Monday, December 21, 2015

Easy Sweet and Sour Prawn (Udang Masam Manis Mudah)

Udang? Ni kalau nampak dek si Qiqi habis dia sebat. My little princess Qiqi she's so into udang. Resepi udang sweet sour yang saya kongsikan ni cukup mudah,bahan-bahan semua kebanyakkannya dah ada di rumah. Memandangkan Qiqi pun akan makan udang ni, so resepi ni tidak terlalu pedas. 

Udang Sweet Sour Simple

Udang 
1 sudu kecil  kicap cair
1 sudu kecil tepung jagung 
2 ulas bawang putih dicincang
2 batang cili padi dicincang halus
3 sudu besar sos cili 
5 sudu besar sos tomato 
bawang dipotong wedges
capsicum 
air


Cara-cara 
1.Perapkan udang dengan kicap cair, tepung jagung dan gorengkan. 
2.Tumis bawang putih dan cili padi cincang.
3.Masukkan bawang dan capsicum serta udang yang telah digoreng. 

*Saya suka gorengkan udang dulu sebab nak bagi udang tu garing sikit. Kalau rasa leceh, boleh skip je step 1. 





Boleh refer video ini. 



Ini rupa Udang Sweet Sour saya..



Mengikut tips yang saya pernah terbaca, tempoh masa memasak udang adalah antara 3-6 minit sahaja bergantung pada saiz. Kalau tak dia dah jadi 'overcook'. Simple sangat cara nak masak udang sweet sour ni, Boleh la cuba ya.