok dijadikan sebagai pengganti minuman teh dan kopi yang diketahui mengandungi kafein yang boleh mendatangkan kesan sampingan jangka panjang.







Lepas ni, banyak la baju-baju lama boleh pakai semula ye.. :) Set Kurus Premium Shaklee, kurus secara sihat. Cantik di luar, cantik di dalam! 




Selamat berdiet!



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."


Friday, June 7, 2013

Meals Shakes Shaklee Sebagai Makanan Tambahan Paling Lengkap

Hai, apa khabar semua? Untuk entry kali ni saya nak share tentang golongan-golongan yang WAJIB jadikan Meals Shakes Shaklee sebagai pilihan makanan tambahan korang.

Siapa perlu ambil Meals Shakes Shaklee :
  •  Jenis sukeeee sgt mkn @ terpaksa mkn megi sebab tu je la makanan paling senang & cepat kenyang...
  • Jenis busy jek memanjang smpai nk makan pun tak ade mase.. tu yg dok mengunyah jajan je.. Ni biasenye utk org yg bekerja la... 
  • Tidak mendapat makanan seimbang.. kalau nak makanan tu lengkap ala-ala ada ikan @ ayam @ daging + sayur + buah-buahan + susu @ jus.. payah la hari-hari nak makan macam ni lebih-lebih lagi yang makan kat luar.
  • Jenis yang tak suka makan pil supplement.
  • Mempunyai anak2 yang aktif.
  • Kulit yang elergic.
  • Untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan dan menambahkan berat badan! Meals Shakes Shaklee berfungsi untuk memberi berat badan ideal korang. So, siapa yang terlebih berat atau terkurang berat akan dapat berat badan ideal dengan Meals Shakes Shaklee.

Meals Shakes Shaklee ni easy on the go meal. Easy to prepare, easy for our body to absorb all the minerals, vitamins, proteins & off course will provide balance amount for asid amino. Kira perfect meal la.. Tak payah risau badan tak cukup zat seimbang.. Lagi best untuk yang nak diet tapi nak kenyang lama coz Meals Shakes Shaklee nih rendah kolestrol, lemak & sodium. Bulan puasa boleh la ambil Meals Shakes Shaklee ni. Tahan sikit perut tu.. hehe... sentiasa bertenaga walaupun berpuasa!

Let's shake!

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832




SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


" Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa "

Thursday, June 6, 2013

Best Pavlova ever!! And the tips... Pavlova oh Pavlova

My craving for sweet stuff became worsen these days... I've gone for a crazy pavlova hunt, which makes me eat more than what i should have. From Delicious, Alexis  to Serai and yes.... Ben's is in the list too!! Pavlova is a very straight forward dessert, either you like it or don't..coz it's SWEET as it was made of egg white and a lot of sugar..  ramai yang kata Alexis have the BEST pavlova... but for me, i like d one from both Ben's and Delicious... it's less sweet.. may be because of the cocoa in the pav itself.
Ben's , Alexis and Delicious.. Serai's one lost d pic, but very simillar with d one in Alexis. Some even said that they get their's @ Alexis... 


It's not a rocket science nak buat pavlova nih.. i mean like seriously d ingredient is basically what we always have on hand. but it's sure a very tricky dessert to make.. silap sikit, memang hancuuuus la... so, i'm not going to share the recipe, becoz kat internet nih memang dh berlambak2 dah recipe pavlova. Cuma nak ingatkan a few crutial steps in making these pav... 

1. Make sure all d utensils are clean, tak boleh ada minyak atau apa2 benda asing.. so pandai2 la korang fikir cara nk bersihkn peralatan korang b4 buat pav ni.. 

2. Make sure pecahkan telur tu dengan berhati2 coz  sedikit kesan telur kuning pun boleh mambantutkan pav korang... (for me, d best tools to seperate d egg white from d yolk is by using my HANDS... best tool ever!!! Pakai egg seperator tu x sesuai langsung...) 

3.Whip ur egg white as long as possible... smpi dia mmg btl2 stiff peak.. tegak berdiri... or ur pav tak akan menjadi... and make sure gula larut sepenuhnya untuk mengelakkan pav tenggalam.. 

4. Pavlova ni dia sgt manis... and to get that crispy outer effect, u have no choice but to use a lot of sugar, kalau nak reduce pun tak boleh la reduce terlalu banyak, sebab dia tak akan jadi crispy kalau terlalu kurang gula. 
(tips yang saya share ni is base on my experience making pavlova.. kali ke 3 baru menjadi... ) 

     My pav cooling in the oven after my 3rd attempt... pic yang dah siap hilang... 

That's it.. tu je la yg sy nk share pun... till then, c u in d next entry!! 














Wednesday, June 5, 2013

Multi Vitamin No. 1 Dunia!

                                                 . 

Let me introduce myself first.. :) I'm an easy going person. Love to travelling & kalau boleh nak melancong seantero dunia! Insya'Allah.. Mana la tau kan... Suke wat bisnes coz sape tak nak hidup senang, ye tak? Hehe.. I'm an INDEPENDENT SHAKLEE DISTRIBUTOR (ID : 949189)! (Saje je buat huruf besar nak bagi semua tau..) :).. pebenda Shaklee tu ek? (As a johorean, 'ek' tu tak boleh nak dipisahkan.. huhu!)

Pernah dengar pasal Shaklee? To be honest, sebelum ni selalu dengar & just tau Shaklee ni sejenis jenama pengeluar makanan tambahan a.k.a supplement. Tu je. Tapi once dah tau... Huhu! Shaklee is more than that! Mase mule2 dapat tau psl kelebihan Shaklee ni.. Pheww! I'm really impressed!!!

Sebelum ni tak tau plak yang Shaklee ni rupa2nye pengeluar Multi Vitamin no.1 didunia! (Sila ckp wow!.. Hehe..). Produk Shaklee berasaskan bahan-bahan semulajadi, so its SAFE!! Bukan tu je.. ade banyak lagi kelebihan Shaklee. Nanti slow2 cerita..

Kalau gune produk Shaklee ni, u'olls akan dapati ianya SELAMAT, BERKESAN & SEMULAJADI! It's proven! Bkn tipu2 ea... Hasilnya me & my family dah try sendiri & akan kekal menjadi pengguna setia produk Shaklee . U can feel it good inside you! Tak tau nak describe mcmane, but u should to try it urself to feel the goodness. As for me, i take the supplement sebab sebelum ni slalu letih, tak bermaya, sakit2 & tak bertenaga. But now, slowly i feel much better. Dah lame tak jatuh sakit & kekal bertenaga. Kredit untuk Shaklee.. (wink2!)

Ok, tu je nak share setakat nih... Will come out with more updates.. Tunggu tau! (Jangan lari, kang kene heppp...)