Wednesday, February 26, 2014

VITALEA MULTIVITAMIN PERTAMA TERHASIL DI DUNIA!

Al-kisah Vitalea Shaklee.. Banyak yg PERTAMA terhasil dari Vitalea ni.. Interesting!

# Multivitamin PERTAMA tercipta di dunia.
# Perkataan vitamin itu sendiri yg PERTAMA terhasil di dunia.
# Multivitamin PERTAMA paling pantas terlarut dalam air (mudah larut la tu..).

Jika anda sering kelesuan, anak2 & remaja yg sedang membesar, nak kulit cantik, nak kuku yg sihat, kekurangan zat besi yg antaranya boleh mengakibatkan keguguran rambut, mencegah beguk@tiroid, Vitalea is the ideal & the BEST selection! 

FAKTA:: Menurut kajian yg dah dijalankan, kumpulan orang yg mengambil Vitalea selama setahun dapat mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%! Memang sihat selalu.. Bagus kan? Boss pun suke sbb kurang ambil MC lps ni.. Hehe...




Dulu Vitalea dalam bentuk cecair, kini dah dihasilkan dalam bentuk tablet. (Vitalea yang dulu bukannya yang sekarang).. hehe..


Dapatkan Vitalea dengan harga runtuh bulan Februari 2014. Hurry, tinggal berapa hari je lagi! BELI 6 PERCUMA 1.


For best deal pleassseeee contact me :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832




"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

VIDEO IN THE MAKING... INSHA ALLAH..

Salam u'ols.. Few days ago ai saje la berbual & berbincang with my kazen pasal entry kat blog ni.. pasal entry kat facebook & pasal Fanpage. Bincang saje-saje je. Then bincang punya bincang, my kazen ni cadangkan la idea yang sangat brilliant. My kazen ni memang macam-macam idea bernas dia ada, cumanya nak laksanakan kadang-kadang tak cukup masa. Hehehe...

Maka tercetuslah idea untuk buat video untuk entry blog. Ai ni plak jenis 'camera shy' gitu! Poyos sangat kan.. Hehe... Buat video ni dengar macam senang, actually perlukan kesabaran, ketelitian dan kene kreatif bermain dengan props tau! Well, demi cita-cita yang menggunung tinggi dan demi u'ols supaya lebih jelas dan mudah, ai akan gagahkan diri buat muka tak malu depan camera & rajin-rajin buat research nanti. Ahaks! Nak buat tutorial pun rasanya lebih mudah kot dengan video.. tak gitu u'ols. Message ai pun senang u'ols nak paham.

So, to u'ols nantikan video-video yang akan ai muatnaik dalam blog ni ye. Harap-harap video tu nanti dapat bagi info yang berguna untuk u'ols. Jangan lupa bagi komen dan tinggalkan jejak u'ols nanti tau!

Sekian nukilan dari Jomsayheart.

Sunday, February 23, 2014

Stir Fried Leeks and Beef - Daging Goreng bersama Batang Bawang

I am someone yang looking forward to go to market. May be pada sesetengah orang pasar tu tempat yang tak menarik, berbau dan kotor. But no me!! I actually enjoy my every market trip. Setiap kali ke pasar saya akan melihat bahan-bahan yang segar dan menarik yang mungkin tak pernah tengok pun sebelum ni. Saya juga suka bertukar-tukar idea di pasar. Kalau nampak orang lain beli bahan yang macam pelik2 sikit, saya mesti cuba bertanya how they cook it.. 

Leeks may b one of the ingredients yang memang jarang dibeli tambah lagi bagi orang Melayu, and to tell you the truth i don't even knw ape nama leek ni dalam Bahasa Melayu. Selalu panggil batang bawang je memandangkan rasa dia memang macam bawang pun. 

Ni la rupenye LEEKS ni u'ollsss...
My chinese friend Ting, share with me this simple recipe that she always make especially during Chinese New Year. And yeah, Nang did tell me i could use chicken and prawn too.. it's fine!! 

So, these are the ingredients to make this simple stir fried.. 

Stir Fried Leeks with Beef 

Ingredients : -
200 - 300 gm Beef / daging
2 leeks / 2 batang bawang
1 chili / 1 batang cili padi 
1 clove garlic / 1 ulas bawang putih
1 tbs soy sauce / 1 sudu besar kicap 
1/2 tbs corn starch / 1/2 sudu besar tepung jagung
1 tsp sesame oil / 1 sudu kecil minyak bijan
white pepper /lada sulah
salt / garam

Methods : -
1. Marinate the beef with soy sauce, salt (go lightly for the salt or can put extra soy sauce then don't have to use salt) 
sesame oil, garlic , corn starch and white pepper for 15 - 20 minutes. 

*Perapkan daging bersama kicap, garam (sikit sudah) minyak bijan, bawang putih dan tepung jagung, lada sulah selama 15-20 minit.  


2. Clean and cut the leeks and fry in oil (1tbsp) for 2 minutes and then take it out and leave it aside.

*Bersihkan, potong batang bawang dan goreng untuk 2 minit, angkat dan ketepikan. 

3. Heat up wok, add chili and cook beef on medium high heat for 5 minutes, seasoned , and bring leeks back into wok and fry for a minute and you are done!!! (add a bit of water if it's too dry)

*Panaskan kuali, masukan cili/cili padi dan goreng daging untuk 5 minit , garam dan masukkan semula batang bawang dan goreng sebentar.(boleh masukkn sediki air jika terlalu kering) Siap!! 





Memang sedap rasa masakan ni.. minyak bijan memberikan rasa yang unik dalam masakan ni. Makan dengan nasi putih panas2, memang sedap. So harap anda cuba resepi ni ya.. till then... tata!!! ;)


sedappppppp 

Bagi yang kurang minat bawang tu, boleh kurangkan leeks ni... a bit goes a long way..... ;)


Monday, February 17, 2014

KENAPA HANYA 3 SUDU ESP SEHARI?

Salam Isnin semua... Hari ni tukar mood sikit. Nak buat only short entry.. Maklumlah hari Isnin kan... Monday blues ni tak boleh kasi otak proses banyak-banyak.. Light2 sudah. Chillax!

Ok, ni haaa nak bagitahu kot-kot ada yang tertanya-tanya kenapa Energizing Soy Protein a.k.a ESP Shaklee.tu tak boleh ambil lebih dari 3 sudu sehari? Kalau nak 4 sudu atau 5 sudu tak boleh ke?? Jawapannya TIDAK BOLEH! Anyway, bukan ESP Shaklee je tak boleh ambil lebih daripada 3 sudu sehari.. Mealshakes Shaklee pun sama. Kenapa tak boleh? Saya bagi penerangan ringkas & mudah faham je la ye.. Takde bahasa dan terms sains terlibat disini. Kata simple2 dan light2 entry kan..

Ok, pernah dengar kan orang kata "Too much of anything is not good for you"? So everything in moderation lah.. Semua perkara pun memang tak elok nak berlebih-lebih. Contoh lah kan, susu tu baik untuk badan kita sebab susu membekalkan kalsium. Tapi apa jadi kalau terlebih minum susu? Nescaya perut akan meragam! Jadi, ambil ikut keperluan sahaja. Jangan lebih-lebih lah! Jadi moral of the story, ambil ikut dos yang ditetapkan. Ingat! ESP Shaklee boleh di ambil TIDAK LEBIH DARI TIGA (3) SUDU SEHARI. So, ikut dos yang ni tau!




PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Tuesday, February 11, 2014

Potato Croquettes versi Melayu


Jumaat malam Sabtu, kami wat simple BBQ, sebab tak rasa nak makan nasi. So, we decided to grill lamb, sausage, and ayam panggang. I also made some mash potatoes ngan simple slaw.. bukan jemput orang mana pun, just me, ayu and Ejan my lil brother je.. 

Since adda left over mash potato, saya decide nak wat potato croquettes versi Melayu tuk minum petang Sabtu. So, entry kali ni saya nak share kan resipi simple tp rasa dia macam million bucks gitu!! Tambah lagi if u are a true potatoe fan.. giler kentang!! 

Different country ada style masing-masing untuk wat croquettes ni, macam Italian, mainly guna potato and eggplant, Jepun gunakan kentang, Poland pula suka gunakan crepe atau lempeng nipis untuk membalut sayur-sayuran macam kobis dan cendawan dan daging. 

My version ni ada kemelayuan sikit sebab saya masukkn cili padi.. hihi.. (lidah Melayu, nak pedas!!) So, these are the ingredients... 







Potato Croquettes Malay Style

Bahan-bahan :
Sosej dipotong dadu dan digoreng garing 
Cheese (cheddar/mozzarela/parmesan) mana2 yg u all suka... 
Leftover mash potato (kalau tak ada leftover tapi nak buat gak, rebus je kentang sampai lembut)
Cili Padi / Serbuk Cili / Cayenne Paper (ikut suke pedas tahap mana)
Onion graules (kalau tak ada guna bawang cincang je pun boleh, dlm 1/2 biji bawang cukup ler) 
Telur
Extra telur untuk salut
Breadcrumb (i used Ottogi -Korea breadcrum)
Salt & Pepper 

Cara-cara : 
1.Campurkan semua bahan ke dalam leftover mash potato, gaul rata. 
2.Kepalkan mengikut bentuk disukai 
3.Salutkan dengan telur, kemudian breadcrumb. 
4.Gorengkan (saya shallow fried je.. minyak x la pakai bnyk sangat)
5.Bila dan garing, boleh la NGAP!!! 

Tadaaaaaaaa...... macam ni la ropenye Potatoe Croquettes saya. Saya buat lonjong2... hihi... saya gunakan OTTOGI Breadcrumb yang saya beli kat Jusco. Saya suka gunakan breadcrumb Jepun or Korea sebab texture dia... lebih kering, light and crispy berbanding dengan bread crumb biasa... So do try out this recipes k.. ;) xoxo


Monday, February 10, 2014

Vacation in Philea Resort, Melaka

My lil one keep asking me to bring her to swim. Asyik2.. mama Ida, bila nak g swimming... itu je la soalannye tak habis2. So, we went to Melaka a day before Christmas for a short vacay. And we stayed at Philea Resort Ayer Keroh, Melaka.

Rate around RM450-RM1500, tapi we manage dapat rate around RM350, not including breakfast. So, kalau yang nak menginap di sini and nak jimat, better beli breakfast kat luar or just like me, bawa lah segala bekalan roti and tuna, and sambal tumis... hihi... By d way, cooking is not allowed here ok.. so jgn sesekali cuba utk do ur own cooking show here.. hihi... We arrived around 2.30 pm and manage to check in early than 3 pm. We were given welcome drink and a cold towel to freshen up, and then the staff drove us in a buggy to our room. View at this place memang cantik, very nice landscape, serene and away from the city buzz. Memang tak sangka kat kawasan Ayer Keroh ada kawasan resort yang macam ni.

All right... biar la gambar berbicara ya..

Ni la gerangan org yg asyik ajk swimming je... Qiqi nama dia





Our villa up there



Qiqi and mama ayu are so excited

Our messy room

Cantik kan landscape ni.. 

Qiqi all geared up ready to swim
Pool side

Ayu makan tepi pool.. feel lebih kot, the food was ok.. 
Swimming LOL....



Lepas swimming, kita orang lepak dalam bilik until lepas Maghrib we went out for diner. Idea asal nak ke Umbai, tapi macam jauh la pula. Tahap malas tu sampai nak drive ke town pun malas. So decided to have dinner at the food court nearby. Makan asam pedas, on the way balik bungkus McD.. hihi... 
Ready for check out sudah


Overall, it's a sweet and short vacation and i will surely return here again.  

Sunday, February 9, 2014

Suplement Shaklee Tidak Berkesan!

Salam Ahad.. Lama dah blog ni ditinggalkan tak ber update. Bukan sengaja meniggalkan blog ni macam tu je, something wrong with my lappy and my Internet connection. Actually mana satu yang bermasalah pun I don't really sure coz both pun bergantung antara satu sama lain.

Ok, kenapa sesedap mulut je cakap suplemen Shaklee tak berkesan? First thing korang wajib tahu that I AM A SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR yang berdaftar secara sah dengan Shaklee. Jadi, saya nak kondem produk sendiri ke? Ehem... The answer is NO! Kalau nak kondem produk sendiri, why should I joined Shaklee dan paling ironinya kenapa & mengapa saya merupakan pengamal vitamin Shaklee? Jadi, saya menyangkal dakwaan ini!

Sangat menarik perhatian saya bila ada customer yang mengadu lebih kurang begini. "Tak berkesan pun Shaklee ni.. Dah makan pun macam tu jugak... Sameeeee jer.." sekian.. sekian.. & sekian masalah lain. According to my experienced since berkecimpung dalam bisnes Shaklee & merupakan pengguna setia vitamin Shaklee itu sendiri, HANYA ada dua (2) sebab mengapa masalah ini berlaku. Yang PERTAMA pengguna tersebut tidak mengikut aturan pemakanan yang betul dan yang KEDUANYA pengedar itu sendiri yang memberi aturan makanan yang salah! Jangan kata vitamin Shaklee tak berkesan kalau vitamin yang sepatutnya diambil dua kali sehari @ 2 biji sekali makan kita sendiri 'cut' jadi sehari sekali @ 1 biji sekali makan. Setiap dos yang dicadangkan telah dikaji terlebih dahulu keberkesanannya tau! Bukan macam makan gula-gula yang sesuka hati nak ambil berapa biji pun sekali. Itu pun ada komplikasi yang menanti akhirnya. Jadi, salah produk atau salah individu tu sendiri? Makanya dihebahkan dan diwar-warkan produk yang bersalah.. produk yang tak berkesan. Pengguna itu sendiri kena lah berdisiplin dengan cara pemakanan dan pengedar itu sendiri janganlah pulak pandai-pandai nak tabur janji palsu pada customer. Jangan kata lepas makan vitamin ni, lagi dua hari boleh kurus! Memang PENIPU lah kalau macam tu.. Shaklee bukan ubat yang makan hari ni, lagi seminggu dah elok. Proses pemulihan memerlukan jangkamasa panjang sesuai dengan masalah yang dah hinggap kat dalam badan untuk sekian lamanya. Jadi makan perlu konsisten & berdisiplin.

Jadi, tidak akan berkesan jika ada masalah antara salah satunya. Samalah macam laptop dan internet saya ni. Tak akan jadi apa-apa kalau salah satunya tak berfungsi. Haaa... kan nampak kaitannya kes tadi tu.. Hehe.. Kalau begitulah gayanya, makan vitamin sebagus Shaklee pun memang tak akan ada kesan apa-apa lah jawabnya.

Kesimpulannya, carilah pengedar yang beretika & mampu memberikan konsultasi yang terbaik untuk korang. Saya tau korang ni semua pengguna yang bijak-bijak belaka. Makanya pilihlah pengedar dengan bijak dan penting juga untuk ikut dos yang sepatutnya ok! Korang nak cari saya pun boleh.. Insha Allah saya akan guide dengan betul.. Gitu! Hehe...


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832



"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."