Thursday, October 30, 2014

PMS BERKAITAN DENGAN CYST

Dulu saya ingat semua orang bila period mesti sakit perut & pinggang. Rupanya tak. Untunglah siapa yang tak merasa. Saya biasanya seminggu sebelum tu rasa nak makan junk food, aiskrim ataupun anything yang manis. Keluar jerawat besar selepuk kat muka tu memang wajib. Mesti nak ada sebijik untuk buat syarat. Sehari sebelum period mood tegang, resah gelisah, tak sedap hati dan nak pitam. Tu memang confirm esoknya period! 

1st day period tu la yang paling tak best. Time ni rasa nak jadi singa! Jangan kacau dan jangan dekat. Kalau boleh bergerak pun tak nak. Saya akan mendiamkan diri dan buat muka. Hehe.. Inilah gejala PMS. Ramai orang tak faham dengan gejala PMS ni. Ok, bayangkan situasi ni... Rasa isi perut macam nak terjatuh ke bawah, sakit di kawasan tulang belakang dan pinggang, migraine, rasa nak pitam, dalam perut terasa ada benda menarik-narik, otot di bahagian perut kejang dan rasa 'geli'. Semua perkara ni berlaku dalam satu masa. Apa yang paling selesa waktu tu cuma gulingkan badan jadi kecik macam tenggiling & matikan diri. Paling lama ambil masa tiga hari dan paling singkat sehari suntuk. 

ADAKAH PMS BERKAITAN DENGAN CYST?


MUNGKIN jika anda mengalami PMS yang teruk dan disertai dengan simptom-simptom lain. Bagaimanapun, tak semestinya takde gejala PMS bermakna anda 'selamat' dari cyst kerana simptom setiap individu berlainan. Antara gejala lain cyst adalah :

- Bengkak di bahagian abdomen
- Sakit di bahagian pelvik
- Sakit semasa haid / senggugut yang teruk
- Haid tidak teratur
- Sakit semasa hubungan suami isteri
- Pendarahan luarbiasa
- Sakit belakang
- Loya dan muntah
- Sering 'cramp' di bahagian perut

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya mengalami hampir kesemua simptom di atas sebelum didiagnos cyst. Alhamdulillah syukur sangat-sangat Allah pertemukan saya dengan GLA Complex & ESP Shaklee selepas tu. Seriously, sekarang saya cuma mengalami PMS ringan sahaja. Say no to cyst!


Gabungan ESP & GLA Complex memberikan hasil yang lebih baik untuk menghalang cyst, PMS dan memperbaiki hormon.

Bancuh 3 sudu teh ESP sehari bersama dengan minuman kegemaran anda.

Ambil 2 biji GLA Complex selepas sarapan untuk menstabilkan hormon.


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832
COD Area Seri Kembangan, Bukit Jalil, Pantai Dalam & Petaling Jaya


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~


Sunday, October 26, 2014

ADAKAH NORMAL JIKA TIDAK DATANG HAID?


Siapa tak risau bila dah berbulan tak datang haid kan? Lagi risau kalau yang belum berkahwin tapi dah melakukan hubungan intim dan haid tak kunjung tiba. Ha, jangan buat pasal! Ok, bukan isu tu saya nak cerita kat sini. Suka tak suka, haid adalah kitaran normal bagi seorang wanita. Sakit tak sakit, proses tersebut perlu berlaku sebab haid adalah proses dimana telur yang tidak disenyawakan akan dikeluarkan bersama dengan lapisan uterus melalui faraj. Jadi jika anda tidak datang haid selama berbulan-bulan adalah tidak normal. Tidak datang haid dalam tempoh yang lama menunjukkan anda mengalami masalah kesuburan. Bila mengalami masalah kesuburan maka peluang untuk hamil adalah tipis.

Apakah tempoh kitaran haid normal?


Biasanya kitaran haid berlangsung selama 28 hari iaitu kiraan dari hari pertama haid berlaku hingga ke pusingan haid berikutnya. Contohnya jika anda datang haid pada 26.10.2014 bulan ini dan bulan depan anda datang haid pada 23.11.2014. Tempoh antara 26.10.2014 hingga 23.11.2014 adalah 28 hari. Ini adalah kitaran haid yang normal. Jika datang haid kurang atau lebih dari kitaran ini berkemungkinan ianya tidak normal dan sebaiknya menjalani pemeriksaan doktor.


Gambarajah kitaran haid normal


Seseorang yang tidak datang haid adalah disebabkan ketidakseimbangan hormon yang dihasilkan dari ovari iaitu estrogen dan progesteron. Hormon estrogen berperanan membentuk lapisan haid dalam rahim (endometrium) manakala hormon progesteron menyebabkan lapisan endometrium menjadi matang. Apabila sudah matang, lapisan ini akan luluh jika tiada persenyawaan antara ovum dan sperma berlaku lalu terjadilah haid. Jadi, jika anda tidak datang haid maknanya ovari tidak menghasilkan telur yang matang. Kebiasaanya doktor akan memberikan pil hormon progesteron sintetik iaitu hormon tiruan untuk mengeluarkan haid.

Masalah ini turut dialami oleh Che Da sendiri. Dia tak datang haid untuk satu tempoh yang agak lama. Tapi setelah Che Da ambil GLA Complex & ESP Shaklee, Alhamdulillah kitaran haid Che Da kembali teratur. Pada hari ketiga Che Da ambil GLA Complex Shaklee, dia dah mula datang haid. Mula-mula darah haid agak banyak dan berlangsung lebih 8 hari tapi lama kelamaan tempoh haid jadi normal iaitu antara 5 hingga 6 hari setiap kali haid. Che Yu sendiri ambil GLA Complex & ESP Shaklee ni untuk merawat cyst, PMS, senggugut dan sakit di bahagian bawah abdomen sewaktu haid. Sekarang dah tak lagi. PMS tu ada lah tapi tak seteruk dulu. Sangat jarang berlaku. 


Set Haid Tidak Teratur GLA Complex + ESP Shaklee


Nota kaki :
1) Lagi kebaikan tentang GLA Complex Shaklee di sini dan di sini.
2) Baca entry tentang ESP Shaklee di sini dan di sini.


Ambil serius masalah haid tidak teratur. Ia mungkin petanda kepada penyakit yang lain. Hubungi kami untuk dapatkan set haid tidak teratur. Saya bersedia berkongsi maklumat dengan anda :)



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832
COD Area Seri Kembangan, Bukit Jalil, Pantai Dalam & Petaling Jaya 


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~


BERNIAGA DENGAN MENTOR - KESINAMBUNGAN GEGEMASU 2014.

Ramai orang bercita-cita untuk memulakan dan memiliki bisnes sendiri. Tapi berapa ramai yang dah mula bisnes dan terhenti di tengah jalan? Jawapannya sangat ramai. Dalam 10 orang yang mula bisnes, paling kuat tinggal 2 orang je yang masih berjuang. Lagi 8 orang, impian dah berkubur. Tengok orang berniaga, ada pendapatan berlipat ganda memang seronok tapi semua tu berbaloi dengan usaha dan komitmen yang dikeluarkan. Betul? 

Mana ada bisnes yang goyang kaki tapi duit masuk? Agak-agaklah nak menipu dan cukup-cukuplah kena tipu. Kalau gitu gayanya, ramai dah orang kaya kat Malaysia ni. Takde orang nak datang keje di opis, di kilang, di kedai sebab lagi sedap duduk rumah goyang kaki dan duit masuk. Istilah ni sesuai digunapakai jika korang dah ada bisnes dan income yang stabil dalam bisnes tersebut. Memang lah duduk rumah goyang kaki pun duit masuk! Logik lah sikit.. :)

Semua bisnes perlu komitmen dan kesabaran yang tinggi. Dua-dua ni takde, better pilih keje makan gaji je. Nak bisnes kena ada MATLAMAT. Matlamat pula menuntut komitmen dan pengorbanan yang tinggi. Segalanya perlu seiring, kalau tak memang sumbang lah langkah tu. 

Bagaimana jika ada semua ciri di atas, ditambah pula dengan adanya mentor? Kalau ye, korang memang dah jumpa lubuk emas! Mentor memudahkan perjalanan kita dalam bisnes yang kita jalankan. Kita tak perlu bersusah payah 'mencipta' teknik baru untuk berjaya. Tak payah melalui fasa 'trial & error'. Apa yang kita perlu buat hanyalah TIRU apa yang mereka buat. Dalam peperiksaan tiru tu satu kesalahan besar, tapi dalam perniagaan.. tiru tu satu tindakan yang bijak! LIHAT, TIRU dan BUAT! Anda akan dapat hasil yang sama malah mungkin lebih berjaya dari orang yang kita tiru! Anda jimat banyak masa dengan adanya mentor. Tak perlu jalan melanggar dinding, langgar.. langgar dan langgar sampai ada yang dah tak terdaya nak bangun. Tapi ingat, MENTOR yang anda cari MESTILAH MENTOR YANG DAH TERBUKTI BERJAYA DALAM BIDANG MEREKA. Takkan anda nak berniaga makanan, anda cari mentor di bidang hartanah kan?

Saya kongsikan perjalanan bisnes Shaklee yang saya lakukan sekarang dan mengapa saya jatuh hati dengan bisnes ini. Bisnes mudah tapi susah JIKA saya tiada matlamat, tiada komitmen, tiada pengorbanan dan tiada mentor! Mungkin saya tergolek berguling-guling sekerat jalan jika tiadanya bimbingan dan nasihat dari mentor dan keluarga besar bisnes ini, Alhamdulillah saya masih berjalan di landasan ini dari hari pertama hingga kini. Mereka sering berkata TIADA ALASAN UNTUK BERJAYA! Ingat dan semat dalam hati. Pengorbanan yang mereka curahkan buat 'anak-anak' Shaklee di bawah pimpinan mereka bukan calang-calang malah tak keterlaluan saya katakan mereka ini tiada galang gantinya. Mereka sanggup korbankan masa, tenaga, ilmu dan apa saja demi kejayaan kami. Saya tak bayar mereka sesen pun untuk apa yang mereka beri pada saya. Itu lah bukti komitednya mereka. Ukhuwah yang terjalin dalam keluarga besar ini cukup mahal bagi saya.

Mentor-mentor ini sentiasa memikirkan jalan dan berusaha memastikan kami berjaya seperti mereka. Takde sorang pun saya tengok yang dah kaya dan berjaya, duduk diam dan menikmati hasil kerja keras mereka sorang-sorang. Makin berjaya makin humble. Antara program yang mereka adakan baru-baru ni ialah GEGEMASU. Mereka menjelajah dari selatan ke utara, rumah ke rumah anak-anak Shaklee yang terlibat untuk memberi tips, motivasi dan mencungkil masalah sepanjang terlibat dalam bisnes Shaklee ni. Dari program seperti ini kami rasa seperti adik beradik yang sentiasa menyokong antara satu sama lain. Ibarat keluarga datang bertandang ke rumah, begitulah gaya hidup kami di Shaklee.




Saya tak dapat gambarkan dan perincikan betapa seronok dan best menjalankan bisnes Shaklee dalam penulisan saya. Pendek kata, sapa yang dah buat, dah terlibat je yang dapat rasa 'hubungan istimewa' ni. SISTEM BISNES YANG JELAS, PRODUK YANG BERKESAN, MENTOR BERJAYA & HUBUNGAN UKHUWAH ini terdapat dalam satu pakej bila korang terlibat dalam keluarga besar kami. Di Shaklee tiada istilah 'Bawah 6 tahun di larang masuk' sebab semuanya satu keluarga. Bisnes ini bukan untuk diri anda seorang sebab bisnes ini bisnes keluarga.



Mereka inspirasi saya.


Anda dialu-alukan mengenali bisnes ini dengan lebih dekat dan rasakan perubahan dalam hidup anda dan keluarga. Welcome to join our happening family! ;)






PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~

Saturday, October 25, 2014

KAFEIN MENGAKTIFKAN CYST?

Dolu-dolu masa saya disahkan ada cyst, kawan pesan jangan minum nescafe. Oh, tidak! Sehari tak minum nescafe memang tak menjadi hari ku itu. Hehe.. Kebiasaannya orang minum nescafe pening, saya plak terbalik. Tak minum saya pening. Giler addicted masa tu. Sehari at least 3 cawan! Akibat dari tu juga, hatiku resah gelisah, jantung berdegup laju dan berdebar-debar! cewaaahhh! Macam berchenta plak. Seriously, I don't like that kind of feeling. Perasaan tu boleh datang bila-bila masa je. Bila jantung tu laju, boleh rasa badan kita bergetar. Rasa salur darah tu macam nak pecah. Teruk penangan kafein ni tau!






Banyak kajian mendapati kafein merangsang peningkatan estrogen dalam darah sehingga menyebabkan ketidaksuburan. Bila tak subur maka peluang untuk hamil adalah tipis. 

Apa itu Estrogen? Estrogen adalah sekumpulan hormon yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan ciri-ciri seksual wanita dan sistem pembiakan. Hormon ni boleh dihasilkan secara tiruan untuk digunakan dalam pil perancang atau untuk merawat gangguan menopaus dan haid. So, untuk mereka yang obesiti, cyst, endometriosis dan PCOS pengambilan kafein akan memburukkan keadaan. 


Ini gambar cyst saya masa operation tempoh hari. Kantung yang kaler putih tu bila dipecahkan mengandungi darah.

Ada juga kajian membuktikan pengambilan 200mg kafein daripada teh, kopi, soda dan minuman coklat boleh mengakibatkan keguguran. Jadi, untuk korang yang sedang berusaha untuk menimang cahaya mata, sila BERHENTI minum kafein. 

Jalan terbaik untuk korang yang mengalami cyst, jaga diet pemakanan. Kena beringat-ingat untuk kebaikan diri sendiri. Dulu semua saya belasah je! Lepas tu mengidap la. Nasib baik sekarang ada GLA Complex Shaklee. Say no to cyst!


Option saya untuk mengelakkan pertumbuhan cyst kali kedua & seterusnya.


SIMPTOM CYST ;

- Bengkak di bahagian abdomen
- Sakit di bahagian pelvik
- Sakit semasa haid / senggugut
- Sakit semasa hubungan suami isteri
- Pendarahan luarbiasa
- Sakit belakang
- Loya dan muntah

* Simptom di atas mungkin berbeza bagi setiap individu.

Kalau ada yang nak tahu pasal pengalaman cyst & bagaimana GLA Complex Shaklee membantu saya, atau pun mungkin ada nak berkongsi pengalaman korang.. komen korang dialu-alukan :) 


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~

Sunday, October 19, 2014

KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE, MELAKA.

2 hari Che Yu , Che Da and family berkampung di Port Dickson untuk menghadiri Majlis Tamat Latihan bagi Prajurit Muda Tentera Darat adik Che Da yang diadakan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat berhampiran dengan Muzium Tentera. Latihan 6 bulan ni memang diwajibkan sebelum dapat dilantik sebagai anggota perkhidmatan tentera yang sah. 


Tahniah Ishraq, lepas ni tunggu posting pula


Che Yu jadi baby sitter Shin Chan @  Jaja @ Ja Chan 

Kami menginap di Lagoon Paradise Apartment yang terletak dalam Corus Paradise Hotel. Apartment simple ini rasanya milik orang persendirian dan disewakan ala-ala homestay. Seronoknya bangun pagi disapa bayu laut dan deruan ombak. Dapat tengok sunset dan sunrise. Subahanallah!! Cantik sungguh ciptaan Allah. Che Yu pun bercita-cita nak ada rumah percutian tepi pantai. Kecik pun tak apa, asal cukup untuk dijadikan tempat singgahan. Boleh la ke sana menulis blog menghadap laut. Hihi.. 


Indahnya bumi ciptaan Allah

Tak sabar nak swimming

Hari ini, (19.10.2014, Ahad) kami check out dari apartment terus menghala ke Klebang sebab nak bawa family rasa Coconut Shake Original Pantai Klebang , Melaka. Sampai-sampai ramainya orang, tak kira bangsa. Ye la, hari cuti kan. Kali terakhir Che Yu dan Che Da ke sini hari kerja, tak lah ramai macam hari ni. Sistem dia, beratur order coconut shake atau minuman lain, bayar dan tunggu je la kat meja. Nanti pesanan anda akan dihantar. Makanan dan kuih-muih di satu bahagian lain. Pilih, ambil dan bayar. Senang je. Macam-macam kuih-muih ada. Nasi lemak, mee goreng, mee hoon goreng pun ada. 


Beratoq baq hang.... 


Menarik kan Coconut Shake ni? Tak manis sangat tapi creamy!! 

Ibu Che Da seronok minum coconut shake


Masing-masing tak toleh kiri kanan dah... 


Bercerita mengenai coconut shake, Che Yu nak share la juga apa yang Che Yu tahu berkenaan khasiat air kelapa, lebih-lebih lagi air kelapa muda.

Menurunkan suhu badan

Air kelapa mampu menyejukkan badan. Kalau demam campak, air kelapa antara ubat mujarab yang mampu menyejukkan badan dan mengurangkan demam tersebut. 

Minuman ISOTONIK

Air kelapa yang kaya dengan antaranya kalium, magnesium, kalsium dan sodium bertindak sebagai minuman isotonik yang mampu mencegah dehidrasi dan memulihkan stamina. Jadi ibu mengandung digalakkan untuk minum air kelapa untuk mengelakkan dehidrasi yang boleh mambawa kepada sakit kepala, kekejangan dan penguncupan yang boleh mengakibatkan persalinan pramatang.

Awet Muda 

Minum air kelapa dikatakan rahsia awet muda. Air kelapa mengandungi vitamin C, melancarkan peredaran darah, menyahtoksin dan merupakan ejen pengangkut khasiat seperti nutrien dan oksigen ke dalam sel tubuh. 

Ha, untungla bagi sesiapa yang ada 'easy access' pada air kelapa. Sebenarnya di sekeliling kita banyak ubatan alami yang boleh digunakan, tetapi bagi yang susah nak mendapatkan ubatan alami ni, Che Yu nak bagitahu la yang Shaklee juga ada menyediakan rangkaian supplement semulajadi yang anda boleh dapatkan berdasarkan kondisi dan keperluan masing-masing. Jangan segan untuk contact Che Yu. InshaAllah Che Yu dapat membantu anda untuk mendapatkan suppliment yang sesuai. 

PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~




Saturday, October 18, 2014

PSORIASIS TIDAK BERJANGKIT

Apa itu PSORIASIS? 

Di Malaysia, penyakit ini masih agak ‘terpencil’. Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang berkaitan dengan sistem imun. Kira-kira 2-3 peratus rakyat Malaysia menderita penyakit ini. Ia adalah suatu keadaan yang menyebabkan kulit bersisik atau keradangan kulit yang boleh menjejaskan mana-mana bahagian kulit seperti kulit kepala, siku, lutut, tulang kering dan kadang-kadang boleh menyerang di mana-mana bahagian badan. Psoriasis terjadi kerana penggantian sel kulit berlaku lebih cepat iaitu selama 3-4 hari berbanding kulit normal iaitu selama 30 hari. Ini yang menyebabkan kulit kelihatan bersisik, kemerah-merahan, gatal dan pedih.

Psoriasis adalah sejenis penyakit yang diwarisi oleh genetik dan tidak berjangkit melalui sebarang bentuk aktiviti seperti sentuhan dan sebagainya.

JENIS-JENIS PSORIASIS

1) PLAK merupakan jenis yang paling biasa ditemui
2) GUTTATE berasal dari perkataan Latin gutta yang bermaksud ‘drop’ atau berbentuk seperti titisan air. Bersaiz kecil, berwarna merah jambu dan kelihatan seperti ruam.
3) INVERSE atau bahasa saintifiknya Intertriginous Psoriasis. Ia biasanya muncul di kawasan lipatan seperti di bawah ketiak, di bawah payudara, di celah antara paha dan betis. Kebanyakkannya terdapat di kalangan orang yang obesiti.
4) PUSTULAR ialah psoriasis yang agak teruk di mana ianya mengandungi nanah dan mengakibatkan kesakitan.
5) ERYTHRODERMIC  jenis paling jarang ditemui. Jenis ini memerlukan rawatan dari hospital dan agak merbahaya kerana boleh meragut nyawa.

FAKTOR PENYEBAB PSORIASIS

1) Cahaya matahari tetapi ada sebahagian besar keadaan pesakit menjadi lebih baik dengan pendedahan cahaya matahari.

2) Pengambilan ubat-ubatan serperti ‘beta blockers’ untuk merawat darah tinggi dan sakit jantung, ‘lithium’ untuk penyakit psikiatri serta ubat untuk merawat malaria.

3) Fenomena ‘koebner iaitu suatu keadaan trauma pada epidermis dan dermis seperti kesan garu dan luka di mana psoriasis boleh tumbuh di tempat berkenaan.

4) Tekanan. Sebaiknya kawal stress sebaik mungkin untuk mengelakkan keadaan psoriasis menjadi lebih teruk.

Bagaimanapun, faktor penyebab psoriasis mungkin berbeza bagi setiap pesakit. 

Psoriasis boleh menyebabkan arthritis yang dikenali sebagai arthritis psoriatic. Sakit atau bengkak pada sendi di bahagian jari tangan atau kaki, bahagian belakang, pergelangan tangan, lutut dan pergelangan kaki.

RAWATAN PSORIASIS

1) Adalah penting untuk memastikan kulit yang terlibat agar sentiasa lembap antaranya dengan menggunakan pengganti sabun dengan krim akueus.
2) Ubatan dan krim berasaskan coal tar (arang) dan kortison.
3) Cahaya ultraviolet NBUVB dan fototerapi PUVA.

Walaupun psoriasis tidak boleh sembuh tetapi rawatan jangka panjang boleh mengawal masalah ini.

~Posted by Che Yu~ 

Friday, October 17, 2014

MUDAHNYA BERNIAGA.

Kisah sebenar kejadian di depan mata penebar coti canai menghentikan kerja dengan tiba-tiba, campak apron, ambil helmet terus 'angkat kaki'. Padahal ramai lagi pelanggan yang masih menanti dan menunggu pesanan mereka. Kesian pelanggan yang ada menunggu , kempunan roti canai hari tu. Rupa-rupanya berlaku perselisihan faham antara pekerja dan majikan. Saya tidak menyebelahi mana-mana pihak, tetapi memang sering kali saya melihat cara layanan majikan tersebut pada pekerjanya yang pada mata saya kurang sesuai. 

Dalam hal ini, pekerja perlu semat dalam ingatan yang mereka dibayar gaji untuk bekerja. Jadi kerja lah sebaik-baiknya. Jalankan tanggungjawab anda dengan sempurna. Dan tidak wajar untuk lari begitu sahaja. 

Bagi majikan pula, walaupun anda yang membayar gaji pekerja, perlu ingat yang pekerja adalah ASET anda yang paling berharga. Segala hal perlu dibawa berbincang secara baik. Perlu ingat yang jika anda gembirakan pekerja anda, anda pasti akan lebih gembira pada penghujungnya. Mana tidaknya, kalau anda happykan pekerja anda, pekerja mestilah buat kerja dengan gembira dan senang hati. Malah tidak mustahil mereka akan melakukan lebih lagi dari apa yang mereka dipertangungjawabkan. Majikan suruh buat A, pekerja akan lebih menunjukkan inisiatif untuk buat bukan sahaja A, malah B dan C. Hubungan dan persekitaran begini lah yang kita cari. Bak kata orang putih 'win-win situation'.


Sumber dari Google

Sumber dari Google

Pada amatan saya, kebanyakan pengusaha kedai Melayu yang menjalankan perniagaan seolah seperti melepaskan batuk di tangga. Lebih-lebih lagi kedai makan. Kebersihan tidak dijaga, makanan tidak bertutup dan mengenakan harga sesuka hati. 

Bukan hendak meletakkan kesalahan pada pihak pengusaha sahaja, kerana pembeli pun ada kalanya tak bertimbang rasa. Tapi pengusaha perlu ingat, tangungjawab untuk menyediakan makanan yang bersih, halal dan harga berpatutan. Cook with love, setiap kali menyediakan makanan tu masak seolah-olah mahu bagi 'keluarga besar' kita makan, pasti makanan yang dihasilkan lagi SEDAP!! 

Sumber dari google
Adik saya selalu berkata, nak jadi peniaga ni kena rendahkan ego dan berbudi bahasa. Mulut juga perlu 'ringan'. Rajin-rajinlah bertanyakan 'feedback' pelanggan. Rendahkan ego, jangan susah sangat untuk memohon maaf dan memberi diskaun yang boleh dikira sebagai sedekahPercayalah tak jatuh muflis kalau setakat bagi diskaun sikit-sikit. Malah, Allah balas dengan lebih banyak. 

Sumber dari www.ahmad-sanusi-husain.com 

Sumber dari google. 

Sekadar pandangan kami... :)

~Posted by Che Yu~





Thursday, October 16, 2014

Gamma Linolenic Acid (GLA)

Gamma Linolenic Acid (GLA) merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang terdapat dalam minyak sayuran dan telur kuning Selain itu, ia turut mengandungi minyak bunga matahari dan vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun. GLA diekstrak dari minyak Borage yang ditanam secara organik. Jadi, ianya adalah lebih dua kali ganda GLA yg terkandung dlm EPO malah Borage ini 3 kali lebih berkesan dari EPO. Tumbuh-tumbuhan yang mengandungi GLA ini sebenarnya telah lama digunakan pada zaman dahulu.

GLA biasanya digunakan oleh badan untuk membina prostaglandins (sejenis kandungan seakan hormon). Kajian yang dilakukan pada tahun 1980an menemui prostaglandins mampu melegakan kesakitan sendi, mengawal keradangan dan menurunkan suhu badan. Menurut pengkaji, pengambilan supplement GLA adalah alternatif yang baik untuk mereka yang menghidap kencing manis atau kulit alergi akibat kekurangan GLA dalam badan

Dalam beberapa ujian makmal yang dilakukan, GLA mampu merenjatkan / membantutkan sel kanser. Ia juga membantu mereka yang menghadapi kesakitan di bahagian payudara, alahan kulit, diabetes, obesiti, rheumatoid athritis, penyakit hati, tekanan darah tinggi, PMS, skelorosis berganda dan ADHD (gangguan perkembangan dalam peningkatan aktivi motor anak-anak atau hyperactive).

Siapa perlukan GLA?

- Wanita yang menghadapi PMS
- Mereka yang menghadapi kencing manis.
- Mereka yang bimbang dengan berat badan berlebihan.
- Pengidap arthritis rheumatoid dan ekzema.
- Mereka yang menghidap diabetes.
- Period yang tidak teratur.
- Mereka yang menghadapi masalah kulit.

60 biji softgels untuk kegunaan sebulan.


Cara pemakanan : 
1 biji pagi dan 1 biji malam selepas makan.



PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com


ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."



~Posted by Che Yu~