Thursday, July 25, 2013

GLA Complex Shaklee Untuk Cegah Cyst.

Kali ni saya nak berkongsi pengalaman saya semasa diserang cyst. Apa itu CYST? Cyst adalah sejenis tumbuhan mengandungi cecair sama ada air, cecair becampur protein, darah beku, darah haid , minyak dan lemak serta lendir dalam kilang ovari. Ia boleh disertai dengan tumbuhan daging yang mungkin jenis kanser, rambut , cartilage, tulang dan lain-lain. Ia merupakan ketumbuhan biasa atau benign (bukan kanser) yg terdapat di dalam rahim. Adakah fibroid boleh menjejaskan kesuburan anda? Jawapannya YA! Namun ada jenis-jenis cyst yang memerlukan pembedahan dan ada yang tidak.

Jom kenali jenis-jenis cyst


1) Follicular cyst - mengandungi air, boleh membesar dengan saiz melebihi 5cm. Kantung akan pecah sendiri tanpa perlu dibedah dan airnya diserap badan.
2) Corpus luteal cyst - kadang-kadang ia membesar sehingga 8cm. Cyst ini akan pecah sendiri tanpa perlu dibedah dan cecairnya diserap badan.
3) Hemorrhagic cyst - mengandungi darah. Pendarahan berlaku ke dalam cyst atau pecah dan darah melimpah merata dalam perut menyebabkab kesakitan yang amat sangat. Cyst jenis ini memerlukan pembedahan.
4) Ruptured ovarian cyst - menyebabkan kesakitan dan perlu dibedah.
5) Endometriotic cyst - mengandungi darah kotor, ia merosakkan ovari, saluran fallopio dan rahim. Perlu dibedah.
6) Dermoid cyst ovary - mengandungi cecair berminyak dan lemak, rambut, cartilage , gigi atau tulang. Perlu dibedah untuk membuangnya.

Biasanya penyakit ini bermula daripada gangguan haid dan senggugut. Kajian menunjukkan 50% penghidap cyst adalah dikalangan wanita dan paling menakutkan, pembedahan cyst bukanlah jalan penamat sebab cyst mungkin berulang. Ia bergantung pada tahap keaktifan sel cyst itu sendiri.

Antara gejala & simptom cyst ;
1- Aliran haid yang banyak disebabkan luas pemukaan yang besar, pertambahan saluran darah dan kelemahan sistem pembekuan darah.
2- Bahagian pelvik rasa tak selesa & senak.
3. Sakit di bahagian bawah belakang.
4. Kerap keguguran disebabkan kesukaran embrio untuk menempel dan pengecutan uterus.
5. Bersalin lebih awal dari jangkaan kerana fibroid menolak kandungan ke bawah.
6. Kerap membuang air kecil kerana fibroid menekan pundi kencing.
7. Sakit ketika melakukan kelamin.

Saya dah menjalani pembedahan cyst lebih kurang 2 tahun lepas. Sebelum saya didiagnos menghidapi cyst, saya sering sakit perut teramat sangat (lebih kurang macam senggugut tapi lebih sakit) dan selalunya saya cuma mampu gulingkan badan macam tenggiling tu. Tak gerak-gerak for few hours! Keadaan lagi teruk bila saya sedang haid. Paling kritikal,, saya langsung tak boleh gerakkan badan & cramp. Waktu tu Allah je yang tahu sakitnya macamana.
Bila pergi klinik doktor bagi ubat untuk cuci usus. Doktor kata kemungkinan najis tak keluar semua a.k.a sembelit! Ade ke?? Hmm… Hari esoknya, sakit makin teruk. Saya pergi klinik lain & doktor scan perut. Last2 doktor kata dalam ada cyst dalam perut sebesar 5.5cm. Ada lebih dari 3 ketul dan perlu dibedah segera. Aduiiii…. Seramnya! Nak tak nak terpaksa juga la rujuk ke hospital & confirm saya kena bedah. Alamak, berserah je la kan.. Tapi doktor tak la belah perut saya (macam yang saya bayangkan! Ngee..). Dia cuma tebuk 3 lubang kat perut. 1 kat pusat untuk masukkan kamera kecik, lagi 2 kat kiri & kanan perut utk masukkan alat lebih kurang pemotong untuk pecahkan kantung cyst tu. Pembedahan jenis ni dipanggil laparoskopi. Segala benda dari pecahkan kantung & jahit sume dilakukan berdasarkan kamera yang dipasang pada alat tersebut. Doktor cuma tengok kat skrin besar. Time tu dah pengsan, dah tak ingat apa dah. Walaupun teknik laparoskopi ni cuma tebuk lubang kecil je, sakitnya lepas pembedahan tu Masya’Allah. Nak bergerak pun sakit sangat. Tapi Alhamdulillah sejak pembedahan takde dah senggugut masa datang haid.
Sekarang ni kalau boleh tak nak la benda-benda tu datang balik. Tak nak mengalami pengalaman-pengalaman menyakitkan ni sume. So, saya kena jaga pemakanan untuk elakkan risiko dari sel fibroid tu aktif balik.

Based on my experience.. saya cadangkan ambil la GLA Complex Shaklee sebab fungsinya sangat bagus untuk meyeimbangkan hormon. Kebanyakan orang yang dah consume GLA Complex Shaklee ni kata cyst mengecut & paling best tu tak jadi operation sebab cyst dah hilang. 

Jom baca kelebihan dan fungsi GLA Complex Shaklee di siniGLA Complex Shaklee lebih bagus jika diambil bersama Vita-C Shaklee sebab fungsinya menentang radikal bebas & menghalang pertumbuhan kanser.


 Berikut adalah set cadangan untuk rawatan cyst.

1- VIVIX Shaklee (Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular)
2- ALFALFA Shaklee (Detoks, anti-inflamasi, anti-kulat)
3- B COMPLEX Shaklee (Mengurangkan stress, penghasilan tenaga)
4- LECITHIN Shaklee (Membakar lemak berlebihan)
5- HERB LAX Shaklee (Pembersihan usus, detoks)
Ini cuma set cadangan je. Boleh ’adjust’ ikut budget u’olls. Kalau nak tau lebih lanjut, u’olls jang segan2 contact saya. Sume dialu-alukan.. Hehe.. :)

Sebaik-baiknya minum banyak air putih, kurangkan kafein, makanan dalam tin @ makanan-makanan segera. Faham je lah makanan zaman sekarang. Banyak yang tak elok dari yang elok. Lagi satu, kurangkan stress bagi sesiapa yang menghidapi cyst ni. Stress sangat membantu dalam pembesaran cyst tau! Jadi, pengambilan supplement adalah sangat-sangat perlu untuk difikirkan jika kita ingin hidup lebih sihat. Insha Allah.. :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



Wednesday, July 24, 2013

Vitamin wajib ada - GLA Complex Shaklee

Selamat berpuasa! Dah beli baju raya, kuih raya, kasut raya & segala macam persiapan raya? Raya tahun ni meriah ke tak? For me, biasa-biasa je la.. lagipun baru kehilangan bonda tersayang. So, perasaan tu mesti la tak sama macam tahun-tahun sudah. Mudah-mudahan roh bonda ditempatkan disisi Allah. Amiinn..

Ok, for this entry i would like to share sejenis vitamin Shaklee yang korang semua WAJIB ada. 1 home 1 GLA Complex Shaklee! Seriously, this GLA Complex Shaklee is really good for everyone tak kira la LELAKI, WANITA & KANAK-KANAK. Hmm... baguskan. Unite everyone in 1 bottle.. Hehe... ;)

GLA atau nama saintifiknya Gamma Linolenic Acid diekstrak dari minyak Borage yang ditanam secara organik. Ianya dua kali ganda GLA yang terkandung dalam EPO malah 3 kali lebih berkesan dari EPO. Ia adalah sumber terbaik Omega-6 serta turut mengandungi minyak bunga matahari dan Vitamin E.

6 SEBAB MENARIK GLA Complex Shaklee.


1) PELUANG UNTUK HAMIL - Bagi anda yang mengalami masalah untuk hamil, GLA Complex Shaklee adalah jawapan yang terbaik kerana GLA Complex Shaklee meningkatkan tahap kesuburan. GLA Complex Shaklee membantu menghasilkan cecair servik yang subur & berkualiti dikenali sebagai 'Egg White Cervical Mucus'. Ia membantu memudahkan pergerakan sperma ke tiub fallopian dan seterusnya ke uterus dimana sperma akan disenyawakan oleh ovum. Cecair ini juga membantu sperma hidup selama 5 hari. Jadi ini sangat membantu untuk meningkatkan persenyawaan walaupun pasangan tidak bersama.


2) PMS - Rata-rata wanita pernah mengalami gejala PMS. Saya sendiri kurang selesa bila 'dijenguk' sindrom PMS ni. Rasa nak marah je tapi tak la marah. Diamkan diri je.. Hehe. Ok, GLA Complex Shaklee ni sangat membantu melegakan kekejangan lebih-lebih lagi diambil bersama Ostematric Shaklee.


3) Membantu menstabilkan hormon - Bagi wanita yang kitaran haid tak tetap. Let's say kejap datang, kejap tak datang atau berbulan atau ade kes yg bertahun tak datang-datang. GLA Complex Shaklee akan memperbetulkan kitaran haid anda.


4) Mencantikkan kulitGLA Complex Shaklee membuatkan kulit anda berseri-seri & lembap.


5) Kesihatan Jantung - Kandungan Omega 6 yang terdapat dalam GLA Complex Shaklee dapat membantu mengurangkan paras kolestrol. Lebih berkesan jika diambil bersama Omega Guard Shaklee bagi menstabilkan kesihatan jantung & kadar denyutan.


6) Anti Ageing - Memperlahankan proses penuaan & menopaus. Lepas ni muda remaja la.. Hehe.. 

Selain daripada 6 SEBAB di atas, GLA Complex Shaklee juga bertindak untuk menguatkan kuku dan rambut, menangani ekzema, mengawal kencing manis dan darah tinggi, arthritis, memberbaiki prostat yang terjadi peada lelaki, menentang kanser, memperbaiki imflamasi kulit dan hiperaktif.


Kesimpulannya, GLA Complex Shaklee memang WAJIB ada kat rumah korang! Rugi sangat-sangat kalau tak dapatkan GLA Complex Shaklee ni sebab banyak khasiat yang terkandung di dalamnya. Ok, jangan tunggu lama-lama takut stok habis. Maklumlah produk HOT! Hehehe.. 


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."




Crunchy Onion Rings

Masterchef memang one of my favourite show.. I've been following Masterchef especially Masterchef Australia for the past seasons. And in this show, one of the challenge is to make the perfect onion ring, and one of the contestant's onion ring really make me wanna have a good crunchy, salty and tasty onion ring on the spot!! memang tak boleh nak tunggu-tunggu lagi dah. So ape lagi, dengan perasaan nak makan onion ring yang membuak-buak tu, saya pergi beli bawang bombay @ bawang kuning @ brown onion (sebab saya jarang pakai bawang ni, selalu pakai bawang merah) dan air soda. Yess!! Dapat semua bahan, balik rumah terus la start buat.. My cousin siap cakap u have to make this onion ring in 15 minutes just like the challenge in Masterchef. (and yes, my first batch of onion ring served in 15 minutes) So,here's the simple ingredient u'll need to make this perfect onion ring. 


Onion Rings
Serves 2-3

Bahan-bahan: 
2 biji bawang bombay 
2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan air soda (mungkin lebih atau kurang bergantung pada kepekatan, kepekatan bancuhan sepatutnya seperti air gula atau madu)
1 cawan tepung gandum/tepung tempura (saya gunakan tepung gandum je)
Garam
Lada Hitam 
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara: 
1.Panaskan minyak untuk menggoreng.
2. Potong bawang bulat2, ketebalan sederhana. 
3.Coat/dust/sadurkan bawang dengan 2 sudu tepung jagung dan tapiskan bawang untuk membuang excess flour 
4.Bancuh 1 cawan tepung dengan 1 1/2 cawan air soda dan masukkn garam dan lada hitam.
5. Celupkan bawang2 tadi dengan bancuhan tepung dan air soda, dan goreng sehingga garing. 

As always, berhati-hati dengan suhu minyak ketika menggoreng. From my experience, always start with a high heat then bila dah penuh kuali tu, baru kecikkan api dan biarkan dia terus masak. Sebab suhu minyak yang tinggi will straight away sear luaran makanan yang kita hendak goreng. Tu yang akan menjadikan makanan yang kita goreng rangup luarannya. Lepas tu, baru teruskan proses memasak dengan api sederhana. Cewaaaaahhhh!!! Ha, lagi 1, jangan lupa coat your onion with some flour, kalau tak bancuhan atau 'batter' tadi tak akan melekat dan bila goreng, dia akan terpisah dengan bawang. 

coat sikit je mcm ni... 

 Tadaaa.... dah siap... Ni la rupenye onion ring homemade saya. Saya makan onion ring ni as a supper bulan puasa sambil tengok tv. Onion rings ni juga boleh anda pelbagaikan dengan campuran spices or herbs such as oregano, thyme, serbuk cili, paprika for variety of taste. Yummm..yummmm... Ho Chak!! Till then, c u in the next entry.... Insyallah with more simple and quick recipes!!! 

Dah macam rupa sotong pun ade


Monday, July 22, 2013

Spaghetti Carbonara

Assalamualaikum... 
Almost 2 weeks we're into Ramadhan, tak lama lagi nak raya dah.. Banyak nye nak buat persiapan raya kan? Untuk rumah, untuk diri sendiri, anak2... Honestly, my preparation pun x banyak buat lagi. Kuih raya memang selalnunya wajib buat sendiri walaupun x bnyk mana.. mungkin hujung minggu ni akan digunakan sepenuhnya untuk persiapan kuih raya, then the next week baru shopping beli barang-barang yang tak still belum dibeli. 

Kali ni saya nak share resipi western. I'm actually not so into western food.. maklumlah tekak melayu.. memang nasi dan lauk-pauk jadi kegemaran. Tambah lagi kalau ada asam pedas ke, memang la berpinggan2 makan nasi. Tapi kadang-kadang tu nak juga tukar selera kan. So semalam berbuka dengan spaghetti carbonara resipi suka hati saya. Actually, ramai yang tanya what's d different between a carbonara and alfredo.For me i think carbonara actually contains egg, cheese and bacon, and alfredo pula sos base dia bechamel yang asasnye roux (roo) which is equal part butter and flour that cooked with milk until thicken. This is my take on spaghetti carbonara. Very simple recipe.

Spaghetti Carbonara 
(2 person)

Spaghetti
1/2 biji bawang bombay (bawang kuning) 
2 sausage (dipotong dadu, or boleh menggunakan beef bacon)
1 sudu besar olive oil 
2 biji telur 
2 -3 sudu besar heavy cream/cooking cream (boleh juga gunakan susu full cream)
1/4 cawan cheese Parmesan (boleh juga gunakan cheese keping dalam anggaran 2 keping)

Cara-cara : 
1. Rebuskan spaghetti dalam air panas sehingga al dente
2.Sementara menunggu spaghetti masak, panaskan olive oil dan gorengkan sausage sehingga garing, angkat dan ketepikan.
3.Tumis bawang, dan masukkan sedikit garam dan lada hitam. 
4. Dalam mangkuk yang lain, campurkan telur, cream dan cheese. Masukkan campuran tersebut ke dalam kuali yang ada bawang tadi dan masak sebentar. 
5. Toskan spaghetti dan gaulkan di dalam sos tadi. Taburkan dengan sausage yang digoreng. Siap!! 

Saya menggunakan cheese yang keping2 brand cheesedale dalam 3 keping, sebab malas nak beli cheese parmesan. So, kuah carbonara saya a bit thick than what it should be, but still taste good and creamy. Tapi better guna parmesan parut untuk mengurangkan rasa muak. Kalau nak kurangkan rasa creamy dia tu boleh juga gantikan cream dengan susu full cream. Masak ni ikut apa yang kita suke. Try to adjust according to our liking.So, orang-orang bujang boleh cuba resipi yang sangat simple ni.. Tapi kalau nak lagi simple boleh gunakan yang dalam tin. I personally tak berapa suka yang dalam tin sebab tak fresh and lagi gemar untuk experimen sendiri and masak ikut tekak sendiri. Besides, produk dalam tin ni x boleh mkn bnyk sangat.. tak elok!! hehehe.... till then, see you in my next entry. 

Tadaaaaaaaaaaaaaaa...... 




Kencing Kotor atau UTI (Urinary Track Infection)

Salam semua.. Baru-baru ni sorang rakan kerja saya ada mengadu dia kerap rasa nak buang air kecil. Berulang alik la dia ke tandas. Tapi dia kata tiap kali buang air kecil tu rasa sakit dan tak puas. Kejap2 rasa pundi kencing penuh. Selain dari tu, dia mengalami keputihan yang banyak. Pendek kata tak macam selalu la.

Tak lama lepas tu dia pergi ke klinik. Doktor sahkan dia menghidap UTI. Ha... Apa itu UTI? UTI (Urinary Track Infection) atau dalam bahasa mudahnya ialah kencing kotor. Ia merupakan keradangan pada saluran kencing. 80% daripada kebanyakan kes adalah disebabkan kuman bakteria E-Coli (Escherichia Coli). Biasanya kuman ni terdapat dalam najis kita. 

Tanda-tanda & gejala UTI?

- Kerap buang air kecil.
- Sakit dan pedih ketika buang air kecil.
- Terdapat kes kencing mengandungi darah, berkabut @ berbau busuk.
- Tidak selesa di bahagian bawah abdomen.
- Sakit ketika melakukan hubungan kelamin.
- Demam.
- Keputihan yang teruk.

UTI biasanya terjadi di kalangan wanita disebabkan tabiat mengelap dari depan ke belakang selepas membuang air besar yang mana akan memindahkan bakteria masuk ke dalam faraj dan lama-kelamaan terjadi radang di bahagian saluran kencing. Bila tengok kawan saya menderita masa nak kencing, sampai dia menangis-nangis tu kesian sangat. Air kencing dia bercampur dengan darah diikuti rasa bisa yang teramat sangat. Di samping itu, hubungan kelamin yang tidak hygiene juga adalah penyumbang kepada gejala ini. Doktor biasanya akan memberi antibiotik untuk merawat masalah ini tetapi kemungkinan untuk masalah yang sama berulang juga tinggi.

Bagi mereka yang menghadapi masalah di atas, Alfalfa Shaklee & Garlic Shaklee mampu mengatasi dan menghalang jangkitan daripada berulang malah anda dapat merasai khasiat lain yang terdapat pada kedua-dua produk ini. Jom tengok fungsi setiap satunya ;


Alfalfa Shaklee.


Alfalfa Shaklee  bertindak dari dalam untuk merawat masalah ini. Alfalfa Shaklee seperti yang kita sedia maklum merupakan raja segala tumbuhan dan ditanam secara semulajadi tanpa menggunakan bahan kimia. Ia mempunyai pelbagai khasiat kerana kaya dengan vitamin & mineral. Alfalfa Shaklee juga bertindak sebagai pembersih darah. Lagi tentang khasiat & kebaikan Alfalfa Shaklee  di sini.



Garlic Shaklee.

Garlic Shaklee diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA adalah 100% bebas racun perosak.

Bertindak sebagai anti-oksidan dan bersifat antibiotik serta antibakteria semulajadi. Ia sangat baik untuk mempertingkatkan sistem imun badan bagi menghalang penyakit berjangkit seperti kuman, kulat, virus & yis yang tedapat  pada;

- Kerongkong dan telinga.
- Cirit-birit.
- Bronkitis.
- Luka-luka.
                                                        

Jadi, sekarang tak perlu risau dengan masalah UTI ni. Untuk yang telah dan sedang mengalami UTI, Alfalfa Shaklee  & Garlic Shaklee mampu menghalang jangkitan daripada kembali dan untuk yang tak pernah mengalami, Alfalfa Shaklee  & Garlic Shaklee mampu mencegah daripada terkena jangkitan ini. Jadi, apa tunggu lagi? Anda berhak untuk hidup sihat & gembira dengan Shaklee. Hubungi saya untuk harga istimewa. Reasonable & affordable price with worthwhile benefits! ;)



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."







Thursday, July 18, 2013

AWAS SUNTIKAN VITAMIN C!!

Salam Ramadhan semua. Macamana dengan puasa korang semua setakat ni? Mesti la seronok kan. Nama pun bulan yang paling mulia. time ni la nak lipat gandakan pahala. Mudah-mudahan segala amalan kita pada bulan ni diberkati Allah. Insya’Allah.

Ok, entry yang saya nak kongsikan kali ni mengenai vitamin C. Bila sebut je pasal vitamin C, perkara pertama yang terfikir mesti kulit cantik! Hehe.. Betul tak u’olls? Sekarang ni ramai yang pergi buat suntikan vitamin C untuk tujuan menjaga kecantikan kulit.

Kos suntikan vitamin C lebih kurang RM90 hingga ada yang mencecah ratusan ringgit. Kesannya pula hanya tahan untuk SEBULAN SAHAJA. Tu tak tambah lagi dengan sakit lepas suntikan. Ada yang kata terasa kebas (numb). Tapi, u’olls tau tak BAHAYA yang menanti akibat kerap mengambil suntikan vitamin C? 


KESAN SUNTIKAN VITAMIN C

- boleh menyebabkan masalah buah pinggang.
- boleh menipiskan tulang.
- boleh mengakibatkan alergik.
-Jika vitamin C yang diberikan tidak bersesuaian dengan badan, ia akan memberi kesan buruk.
- Keaslian bahan tidak dapat dikenal pasti.
- Terdapat bahan kimia berbahaya dalam suntikan.
- Lebih merbahaya jika suntikan telah tamat tempoh dan tidak diketahui pengguna.

Vitamin C Shaklee ternyata SELAMAT dan BERKESAN sebab Shaklee HANYA MENGGUNAKAN BAHAN SEMULAJADI!   

Selain untuk dimakan ianya boleh juga digunakan sebagai masker tau! Produk Shaklee ni actually banyak yang boleh dibuat pelbagai guna. Guna apa cara pun dijamin selamat sebab produk Shaklee kan bebas bahan kimia dan semulajadi.

KELEBIHAN VITAMIC C SHAKLEE

- Merangsang penghasilan kolagen dari dalam kulit.
- Mengecutkan jerawat.
- Mencerahkan kulit muka.
- Menyegarkan wajah.
- Mengurangkan garis-garis halus (awet muda la tu.. hehe..)
- Mengecilkan liang-liang pori.
- Kulit terasa lembap selepas dicuci. Sesetengah produk pencuci akan menyebabkan kulit tegang & kering. 

* Bertenang jika selepas mencuci muka, kulit jadi kemerahan atau gatal-gatal, itu adalah sebahagian daripada ‘healing crisis’. Healing crisis atau proses pemulihan bagi setiap individu adalah berbeza. Perkara tersebut adalah normal sepanjang tempoh pemulihan. Ianya menunjukkan Vitamin C Shaklee sedang bertindak dari dalam untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama tersimpan dalam badan dan proses pemulihan sedang berlaku.

So, lepas ni tak perlu la rasa kebas-kebas, tak perlu susah-susah buat appointment di klinik dan orang perseorangan. Silap-silap haribulan suntikan vitamin C yang diambil tak diiktiraf KKM. Jadi mengapa buang duit sampai ratusan ringgit dan ambil risiko jika Vitamin C Shaklee pun mampu memberikan hasil yang lebih baik malah SELAMAT?

FAKTA TENTANG VITAMIN SHAKLEE

- Teknologi penghasilan Vitamin C Shaklee adalah sustained release kerana vitamin C mudah musnah, larut air & tak dapat disimpan lama dalam badan. Jadi teknologi sustained release membolehkan vitamin C kekal lama dalam badan.
- Sebiji tablet Vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 ½ biji oren.
- Lengkap dengan bioflavonoid (bahan penting yang membantu menyerap vitamin C dengan lebih baik).
- SELAMAT, SEMULAJADI DAN BERKESAN!
                                       
Jadi, kalau korang nak cantik berseri-seri tanpa rasa takut & was-was.. apa tunggu lagi? Dapatkan Vitamin C Shaklee dengan saya. 



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832



SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Monday, July 15, 2013

Chinese Style Sea Bass (Ikan Siakap ala Cina)

Hello semua.. bersua lagi dalam entry ke 2 untuk bulan Julai ni... Pejam celik dh 6 hari dah kita berpuasa.. rasa kejap je kan... Kalau bulan puasa ni sudah semestinya Bazar Ramadhan menjadi 1 kewajipan.. saya suka suasana di Bazar Ramadhan, tapi pengalaman membeli juadah di Bazar Ramadhan selalunya indah khabar dari rupa. Jarang dapat membeli juadah yang betul2 kena dengan tekak dan selera. Jadi, mostly memang masak sendiri juadah berbuka. 

Kali ini saya nak share masakan Ikan Siakap Ala Cina..(my style). Memandangkan cuma berbuka berdua je ngan sepupu, so ikan nye pun separuh je.. kepala simpan tuk masak kari masa sahur pula.. ikan ni sedap dimakan dengan nasi panas and i did cook some kangkung and telur dadar to go with this dish. Alhamdulilah, semua licin.. (baru la tak membazir kan..hehe..) 

Chinese Style Sea Bass (Ikan Siakan ala Cina) 
Bahan-bahan : 
Ikan siakap 
1 sudu besar tepung gandum    
Garam 

Kuah/sos :
3 ulas bawang putih dicincang
2 ulas bawang merah dicincang
3 cm halia dimayang
3 batang serai dihiris
5-6 batang cili padi (kalau nak pedas, boleh lebihkan)
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar gula 
2 sudu besar sos tomato 
1/2 sudu besar minyak bijan
Air (mengikut kepekatan sos yang diinginkan)
Daun ketumbar 

Cara-cara : 
1. Ikan siakap dilumur dengan garam dan tepung kemudian digoreng dalam minyak panas. Setelah masak, angkat ikan dan ketepikan. 
2. Tumiskan bawang merah, halia, serai dan bawang putih sehingga garing dan masukkan bahan-bahan yang lain serta air. Siap!!! 

Ha.. senang tak senang masak ni.. tapi ada beberapa crutial step nak ingatkan la... nak bagi tips sikit.. 

1. Ikan perlu digoreng dalam minyak yang btl2 panas, bila nampak kulit atau luaran ikan dah garing baru kecikkn api n let the fish cook. (we need to seared the skin so that it won't go soggy when we pour the sos on top)
2. Jangan masukkn bawang putih dulu semasa menumis sebab bawang putih cepat garing dan mudah hangus.. masukkn penghujung sebelum masukkn sos tiram, kicap, sos tomato dan air. (jangan pula masukkn slps mskkn sos sebab nanti dia tak garing n will leave a raw garlic taste to the sauce.. x sdp!! )
3. Memandangkan masakan ni menggunakan kicap cair yang dah masin, sos tiram pun masin.So sos ni don't need any extra salt. Hati-hati juga dengan penggunaan garam pada ikan siakap. 

I hope you all will give this simple recipe a try.. senang, mudah tapi sedap. Just for variety other than siakap 3 rasa n siakap steam limau yang dah biasa tu kan... 

Till then,c you in the next entry!! Selamat berpuasa... 






Kisah Qiqi dan Mealshakes Shaklee..

Entry kali ni saya terpanggil untuk berkongsi pengalaman Qiqi dan Mealshakes Shaklee. I have a child named Qiqi. Qiqi ni kulit dia alergik. Dia tak boleh terdedah pada habuk & bulu kucing. Confirm kulit dia akan naik ruam2 & keluar biji2 yang dalam dia ada cecair macam chicken pox tu. Pendek kata teruk la kulit dia bila dia alergik. Dia juga kurang selera makan dan memang selalu jatuh sakit. Selalu diserang demam & selsema. Disebabkan alahan dia ni la saya memang kena pastikan rumah sentiasa bersih dari habuk. Carpet2 tu selalu juga la dicuci atau paling tidak pun dijemur.

So, got one time kulit dia naik ruam, saya bawa la pergi jumpa doktor. Kesian tengok dia tergaru sana, tergaru sini. Then, doktor kata anak saya alergik dengan bulu kucing & debu. Masa doktor bagitau macam tu terus teringat kucing saya Ray Ray. Rasa sebak sebab kucing tu pun dah macam ahli keluarga sendiri. Pergi mana-mana mesti bawa Ray Ray bersama. Pendek kata memang jarang berenggang dengan kucing tu la. Habit Ray Ray ni plak time kami tido, dia mesti nak tido sama2. So, can u imagine when doctor said Qiqi cannot be near to kucing? Tak kan tiba2 nak larang Ray Ray kan? Off course la tak sampai hati... :(

So, bila doktor dah cakap macam tu saya tak tau apa nak buat. All of sudden, saya teringat Meals Shakes Shaklee. Nasib baik la ada Meals Shakes Shaklee membantu saat-saat macam ni. Saya buat keputusan untuk bagi Qiqi minum Meals Shakes Shaklee. Lebih kurang seminggu lepas Qiqi amalkan minum Meals Shakes Shaklee, saya mula nampak perubahan kulit dia. Kulit dia semakin pulih & paling menarik dia semakin berselera nak makan. Kalau tak sebelum ni nak habiskan nasi sepinggan (untuk portion kanak-kanak) punya lah susah. So, sekarang dah almost 1 month dia ambil Meals Shakes Shaklee, demam & selsema dia pun dah tak ada. Sekarang ni dia yang selalu minta buatkan Meal Shakes. Lagi seronok, aktiviti kami dan Ray Ray masih macam biasa. Terima kasih Meals Shakes Shaklee



Happy dengan Meals Shakes Shaklee dia.. 

Jika anak2 anda ada masalah yang sama dengan Qiqi, boleh la jadikan Meals Shakes Shaklee sebagai makanan tambahan terbaik untuk mereka.. 




PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



SELAMAT             BERKESAN           SEMULAJADI a.k.a SHAKLEE


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."