Stir Fried Leeks and Beef - Daging Goreng bersama Batang Bawang

I am someone yang looking forward to go to market. May be pada sesetengah orang pasar tu tempat yang tak menarik, berbau dan kotor. But no me!! I actually enjoy my every market trip. Setiap kali ke pasar saya akan melihat bahan-bahan yang segar dan menarik yang mungkin tak pernah tengok pun sebelum ni. Saya juga suka bertukar-tukar idea di pasar. Kalau nampak orang lain beli bahan yang macam pelik2 sikit, saya mesti cuba bertanya how they cook it.. 

Leeks may b one of the ingredients yang memang jarang dibeli tambah lagi bagi orang Melayu, and to tell you the truth i don't even knw ape nama leek ni dalam Bahasa Melayu. Selalu panggil batang bawang je memandangkan rasa dia memang macam bawang pun. 

Ni la rupenye LEEKS ni u'ollsss...
My chinese friend Ting, share with me this simple recipe that she always make especially during Chinese New Year. And yeah, Nang did tell me i could use chicken and prawn too.. it's fine!! 

So, these are the ingredients to make this simple stir fried.. 

Stir Fried Leeks with Beef 

Ingredients : -
200 - 300 gm Beef / daging
2 leeks / 2 batang bawang
1 chili / 1 batang cili padi 
1 clove garlic / 1 ulas bawang putih
1 tbs soy sauce / 1 sudu besar kicap 
1/2 tbs corn starch / 1/2 sudu besar tepung jagung
1 tsp sesame oil / 1 sudu kecil minyak bijan
white pepper /lada sulah
salt / garam

Methods : -
1. Marinate the beef with soy sauce, salt (go lightly for the salt or can put extra soy sauce then don't have to use salt) 
sesame oil, garlic , corn starch and white pepper for 15 - 20 minutes. 

*Perapkan daging bersama kicap, garam (sikit sudah) minyak bijan, bawang putih dan tepung jagung, lada sulah selama 15-20 minit.  


2. Clean and cut the leeks and fry in oil (1tbsp) for 2 minutes and then take it out and leave it aside.

*Bersihkan, potong batang bawang dan goreng untuk 2 minit, angkat dan ketepikan. 

3. Heat up wok, add chili and cook beef on medium high heat for 5 minutes, seasoned , and bring leeks back into wok and fry for a minute and you are done!!! (add a bit of water if it's too dry)

*Panaskan kuali, masukan cili/cili padi dan goreng daging untuk 5 minit , garam dan masukkan semula batang bawang dan goreng sebentar.(boleh masukkn sediki air jika terlalu kering) Siap!! 





Memang sedap rasa masakan ni.. minyak bijan memberikan rasa yang unik dalam masakan ni. Makan dengan nasi putih panas2, memang sedap. So harap anda cuba resepi ni ya.. till then... tata!!! ;)


sedappppppp 

Bagi yang kurang minat bawang tu, boleh kurangkan leeks ni... a bit goes a long way..... ;)


Comments

  1. Yes sedap! I'ols yg tak makan bawang ni pun leh suke rasa leeks ni.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts