Saturday, December 6, 2014

OVARIAN CYST SEMASA HAMIL

Saya nak kongsikan lagi info tentang Ovarian Cyst. Semoga ilmu ni dapat dimanfaatkan bersama... :)

Biasa kita dengar sukar hamil jika ada cyst. Bagaimana pula kalau sedang hamil tapi baru tau ada cyst? Cyst yang muncul semasa kehamilan...mana-mana wanita pun tak nak benda ini 'hidup' dalam badan. Ada kajian menunjukkan 75% wanita akan mengalami cyst dalam seumur hidup mereka. 

Apa itu Ovarian Cyst?


Sumber di petik dari Pakar obstetrik dan Pakar sakit puan BabyCentre (Hamed Al-Taher)


Ovarian Cyst merupakan kantung yang mengandungi cecair yang berlaku dalam satu atau kedua-dua ovari. Ovari ada dua organ yang berbentuk kacang dan mengeluarkan telur.

Kebiasaan wanita mengalami Ovarian cysts dan kebanyakannya tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan melainkan cyst tersebut besar atau mengakibatkan gejala yang kronik. Jika satu ovarian cyst didapati semasa kehamilan, ia biasanya tidak menyebabkan anda atau bayi anda menghadapi sebarang masalah.

Ada dua jenis ovarian cysts yang biasa ditemui iaitu :

1. Follicular cysts

Ovari mengeluarkan telur setiap bulan iaitu semasa proses kitaran haid. Pada setiap kitaran, beberapa kantung-kantung mengandungi telur mula matang. Setiap folikel dipenuhi dengan bendalir yang memelihara telur. Folikel terbesar meledak dan mengeluarkan telur dan dipanggil proses pengovulan. Follicular cysts akan terbentuk apabila telur tidak dikeluarkan, atau folikel meledak tetapi tidak keluar dari ovari dan ia terus mengisi ovari dengan bendalir. Jika ini berlaku, bendalir terus berkembang dan Follicular cysts  terbentuk. Cyst seperti ini biasanya bersaiz kecil tetapi boleh tumbuh sehingga 5cm (2in) atau 6cm (2.4in).




2. Luteal cysts

Luteal cysts adalah ovarian cyst yang biasa didiagnos oleh doktor. Berlaku sekiranya folikel berjaya pecah , dan telur telah dibebaskan tetapi bekas kosong (corpus luteum) ditinggalkan. Kadang-kala ia berisi dengan bendalir atau darah dan boleh berkembang kepada 6cm (2.4 in). Luteal cysts mengambil masa beberapa bulan sebelum menghilang dan tidak memerlukan rawatan, tetapi ada juga kes  Luteal cysts pecah, dan menyebabkan pendarahan dalam perut anda.




Gejala dan rawatan cyst

Cyst boleh bertahan lebih lama dan terus bercambah tanpa disedari. Antara gejala cyst seperti berikut :
  1. Kesakitan dalam perut atau pinggul.
  2. Perut kembung atau bengkak.
  3. Rasa tekanan di bahagian usus atau pundi.
  4. Ketidakselesaan usus, atau kerap membuang air kecil.


Jika anda mempunyai cyst semasa mengandung, anda akan menjalani imbasan ultrabunyi tambahan untuk mengawasi perkembangan cyst semasa kehamilan.

Jika cyst terus berkembang atau ianya menyebabkan banyak gejala kesakitan, anda memerlukan nasihat dan pemeriksaan lanjut doktor. Kebanyakkan doktor akan menunggu sehingga  kehamilan pada trimester kedua sebelum membuang sista kerana pembedahan di awal kehamilan mungkin meningkatkan risiko keguguran.

Bagi sesetengah kes, cyst boleh menjadi berpintal @ twisted (torsion).  Jika ini berlaku, anda mungkin sangat tidak sihat , dan ovari boleh mengalami kerosakan. Anda akan dinasihatkan menjalani pembedahan membuang cyst tanpa mengira peringkat kehamilan pada tahap tersebut.

Cyst di awal kehamilan boleh dibuang menggunakan pembedahan 'Keyhole Surgery' (laparoscopy). Bagaimanapun, jika cyst bersaiz besar atau di akhir kehamilan, doktor anda akan membuat satu potongan pada perut anda atau laparotomy.

Bak kata pepatah... Lebih baik mencegah daripada merawat. So, usahakan lah mengamalkan pengambilan GLA Complex dari sekarang. Bukan je untuk mengecutkan cyst malah mencegah langsung dari membiak. GLA Complex akan bertindak untuk membetulkan kitaran hormon anda. EPO saja tak cukup sebab GLA Complex ada 3x lebih baik daripada EPO. Pilihlah mencegah dan jangan abaikan pesanan ini sebab bila penyakit dah 'hinggap', sakitnya tidak terhingga. 




PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Thursday, December 4, 2014

SUKAR HAMIL KERANA CYST

Apa itu cyst? Ini ke sebabnya tak boleh mengandung??? Sebelum tu, kita kenali dulu tempat letaknya cyst. Cyst berada di kilang telur (ovari) dan dikenali sebagai Ovarian Cyst.

Apa itu ovari?


Ovari adalah salah satu daripada sepasang kelenjar pembiakan dalam wanita yang terletak di pelvis , satu pada setiap sisi rahim. Ovari menghasilkan telur (ova) dan hormon wanita. Ovari adalah sumber utama hormon wanita, yang mengawal perkembangan ciri-ciri badan wanita seperti payudara, bentuk badan, dan rambut badan. Ovari juga mengawal kitaran haid dan mengandung.


Apa itu Cyst?


Ovarian Cyst merujuk kepada kelompong/kantung nipis yang mengandungi air, berada dalam ovari.

Bahaya ke?

Kelompong/kantung itu biasanya normal bagi wanita yang subur kerana kelompong (Cyst) ini mengandungi ova (telur wanita). Kebiasaannya Ovarian cyst normal akan membesar dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum. Ketika ovulasi cyst yang pecah ini dinamakan follicle. Cyst yang tidak pecah dan terus membesar adalah functional ovarian cyst. Ianya tidak merbahaya tetapi sekiranya terlalu besar, doktor akan menyarankan untuk membuangnya melalui pembedahan. 

Ada beberapa jenis cyst yang akan mengganggu kesuburan dan menyebabkan sukar hamil :

  • Cyst ovari yang berkaitan dengan kitaran haid (Cyst luteum corpus). Luteum corpus adalah kawasan tisu dalam ovari yang berlaku selepas telur telah dilepaskan daripada folikel . Jika kehamilan tidak berlaku, corpus luteum akan rosak dan hilang. Tetapi jika sebaliknya dan terisi dengan cecair atau darah dan berterusan, ianya dikenali sebagai Cyst pada ovari.

  • Endometriosis adalah keadaan di mana sel-sel yang biasanya tumbuh di dalam rahim tetapi tumbuh di luar rahim. Ovari adalah tempat biasa bagi endometriosis. Apabila endometriosis melibatkan ovari, kawasan tisu endometrium boleh berkembang dan berdarah dari masa ke masa lalu membentuk satu kawasan coklat berwarna fibrosis kadang-kadang dirujuk sebagai Cyst coklat atau endometrioma.


Kedua-dua tumor benigna dan malignan ovari juga mungkin mengandungi cyst. Tambahan pula, keadaan yang dikenali sebagai sindrom ovari polisistik (PCOS) dicirikan oleh kehadiran cyst berganda dalam kedua-dua ovari. PCOS dikaitkan dengan beberapa masalah hormon dan adalah punca yang paling biasa kemandulan di kalangan wanita.

Sumber : http://www.medicinenet.com & http://drzubaidi.com/blog

Bagi anda yang mempunyai cyst, jangan berhenti berusaha kerana anda berpeluang untuk hamil. Ramai yang telah berjaya hamil walaupun mempunyai cyst dengan bantuan GLA COMPLEX dan semestinya dengan kuasa Allah. GLA COMPLEX adalah pengantara, insha Allah. 

Bagaimana GLA COMPLEX boleh membantu?

Masalah cyst penyebab sukar hamil adalah berkaitan dengan ketidakstabilan hormon wanita itu sendiri. Oleh itu, antara fungsi GLA adalah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron : GLA membentuk protaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, selain itu ia memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Jika berminat untuk mendapatkan GLA Complex sudi-sudikan lah menghubungi saya. :)

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

Kami menyediakan penghantaran untuk kawasan Seri Kembangan, Bukit Jalil, Puncak Jalil, Pantai Dalam, Kerinchi, Petaling Jaya dan kawasan sekitarnya. Kami juga menyediakan perkhidmatan pos untuk anda yang berada di luar kawasan ini.

"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Tuesday, December 2, 2014

MENGECUTKAN CYST DENGAN GLA SHAKLEE



Cyst merujuk kepada poket yang berisi cecair, bahan separa pejal atau gas. Antara yang lazim adalah cyst ovari (ovarian cyst). Ramai wanita menghidap cyst ovari tapi rata-ratanya tidak sedar sebab tiada simptom atau gejala yang jelas. cyst ovari menunjukkan masalah pada sistem peranakan dan antara punca masalah ketidaksuburan dan sukar hamil.

Terdapat beberapa jenis cyst ovari tetapi terdapat 2 jenis yang biasa kita dengar iaitu ;

Endometriosis


Ianya terjadi bila tisu endometriosis melekat pada ovari dan memerangkap darah haid yang keluar setiap bulan. Lama-kelamaan ia akan membentuk cyst pada ovari dan menyebabkan sakit ketika haid dan semasa melakukan hubungan kelamin.

Polycystic Ovaries (PCOS)


Cyst jenin ini terjadi bila folikel yang sepatutnya melepaskan telur (sel ovum) gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Lama kelamaan lebih banyak cyst terbentuk dan memenuhi ovari.


Cyst boleh dikesan dengan mudah melalui ultrasound tapi selalunya dikesan secara tidak sengaja ketika pemeriksaan faraj atau pelvis. Rata-rata wanita sebenarnya menghidap cyst tetapi tidak serius dan akan hilang dengan sendirinya. Tapi awas jika anda menghidap endometriosis atau PCOS, kerana ianya mungkin punca anda tidak subur dan sukar hamil. Cyst ovari juga boleh bertukar menjadi kanser ovari.

Bagaimana Merawat Cyst Ovari?

  • Doktor akan ‘tunggu dan lihat’ kerana kadang kala cyst mengecut dan hilang dengan sendirinya. 
  • Jika cyst semakin membesar dan serius, cyst akan dibuang melalui pembedahan.
  • Rawatan hormon untuk menyeimbangkan hormon dan mengelakkan pembentukan cyst.

Jika anda mencari kaedah lain untuk merawat cyst walaupun sedang meneruskan rawatan doktor, GLA Complex Shaklee adalah alternatif terbaik untuk anda.


Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu merawat cyst?


  • GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang diperlukan badan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yang mengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal.

  • Dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat mengecutkan cyst dan mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst baru sekaligus merawat masalah cyst anda.

Testimoni cyst mengecut dengan GLA Complex Shaklee







Merawat cyst dengan GLA Complex Shaklee adalah alternatif terbaik buat anda kerana selain 100% semulajadi, ia memang terbukti dapat merawat cyst dan mengelakkan pembentukan cyst bila diamalkan secara berterusan. Malah ia turut mengandungi Vitamin E yang mampu mengelakkan atau mengurangkan risiko kanser dan diakui oleh doktor.



Jadi untuk anda yang menghidapi cyst, masih belum terlambat. GLA Complex Shaklee adalah alternatif terbaik. Belum cuba belum tahu, dah cuba anda pasti terharu!

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

Kami menyediakan penghantaran untuk kawasan Seri Kembangan, Bukit Jalil, Puncak Jalil, Pantai Dalam, Kerinchi, Petaling Jaya dan kawasan sekitarnya. Kami juga menyediakan perkhidmatan pos untuk anda yang berada di luar kawasan ini.

"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."





Monday, December 1, 2014

KEPENTINGAN GLA UNTUK KITA

Apa pentingya khasiat GLA untuk kita?



Entri kali ini saya nak kongsikan mengenai kebaikan GLA Complex Shaklee. Yang tak pernah dengar pasal GLA ni pasti teruja yang sebab Shaklee juga ada evening primrose oil.

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. Selain itu, GLA Complex ini amat bagus untuk skin texture, skin repair dan buat skin glowing.

Jom baca kebaikan GLA Complex Shaklee :


· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
. Menghalang pembiakan cyst.
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkn immuniti badan.
· Memperlahankan proses penuaan.
· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan
  jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.
· Bagus untuk saraf. 

GLA boleh diambil tak kira lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli. GLA juga mampu mengatasi masalah kulit kepala berkerak, berkuping, bersisik. Mari lihat testimoni dibawah :




Memang bestkan GLA Shaklee ni? Banyak kebaikannya. Jadi bagaimana? Anda mahu GLA atau tunggu dulu... Sampai bila mahu tunggu untuk memiliki GLA? Memang rugi lah jawabnya...

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

Kami menyediakan penghantaran untuk kawasan Seri Kembangan, Bukit Jalil, Puncak Jalil, Pantai Dalam, Kerinchi, Petaling Jaya dan kawasan sekitarnya. Kami juga menyediakan perkhidmatan pos untuk anda yang berada di luar kawasan ini.

"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."






Thursday, November 27, 2014

WAKIL SAH PENGEDAR SHAKLEE SERI KEMBANGAN, SELANGOR.


Hi, semua... Kami adalah pengedar sah Shaklee. Kalau anda berminat nak tahu lebih lanjut tentang supplement-supplement Shaklee atau nak tahu set-set yang ditawarkan bersesuaian dengan budget anda, feel free to contact us tau! Insha Allah mesti ada yang kami boleh bantu. Yang penting kepuasan pelanggan keutamaan kami. Kami akan berikan jadual pemakanan yang betul, tips-tips dan banyak lagi perkongsian.

Antara set Shaklee yang kami sediakan :


1- Set Kecantikan Shaklee
2- Set Pelbagai Masalah Kesihatan Shaklee
3- Set Kulit Cantik Shaklee
4- Set Kecergasan Shaklee
5- Set Kesuburan Shaklee
6- Set Lelaki Shaklee
7- Set Wanita Shaklee
8- Set Kanak-kanak Shaklee
9- Set Ibu Ayah Shaklee
10- Set Pelajar Shaklee
11- Set Suami Isteri Shaklee
12- Set Hamil Shaklee / Set Mengandung Shaklee
14- Set Lepas Bersalin / Set Berpantang Shaklee
15- Set Lepas Pembedahan Shaklee
16- Set Menyusu Shaklee

Actually banyak lagi... kalau ikutkan tak larat nak senaraikan satu persatu. Anda bagitahu masalah yang anda dihadapi, insha Allah kami carikan set yang terbaik untuk anda tak kira berapa pun budget korang.

MACAM MANA NAK DAPATKAN SUPPLEMENT SHAKLEE?


Anda boleh contact kami melalui PM/SMS/Wasap/email. Terpulang mana-mana cara yang anda rasa selesa. Kami akan melayan segala pertanyaan berkenaan dengan produk Shaklee.

Atau nak mendaftar sebagai ahli Shaklee? Anda adalah dialu-alukan. Dapatkan penjimatan lebih dan pelbagai faedah menarik dengan mendaftar sebagai pengedar sah Shaklee.

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

Kami menyediakan penghantaran untuk kawasan Seri Kembangan, Bukit Jalil, Puncak Jalil, Pantai Dalam, Kerinchi, Petaling Jaya dan kawasan sekitarnya. Kami juga menyediakan perkhidmatan pos untuk anda yang berada di luar kawasan ini.


psssttt : Hadiah istimewa untuk setiap pembelian. Ekslusif untuk pelanggan kami sahaja.

"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."





Wednesday, November 26, 2014

Set Menyusu Shaklee Terbaik Dengan Harga Berpatutan dan Tips Penyusuan.

Set Menyusu Shaklee Terbaik Dengan Harga Berpatutan Dan Tips Penyusuan


Terima kasih kerana membaca entri Set Menyusu Shaklee chedacheyu. Khas untuk program menyusu badan secara ekslusif. 



Mesti rasa teruja kan dan jadi lebih semangat lagi bila nak bagi susu ibu tetapi cabarannya ialah untuk ibu-ibu yang bekerja. Masa makan terhad dan tekanan kerja akan mengurangkan penghasilan susu. Bagi kebanyakan ibu, Set Menyusu Shaklee menjadi pilihan kerana harga yang berpatutan dengan hasilnya. 

Di awal kehamilan persediaan adalah penting. Antara amalan yang disarankan untuk memastikan progaram berjaya ;

1. Kerap berdoa selepas solat untuk rezeki menyusukan anak dengan susu ibu selama 2 tahun.
2. Cari ilmu penyusuan. Ini adalah sangat penting.
3. Cari rakan-rakan yang ada pengalaman menyusukan anak. Kongsikan pengalaman bersama.
4. Gunakan pam susu yang bagus dan memudahkan contohnya Medela Freestyle. Pam ini boleh mengepam kedua-dua payudara serentak. Harganya sekitar RM1500. Mungkin harganya agak mahal tapi sangat berbaloi.
5. Ambil makanan berkhasiat seperti set menyusu Shaklee.

Jika susu ibu banyak tetapi sukar untuk direct feeding dan jika tidak pam susu tersebut, masalah besar akan terjadi seperti ;

1. Bengkak susu. Jika kes teruk boleh berketul dan terpaksa dikeluarkan melaui pembedahan.
2. Badan akan berhenti mengeluarkan susu badan. Bila dah kering ramai yang akan mengalami dilema.

Terpaksa lah menggunakan susu tepung dan botol susu. Bila anak terbiasa minum susu tepung, program penyusuan susu ibu akan terbantut. 

Harga Set Menyusu Shaklee


Bergantung pada bajet yang kita peruntukkan. Sekiranya baru nak cuba-cuba, memadai dengan set menyusu asas Shaklee yang terdiri daripada ;

1. Energizing Soy Protein Shaklee (ESP)
2. Alfalfa Complex Shaklee



Harga set menyusu asas Shaklee untuk bukan ahli adalah RM 213. Dapat diskaun terbaik jika jadi ahli.

Jika sudah berpuas hati, boleh lah tambah dengan set menyusu lengkap Shaklee. Memang terbaik lah hasilnya bila digandingkan bersama ilmu penyusuan. Set menyusu lengkap Shaklee ataupun Set Penyusuan 3M Shaklee terdiri daripada ;

1. ESP Shaklee
2. Alfalfa Complex
3. Ostematrix
4. Omega Guard



Harga Set Menyusu Lengkap Shaklee untuk bukan ahli ialah RM400 dan semestinya diskaun terbaik untuk ahli.

Set Ibu Menyusu Shaklee


Apa yang membuat ramai ibu-ibu di Malaysia jatuh hati dengan Shaklee ialah banyak khasiat lain yang diperolehi daripada produknya. Walaupun sekadar menggunakan set menyusu asas Shaklee, tanpa disedari ianya juga membantu menambahkan kecantikan untuk para suami. Ramai suami perasan seti ini sebagai sebagai satu cara membesarkan payudara dengan selamat.

Set asas atau lengkap ini juga dikenali sebagai set slimming ibu menyusu Shaklee atau set kurus ibu menyusu Shaklee kerana ianya amat membantu menurunkan berat badan selepas bersalin.

Set menyusu lengkap Shaklee menurunkan berat badan dengan lebih baik kerana adanya Omega Guard yang membantu membakar lemak. Untuk lebih jimat, semasa bersalin ambil terus set bersalin lengkap Shaklee kerana dalam set bersalin lengkap Shaklee terdiri daripada set menyusu Shaklee juga. Senang, tak perlu nak beli 2,3 kali sebab semua dah ada dalam set ni.

Cara Makan Set Menyusu Shaklee.


Cara makan set menyusu Shaklee adalah sangat penting untuk mendapatkan hasil terbaik. Saya akan berikan jadual pengambilan set menyusu Shaklee ekslusif untuk pelanggan kami.

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832
COD Area Seri Kembangan, Bukit Jalil, Pantai Dalam & Petaling Jaya


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~



Thursday, October 30, 2014

PMS BERKAITAN DENGAN CYST

Dulu saya ingat semua orang bila period mesti sakit perut & pinggang. Rupanya tak. Untunglah siapa yang tak merasa. Saya biasanya seminggu sebelum tu rasa nak makan junk food, aiskrim ataupun anything yang manis. Keluar jerawat besar selepuk kat muka tu memang wajib. Mesti nak ada sebijik untuk buat syarat. Sehari sebelum period mood tegang, resah gelisah, tak sedap hati dan nak pitam. Tu memang confirm esoknya period! 

1st day period tu la yang paling tak best. Time ni rasa nak jadi singa! Jangan kacau dan jangan dekat. Kalau boleh bergerak pun tak nak. Saya akan mendiamkan diri dan buat muka. Hehe.. Inilah gejala PMS. Ramai orang tak faham dengan gejala PMS ni. Ok, bayangkan situasi ni... Rasa isi perut macam nak terjatuh ke bawah, sakit di kawasan tulang belakang dan pinggang, migraine, rasa nak pitam, dalam perut terasa ada benda menarik-narik, otot di bahagian perut kejang dan rasa 'geli'. Semua perkara ni berlaku dalam satu masa. Apa yang paling selesa waktu tu cuma gulingkan badan jadi kecik macam tenggiling & matikan diri. Paling lama ambil masa tiga hari dan paling singkat sehari suntuk. 

ADAKAH PMS BERKAITAN DENGAN CYST?


MUNGKIN jika anda mengalami PMS yang teruk dan disertai dengan simptom-simptom lain. Bagaimanapun, tak semestinya takde gejala PMS bermakna anda 'selamat' dari cyst kerana simptom setiap individu berlainan. Antara gejala lain cyst adalah :

- Bengkak di bahagian abdomen
- Sakit di bahagian pelvik
- Sakit semasa haid / senggugut yang teruk
- Haid tidak teratur
- Sakit semasa hubungan suami isteri
- Pendarahan luarbiasa
- Sakit belakang
- Loya dan muntah
- Sering 'cramp' di bahagian perut

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya mengalami hampir kesemua simptom di atas sebelum didiagnos cyst. Alhamdulillah syukur sangat-sangat Allah pertemukan saya dengan GLA Complex & ESP Shaklee selepas tu. Seriously, sekarang saya cuma mengalami PMS ringan sahaja. Say no to cyst!


Gabungan ESP & GLA Complex memberikan hasil yang lebih baik untuk menghalang cyst, PMS dan memperbaiki hormon.

Bancuh 3 sudu teh ESP sehari bersama dengan minuman kegemaran anda.

Ambil 2 biji GLA Complex selepas sarapan untuk menstabilkan hormon.


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832
COD Area Seri Kembangan, Bukit Jalil, Pantai Dalam & Petaling Jaya


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~