Thursday, January 16, 2014

Faedah dan kebaikan ESP (Energizing Soy Protein)

Salam u'olls.. Hari ni I would like to share about one of the famous item in Shaklee.. Tadaaaa.... Energizing Soy Protein Shaklee. Nama pendek dia ESP. Hurmm... sebut ESP ni tetiba terliur plak nak minum lagi segelas.. Malam ni tak minum lagi.. Buat entry ni sambil minum ESP + Chocolate Shake layan gak.. Chill aja.. 



Ni lah dia my ESP + Chocolate Shake.. yummy!


Jom check kelebihan ESP Shaklee :

* Diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan dan mempunyai protein berkualiti tinggi. 
* Dihasilkan daripada soya non-GMO (soya yang tidak diubahsuai secara genetik), jadi ia bebas toksin.
* Satu-satunya di pasaran yang mempunyai 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.
* Kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras 
   kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
* Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga 
   rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.
* Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 
   jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. 
* Pengambilan ESP Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita 
   sentiasa bertenaga.
* Menjadikan kulit berseri, anjal dan memudarkan kesan parut.
* Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia
   memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan,    
   kebimbangan, ketakutan, dan lain-lain.
* Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa iamempunyai
   keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan
   radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia
   juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
* Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi,
   freckles.
* Memperbaiki memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Berdasarkan pengalaman sendiri, lepas minum ESP Shaklee ni memang kenyang for few hours. Jadi memang bagus diambil waktu breakfast bagi yang tak ade masa nak breakfast, sebelum waktu lunch dan sebelum makan malam. Ini antara sebab kenapa ESP Shaklee antara yang tersenarai dalam Set Kurus Shaklee. Bila dah kenyang makanya tak lah makan nasi banyak sangat. Ye tak? Selain tu ESP Shaklee membekalkan tenaga. Kebanyakan feedback dari customer yang minum ESP Shaklee ni diorang cakap badan rasa ringan, sihat dan cergas. Nasi pun dah kurang ambil sebab kenyang. As for me plak, ekzema kat badan dah berkurangan. Happy sanggaaaatttt! 



Antara khasiat Energizing Soy Protein Shakle



Ok, sekian cerita mengenai ESP Shaklee pada entry kali ini. As usual kalau korang berminat nak dapatkan ESP Shaklee do contact me. Wasalam. =) 



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."


Wednesday, January 15, 2014

Kerja Rumah Lebih Mudah Dengan Basic-H Shaklee

Salam Maulidur Rasul u'ols. Buat apa cuti hari tu? Hehe... Seronok kan cuti.. Boleh golek-golek atas katil lama-lama, santai-santai, berangan-berangan dan aktiviti-aktiviti yang sewaktu dengannya lah. Apapun jangan lupa perbanyakkan selawat ke atas junjungan Nabi kita Muhammad SAW. Semoga kita semua mendapat rahmat dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT. Ameen.

Saya plak sempena cuti hari tu berkesempatanlah mengemop rumah yang kalau jalan atas lantai rasa-rasanya dah boleh wat surfiing kot. Tak payah susah-susah pergi Sunway Piramid meluncur ais. Kat dalam rumah ni pun boleh. Ekekekeke... Dari hari ke hari rasa nak kemas tapi tak buat-buat sebab asyik tak sempat je (alasan la tu kannn...). So, sempena cuti ni, malam tu dah berdoa supaya diberi kekuatan untuk menyingkirkan rasa malas tahap dewa tu. "Ya Allah Ya Tuhanku, hilangkan rasa malas dalam diri hambaMu ini, Esok nak kemas rumah & nak mop rumah sekali. Berilah aku kekuatan Ya Allah." Hehe.. Ha, spesifik tak doa tu. Kita nak berdoa ni kena spesifik sikit. Supaya jelas apa yang kita nak. Yang ni cerita next time la ye pasal doa spesifik ni. 

Ok, birthday my kazen baru-baru ni ada sorang office mate bagi present 'mop magic'. Kenapa mop magic? Panjang ceritanya.. Tu pun next time lah cerita eh.. Mop magic ni boleh putar kat dalam baldi so tak payah lah susah-susah nak gi perah mop tu manually. Sakit jari jemari Mak Jemah tau sebelum ni! Yang ni senang je, masukkan mop tu kat bahagian pemerah then putar la banyak mana yg korang suka then angkat. Cantik je mop tu mengembangkan 'rambutnya' kat atas lantai. Kembang macam rambut Mak Jemah.. Hehe.. Mop ni boleh digerakkan @ diputarkan 360 degree menurut kata my kazen la. Ok, nak dijadikan cerita we all baru beli Basic-H Shaklee untuk tujuan kerja-kerja pembersihan ni la. Sebab dengar cerita macam power je Basic-H Shaklee ni. 

Ok, first step masukkan air dalam baldi lebih kurang separuh pastu campurkan dengan Basic-H Shaklee dalam 2-3 sudu besar macam tu. Ok, tu je tak payah campur apa-apa lagi. Lepas tu saya pun start la mengemop. Celup-celup, putar-putar then mop! Few minutes later done! Pheeww.. habis dah mengemop. And u know what bila saya pergi balik kat tempat mula-mula mop tadi.. Lantai tu mmg sedap giler dipijak! Serius, tak tipu! Suprise Mak Jemah tau!.. Dalam hati terus cakap memang betul power Basic-H Shaklee ni. Sebelum ni kalau mop guna brand Dettol & Ajax Fabuloso mau kene 2 kali mop sekurang-kurangnya baru minyak hilang. Dah hari tu rasa over excited plak. Maklum la first time keje mengemop & mengelap dapur sesenang ni. Dapur yg berminyak tu pun sekali sapu hilang trus minyak dia. Tak payah bilas plak tu! Senang tak senang. Di tambah dengan magic mop lagggiiiiii lah memudahkan keje saya tau! Eeee... Suka tau!! Then saya citer la dengan my kazen. Dia pun mula-mula wat dunno je.. Tapi diam-diam dia try.. (eksen la tu tak nak ngaku... huhu!). Lepas tu, tetiba cakap betul lah Basic-H Shaklee ni power! Tu lah... tadi eksen sangat. Lepas ni, makin rajin lah mengemop rumah! Weeeee... 

So, Basic-H Shaklee ni memang menyenangkan dan memudahkan kerja-kerja para surirumah dan mereka-mereka yang rajin mengemas rumah. Nak letak setitik dua dalam botol spray tu pun ok. Agak-agak lepas masak tu, spray aja dapur tu then lap! Senang kannnnn? Basic-H Shaklee ni fungsinya bukan setakat tu je tau.. Boleh hilangkan kotoran degil macam dakwat ke kicap ke yang melekat kat baju, boleh buat lap cermin, cuci perkakas dapur, lap meja dan boleh buat tuam kat badan untuk kebahkan demam & sesuai untuk buat mandian bagi kulit yang sensitip. Jom ramai-ramai cuba Basic-H Shaklee ni! Korang mesti tangkap cintan punya lah!



Ni lah dia dua benda yang menyenangkan kerja saya.. Basic-H Shaklee dan magic mop!


Cara mudah nak dapatkan Basic-H Shaklee ni contact je saya... saya bagi deal mudah-mudah je dengan korang.. Tau-tau je barang sampai depan pintu! Senang sangaaattt kan.. ;)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~

Friday, January 10, 2014

Resepi simple ESP Shaklee - Pelengkap Nutrisi Harian.

Entry kali ini saya terpanggil untuk kongsi resipi simple untuk pengamal ESP daripada Shaklee ni.. Saya ni jenis yang kalau bab minum2 ni sangat la cerewet, kalau tak kena tekak memang keluar balik la.. so, alternatifnya ialah cipta my own recipe and be creative with it. Senang nak olah resipi dengan ESP nih.. sebab based vanilla, basicly u can add anything to it except caffein and minuman berkabonat la... so check theese recipe out!! 

Antaranya : - 

1. Strawberry + Honey + ESP Shaklee (all time favourite)

2.Oat + Dates + ESP Shaklee (bile rasa cam nak lebih kenyang..hihi) 

3.Mixed Berries + Almond + Honey + ESP Shaklee (bila rasa cm perlukan antioksida!!)

4.Oreo + Milk +  ESP Shaklee (saya tambahkan sikit pure vanilla extract sbb nk hilangkn sikit rasa susu)

5.Manggo + Plain yogurt + ESP Shaklee (manggo lassi with a twist)

6.Horlicks + Oat + ESP Shaklee (burppppp... kenyang sgt!!) 

7.Carrot + Honey + ESP Shaklee (rasa cam carrot susu)

8. Dragon fruit + Honey + ESP Shaklee (warna dia suuuperrr cntk!! rasa dia suuuuuuuupppeeer sdp!!) 

9.Milo + Susu Choc + ESP Shaklee (U can't go wrong with this)

10.Avocado + Honey + ESP Shaklee (drizzle with choc syrup sikit.. rasa cm jus Alpukat yg biasa ada di restoran Indonesia tu!! yummy!!) 

Ok.. for now ni je la resipi saya share dulu.. kalau saya ada mencipta resipi baru, saya update ok... ;) ;) ;) hihihi... 


ENERGIZING SOY PROTEIN SHAKLEE 

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832

Wednesday, January 8, 2014

Ancaman Osteoporosis

Baru-baru ni saya ada terbaca artikel tentang ancaman tulang rapuh a.k.a osteoporosis.. Then all of sudden teringatlah kat sorang cousin saya ni.. Dia ni memang TIDAK minum susu! Apa lah 'sumpahan' yang melanda beliau ini sampai bau susu pun boleh loya. Rugi betul.. Bau susu yang lemak berkrim tu dia tak suka??? Hilang satu nikmat hidup... Hehehe... Terfikir juga masalah orang macam ni. Mana lah sumber kalsium yang badan beliau ni korek? Bahaya tau kalau badan tak cukup kalsium. Badan akan 'korek' kalsium dari tempat yang tak sepatutnya untuk mencukupkan keperluan badan. Itu yang jadinya rambut gugur dan pelbagai masalah lain. Ok lah, saya nak share  tentang artikel yang saya baca tu..

"Menurut laporan daripada Yayasan Osteoporosis Antarabangsa (IOF), rakyat Malaysia hanya mendapat separuh kalsium diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat. Banyak yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya tulang rapuh. Ini kerana masalah keretakan pinggul meningkat 2 kali ganda. IOF menjangkakan pada tahun 2050, lebih 50% keretakan pinggul akan berlaku di Asia.

Diet yang kaya dengan kalsium & protein, pengambilan vitamin D serta bersenam sememangnya penting untuk mengurangkan risiko osteoporosis & keretakan pinggul. Purata pengambilan vitamin D di kalangan lelaki dewasa adalah sebanyak 59%, wanita dewasa 13% manakala kanak-kanak hanya 2/3. Pada usia 30 tahun, tulang akan mula kehilangan jisim tanpa nutrisi yang lengkap dan senaman yang kerap. Ini boleh membawa kepada osteoporosis serta keretakan tulang yang teruk." -sumber Harian Metro-

Makanya lepas baca artikel ni saya tunjuk la kat beliau.. Tersengih-sengih la beliau itu.. Well nasib baik la Shaklee ada supplement untuk spesis seperti beliau ni.. Kalau tanya mana-mana SID memang ni lah jawapannya.. OSTEMATRIX Shaklee!  Memang Shaklee ni mabeles lah.. Itu pasal saya sayaaaannggg Shaklee. Banyak dah masalah kesihatan saya dan orang-orang yang saya kenal (yang consume Shaklee ler..) dapat di atasi.. Yang paling penting, masalah kesihatan diselesaikan secara sihat WITH NO HARM, NO SIDE EFFECT. Saya dapat rasa perubahan demi perubahan pada diri sendiri. Tiap kali bangun tido tu badan ringan je. Kalau tak dulu, sakit pinggang lah, sakit badan lah, pening kepala lah.. macam-macam je. Ngalahkan orang tua walhal umur baru separuh tua.. hehehe... (Teringat arwah nenek yang tak boleh bangun langsung gara-gara jatuh & doktor sahkan tulang pinggulnya retak. Masa tu tak kenal Shaklee lagi, kalau tak boleh bagi kat arwah nenek... sob..sob..)

So, ini lah dia picture of Ostematrix Shaklee. Lagi bagus kalau korang yang suka susu tu, minum Ostematrix Shaklee ni dengan susu. Lagi terbaik hasil kalsiumnya..





psstt : sekarang cousin saya tu dah jadikan Ostematrix Shaklee ni sebagai sumber kalsium beliau demi kebaikan tulang & pencegahan awal osteoporosis! Ada pun kesedaran.. Hehe...


Jom dapatkan Ostematrix Shaklee ni!


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."




Sunday, January 5, 2014

Pro Sante Shaklee, menangani keguguran rambut

Apa khabar mu di sana.... lama sudah tak berjumpa...la..la..la.... (cewah, riang ria saya menyanyi lagu K.Melah) Banyak sangat entry yang tertangguh yang saya naaakkkkk sangat share, tapi jadual kerja memang sibuk, tambah lagi awal tahun macam ni, memang banyak la yang kena settle. This time, i want to share with you this one product from Shaklee. Pernah dengar Shaklee?? Mesti pernah kan... sebab shaklee ni brand natural nutrition supplements, weight-management products, beauty products, and household products. Lagi pun dah over 50 years kot kat Malaysia ni. 

I am actually experiencing severe hair fall... teruk sampai tahap setiap kali mandi, sikat rambut, ikat rambut, i'll loose around 20-30 strands of hair. Can you imagine berapa banyak rambut saya 'hilang' setiap hari?? Dah la saya ni memang bukan dari keturunan yang rambut lebat.. so what's left on my head kalau benda ni berterusan kan.

Ada juga terbaca yang keguguran rambut ni terjadi mungkin sebab : -

1. Kekurangan zink dalam badan. 

2. Amalan diet yang tidak sihat, pengambilan lemak haiwan yang berlebihan. (often found in fast food) 

3. Side effect dari pengambilan dadah seperti steroid (contoh : buat kimoterapi atau pengambilan pil pencegah hamil) 

4. Stress (berhubung kait dengan hormon)

To my surprise, dengan 3-4 kali penggunaan je boleh nampak perbezaan yang ketara sangat!! Alhamdulillah.... mula-mula saya sendiri terkejut dengan perubahan ni. Bukan la kata tak ada gugur langsung, tapi jumlah rambut yang gugur berkurangan around 30%... Dulu, bila balik rumah buka tudung, mesti banyak rambut gugur. Sekarang dah berkurangan. Sampai cousins pun cakap, bilik ni dah kurang rambut tak macam dulu.. Trust me, this product is reaaallly awesome!! I've tried macam-macam brand shampoo komersial, tapi tak mampu bantu saya dalam masalah rambut ni.. pernah juga terfikir nak jalani rawatan rambut, tapi niat tu dibatalkan sebab ada kawan kata dia pergi buat kos nya dekat RM2500... (sebab ada banyak sesi treatment) 

So, ni la rupanye 'hero' yang dah selamatkan rambut saya tu...


From left : Zinc complex, replenishing conditioner, purifying shampoo

Zinc : Do you know that we need zinc in our body in order to see, smell and taste, dan sebahagian dari zinc tersebut terletak pada folikel rambut, so kalau badan kita kekurangan zinc, ia akan 'steal' kandungan zinc yang ada pada folikel rambut tu (macam auto adjust la) untuk menampung keperluan yang lebih penting dalam badan iaitu untuk deria penglihatan,bau dan rasa. Sebab tu la salah satu punca keguguran rambut ialah kekurangan zinc.. 


Replenishing conditioner : Contains things like Camellia Sinensis Leaf Extract or better known as (green tea extract) yang memang confirm2 dah terbukti khasiat dia. 
Selain tu ada melalueca (tea tree oil) yang fungsi dia tuk cleansing and soothing, tea tree ni slalu digunakan dengan meluas tuk burn aid.. (melegakan kesan melecur sebab dia ada fungsi soothing tu) kalau perasan ubat jerawat pun selalunya ada tea tree oil ni. 

Purifying shampoo : Contains Serenoa Serrulata Fruit Extract, Serenoa ni actually dari family sawit yang banyak mengandungi fatty asid. Ginseng yang memang dah diketahui umum khasiatnya. Swertia Japonica Extract iaitu sejenis tumbuhan yang dapat merangsang pertumbuhan rambut dan melancarkan peredaran darah. And the best part of all is NO SLS!! (Sodium Lauryl Sulfate) iaitu sejenis foaming agent yang merbahaya. (That's y la shampoo ni kurang berbuih, tak macam shampoo biasa) 

Anyway, saya ada tips for u all tuk mengurangkan hair loss nih.. antaranya : - 

1. Apply natural juice (pati) to your hair. Buat la pati bawang putih atau halia dan sapukan pada kepala. 

2. Selalu-selalu lah buat urutan kulit kepala sebab boleh melancarkan peredaran darah di bahagian kulit kepala. Bila peredaran darah elok, boleh mengaktifkan folikel rambut. (folikel ni la yang menghasilkan pertumbuhan rambut)

3. TRY JE PRODUK DARIPADA SHAKLEE YANG WONDERFUL AND KEBABOOOM NI HA.. hehehe...:)

So, pada anda anda yang mengalami masalah seperti saya, meh ramai2 cube set ni.. memang THE BEST i tell u!! 

Contact me for best deal : -

 PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832








Saturday, January 4, 2014

Promosi Alfalfa Complex Shaklee Januari 2014!

Salam semua... Hopefully masih tak terlambat for me to wish all of u Happy New Year 2014. Sekejap je kan... pejam celik.. pejam celik... tiba-tiba dah masuk tahun baru.. Azam tahun ni dan tahun sudah-sudah tak capai-capai pun lagi.. I think enough la for me buat azam baru.. Letih mak Jemah nak kejar kau! Yang ada ni pun cukup la.. Buat sikit-sikit dulu yang penting istiqomah.. Omputih cakap consistent! Gitu... Anyway, I wish semoga tahun 2014 ni membawa seribu satu tuah untuk kita semua.. Semoga tahun ni lebih baik dari tahun yang sudah-sudah. Ameen..

Ok lah, panjang plak mak Jemah punya intro.. Entry kali ni nak share pasal promotion Shaklee untuk bulan Januari 2014 ni. Dok tunggu-tunggu announcement dari Shaklee. Sekali bile diumumkan promo bulan ni ALFALFA.. terperanjat boboy tau! Sukenye... sukenye... Sebab apa tau suke sangat? Ni lah dia antara produk paling ngetop kat Shaklee!




4 sebab meletops Alfalfa Complex Shaklee!

~ Digemari di kalangan ibuk2 yang menyusukan anak sebab Alfalfa Complex Shaklee bertindak
   memekatkan susu badan & sebagai agen milk booster. Jadinya baby lebih kenyang dan tak la bergantung
   lama sangat kat ibuknya.. Kejap je menyusu dan lentok kekenyangan.. Baby pun lebih puas menyusu.    
   Hasil lebih baik bila diambil dengan ESP.

~ Mengurangkan paras kolestrol. Sesuai untuk u'ols yang nak slim down. Mana tahu azam tahun baru ni nak
   slim down.. weewitt... hehehe... Ok, Alfalfa Complex Shaklee ni akan mengemulsi @ mengapungkan
   lemak-lemak dalam badan daripada melekat kat dinding-dinding sel. Jadinya lemak-lemak dan kolestrol  
   akan disingkirkan daripada badan. Hasil lebih baik bila diambil dengan Lecithin.

~ Detox! Zaman ni popular betul detox-detox ni sebab hape? Banyak sangat makanan yang kita makan kat
   luar tu ada perasa tiruan, pewarna tiruan, perisa, MSG segala bagai. Ni lah punca-punca banyak toksin
   dalam badan kita sekarang ni. Dah banyak toksin banyak plak la penyakit pelik-pelik yang timbul. Kalau
   dah banyak toksin tu tentu-tentu lah badan letih, lesu tak bermaya, fening-fening, gout, kulit bermasalah
   dan macam-macam lah. So Alfalfa Complex Shaklee ni memang sangat baik untuk detox. Natural lagi!
   Bukak jek tutup botol tu bau daun/rumput.. Nyamannnn aje..

~ Terkenal sebagai kacip fatimah. Yang ni sesuai la untuk pasangan yang dah berkahwin tu.. Pendek
    kata Alfalfa Complex Shaklee ni lengkap la.. Sume pun ado! 





Bulan ni memang berbaloi lah kalau u'ols dapat grab. Harga runtuh kot.. buat apa nak tunggu lagi kan.. Baik rebut sekarang sebelum harga jadi normal balik. Pssssttt... dengar citer banyak benda nak naik tahun ni yek... So, cepat lah rebut peluang keemasan nih. Waktu banyak benda naik, Alfalfa Complex Shaklee turun harga... Kan cantik sangat tu... Hehehe...Nak harga lagi puas hati contact I kat bawah ni ye... :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."