Potato Croquettes versi Melayu


Jumaat malam Sabtu, kami wat simple BBQ, sebab tak rasa nak makan nasi. So, we decided to grill lamb, sausage, and ayam panggang. I also made some mash potatoes ngan simple slaw.. bukan jemput orang mana pun, just me, ayu and Ejan my lil brother je.. 

Since adda left over mash potato, saya decide nak wat potato croquettes versi Melayu tuk minum petang Sabtu. So, entry kali ni saya nak share kan resipi simple tp rasa dia macam million bucks gitu!! Tambah lagi if u are a true potatoe fan.. giler kentang!! 

Different country ada style masing-masing untuk wat croquettes ni, macam Italian, mainly guna potato and eggplant, Jepun gunakan kentang, Poland pula suka gunakan crepe atau lempeng nipis untuk membalut sayur-sayuran macam kobis dan cendawan dan daging. 

My version ni ada kemelayuan sikit sebab saya masukkn cili padi.. hihi.. (lidah Melayu, nak pedas!!) So, these are the ingredients... 







Potato Croquettes Malay Style

Bahan-bahan :
Sosej dipotong dadu dan digoreng garing 
Cheese (cheddar/mozzarela/parmesan) mana2 yg u all suka... 
Leftover mash potato (kalau tak ada leftover tapi nak buat gak, rebus je kentang sampai lembut)
Cili Padi / Serbuk Cili / Cayenne Paper (ikut suke pedas tahap mana)
Onion graules (kalau tak ada guna bawang cincang je pun boleh, dlm 1/2 biji bawang cukup ler) 
Telur
Extra telur untuk salut
Breadcrumb (i used Ottogi -Korea breadcrum)
Salt & Pepper 

Cara-cara : 
1.Campurkan semua bahan ke dalam leftover mash potato, gaul rata. 
2.Kepalkan mengikut bentuk disukai 
3.Salutkan dengan telur, kemudian breadcrumb. 
4.Gorengkan (saya shallow fried je.. minyak x la pakai bnyk sangat)
5.Bila dan garing, boleh la NGAP!!! 

Tadaaaaaaaa...... macam ni la ropenye Potatoe Croquettes saya. Saya buat lonjong2... hihi... saya gunakan OTTOGI Breadcrumb yang saya beli kat Jusco. Saya suka gunakan breadcrumb Jepun or Korea sebab texture dia... lebih kering, light and crispy berbanding dengan bread crumb biasa... So do try out this recipes k.. ;) xoxo


Comments

Popular Posts