Tuesday, September 2, 2014

Seksanya Simpul Biawak!

Salam sejahtera. Siapa yang pernah mengalami simpul biawak? Jom baca info berikut.

Simpul biawak atau tarik mengkarung adalah disebabkan penguncupan otot atau lebih lelemak. Sebab-sebab biasa kejang otot rangka termasuk keletihan otot, rendah natrium dan kalium. Dengan pengambilan kalsium yang mencukupi, tekanan darah berada pada tahap yang normal jadi kita tidak mudah terdedah dengan serangan ini. Malah orang yang kurang kalsium dikatakan mudah senggugut, retensi air, mudah marah dan murung. Simpul biawak ini selalunya terjadi di kalangan wanita kerana kehilangan kalsium sewaktu mengandung dan breastfeeding.

Che Da pun dulu kerap diserang simpul biawak tu. Simpul biawak ni takde bagi ‘warning’ dulu’, main serang je.. Kalau tengah berjalan tu tiba-tiba muka Che Da berkerut semacam dengan tangan menahan dinding tu tau lah dia tengah diserang simpul biawak. Kadang-kadang sampai terkeluar air mata menahan kesakitan. Tempoh masa sesuatu serangan tu lebih kurang 10 minit dan kadang-kadang berulang. Waktu lazim yang saya dapati diserang simpul biawak ni adalah pada waktu sejuk (especially tempat aircond). Untuk memburukkan lagi keadaan, Che Da ni memang bukan penggemar susu. Jadi, memanglah dia kekurangan kalsium. Teringat zaman sekolah dulu ada sorang classmate ni cerita setiap pagi dia akan diserang simpul biawak. Tak dapat bayangkan seksanya macam mana. 

Ok, antara tips yang boleh anda lakukan semasa diserang simpul biawak ialah ;

1- Tekan tapak kaki dan urut perlahan-lahan.
2-  Sapukan minyak panas. Kalau saya, saya akan sapukan sejenis krim panas ‘counter pain’.
3- Cuba untuk bergerak. Mula-mula memang sakit, tapi kalau kita paksa untuk bergerak kesakitan akan hilang perlahan-lahan.

Bagi anda yang sering mengalami perkara yang sama dengan Che Da ni, sila amalkan perkara-perkara berikut ;

1- Minum banyak air putih. (Rasanya kebanyakan penyakit berpunca daripada kurangnya minum air.. betul tak?)
2- Ambil makanan daripada sumber potassium seperti pisang dan kentang. (Namun semuanya janganlah berlebihan, takut penyakit lain pula yang datang.)
3- Banyak minum susu sebab susu adalah sumber kalsium yang baik.
4. Ambil 4 biji Ostematrix Shaklee sebelum tidur untuk keperluan harian kalsium yang lengkap. 

Ostematrix memang terkenal sebagai kalsium kerana setiap caplets Ostematrix Shaklee mengandungi 250mg kalsium. Kita digalakkan mengambil 1000mg kalsium sehari. Kalsium dapat diserap dengan baik bila diambil dalam dos yang rendah. Ostematrix Shaklee adalah alternatif yang baik untuk anda yang tak suka minum susu! Ostematrix Shaklee memang sangat-sangat perlu diambil oleh wanita yang sedang mengandung kerana pada ketika ini mereka akan kehilangan kalsium yang banyak!

Ostematrix Shaklee juga mengandungi Vitamin D iaitu vitamin yang penting untuk penyerapan kalsium. Jika tidak, badan tidak akan mendapat cukup ‘hormon calcitriol' (Vitamin D aktif).  Kekurangan hormon ini menyebabkan badan kita mengambil kalsium dari rangka yang sedia ada dan sekaligus menyebabkan osteoporosis. Inilah yang membezakan kalsium Shaklee dengan yang lain. ;)

Fungsi lain Ostematrix Shaklee:

- Membina dan menguatkan tulang dan gigi.
- Membantu masalah gastric.
- Membantu mengatasi sembelit. Sangat baik untuk wanita yang baru lepas bersalin. 
- Menstabilkan tekanan darah dan menguruskan stress.
- Wanita mengandung dan menyusukan kerana mereka berkongsi kalsium.
- Memulihkan kekejangan otot dan kebas-kebas.
- Mencegah osteoporosis.
- Membantu tumbesaran bagi kanak-kanak dan remaja.
- Mencegah obesiti.
- Meringankan sakit semasa haid.

Jadi, moral of the story kalsium tu memang sangat-sangat penting untuk kita. Then apa tunggu lagi. Contact me for special price & best value! Mungkin boleh buat hadiah bermakna untuk ibubapa kita dan yang tersayang.. :)






PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

~Posted by Che Yu~

No comments:

Post a Comment