Wednesday, October 12, 2016

Peppermint-Ginger Plus Melegakan Simptom Food Poisoning.

Saya pernah kena food poisoning lepas makan mihun sup telur kat foodcourt di salah sebuah hypermarket di JB dulu. Dua hari cirit-birit sampai bangun pun tak larat, nak jalan pun terpaksa merangkak. Simptom trauma dengan mihun sup telur tu sampai lah sekarang. Hidung ni bila detect je aroma mihun sup telur, automatik tekak rasa mual.

Sejak tu saya perasan perut mudah sensitif. Salah makan sikit je mesti kena 'mild' food poisoning. So, sekarang memang kena hati-hati kalo nak makan. Pernah sekali makan kfc pun terkena juga sebab ayam lebih mudah dijangkiti bakteria. So, cara penyediaan tu pun kena jaga. Tapi, manalah nak 100% safe kalo dah terpaksa makan kat luar kan... 

Dulu, each time pergi klinik doktor mesti bagi pil kaler hitam dgn air garam. But now, i don't need those medicine. Sekarang saya ambil 3 biji Peppermint-Ginger Plus each time perut mula meragam atau lepas makan benda bukan-bukan untuk prevent sakit perut and miraculously it works for me! Bukan nak kata tak pernah kena langsung but bila buang air dah lain macam je, cepat-cepat telan Peppermint-Ginger Plus and it stops within next 2 hours paling lama.

Tuesday, October 11, 2016

Hospital Kuala Lumpur Berwajah Baru.

Lama dah tak pergi ke Hospital Kuala Lumpur. Agak terpegun dengan kepesatan pembangunan yang berlaku dalam HKL ni sejak 6 tahun lepas. Memang banyak dah berubah. Ingat lagi dulu bangunan-bangunan yang ada kat sini agak lama dan memang 'feel' macam orang sakit la bila ke sini. Hehe. Sekarang banyak bangunan baru dan tempat-tempat yang saya pergi dulu pun dah berpindah ke tempat lain. Terpinga-pinga juga lah nak cari tempat nak dituju.

Tuesday, September 27, 2016

Bahaya Chicken Pox Atau Cacar Air Pada Orang Dewasa



Cacar air atau nama umumnya Chicken Pox bukan je terdedah kepada kanak-kanak dan boleh berjangkit. Biasanya orang kata, mesti akan kena chicken pox ni sekali seumur hidup. Tetapi jika chicken pox ini menyerang pada orang dewasa sebenarnya implikasinya lebih bahaya daripada kanak-kanak.

Cacar air juga dikenali sebagai Varicella-Zoster Virus. Virus disebarkan melalui sentuhan secara langsung melalui kulit, batuk, bersin dan melalui sistem pernafasan. Tempoh penyakit ini dianggarkan antara 12 hingga 14 hari dan akan pulih dengan sendirinya. Mereka yang sedang dihinggapi chicken pox ni perlu 'dikuarantin' supaya virus tersebut tidak menular kepada orang lain. Tapi kalau dah tinggal serumah tu nasib badan la. Hehe..

Monday, September 26, 2016

Rawatan Dan Petua Hilangkan Batu Karang Hempedu.



Jika anda disahkan mempunyai batu karang hempedu, jawapannya ialah pembedahan. Yes, itu sahaja cara untuk hilangkan rasa sakit akibat batu karang tersebut yang akan disyorkan oleh doktor. Dan buat beberapa ketika, anda akan dibekalkan dengan ubat tahan sakit. Tapi sampai bila? Seperkara yang kita kena sedar, kesan penggunaan pil tahan sakit tu sendiri. Bila dah terlalu kerap diambil, ada kesan sampingan lain yang akan muncul. Seriously, u can ask doctor urself about this. Sebab tu sekarang, saya sebolehnya tak akan ambil panadol atau pain killer kecuali keadaan dah betul-betul terdesak dan memang dah jarang sangat ambil.

Ok, balik pada cerita tadi. Kebiasaannya, pembedahan laparoskopi akan dijalankan ke atas pesakit. Jika pesakit hamil, pembedahan biasanya dilakukan selepas bersalin dan bayangkan sepanjang tempoh tersebut, pesakit hanya bergantung kepada ubat tahan sakit. Bayangkan pula keadaan bayi dalam kandungan jika pengambilan ubat tahan sakit terpaksa diambil secara berterusan. Bahaya kan? Pembedahan laparoskopi ni walaupun hanya tebuk 3 lubang kecil, kesan lepas pembedahan tu tetap sakit ok. Saya dah pernah lalui pengalaman tersebut waktu buang cyst dulu. Kos pembedahan di Hospital Pakar dianggarkan RM13ribu dan tak silap saya RM4000 di hospital kerajaan. Mahal kan?


Punca Dan Masalah Batu Karang Dalam Hempedu.



Perasan tak kalau bersihkan atau cuci ayam, dekat dengan hati ayam tu ada satu organ agak kecil warna coklat kehijauan. Kadang-kadang dengan hati ayam tu sekali terjangkit warna coklat kehijauan tersebut. Tu lah dia hempedu. Rasa hempedu ni sangat pahit tapi bila google ada juga rupanya orang makan hempedu untuk khasiat-khasiat tertentu. Wallahualam. Bagi saya sendiri, tak lah kot nak makan hempedu ni. Hehe.. Ok, saya cuma nak bagi gambaran hempedu tu je. Bukan nak cerita pasal hempedu ayam pun. Tapi nak cerita berkenaan Batu Karang Dalam Hempedu. 

Hempedu bertindak sebagai agen pembaur lemak yang dimakan. Cecair hempedu dihasilkan oleh hati dan disimpan sementara waktu di dalam pundi hempedu. Hempedu penting dalam proses penghadaman lemak makanan. Pundi hempedu pula bertindak sebagai tempat simpanan hempedu.


Sunday, September 25, 2016

Risiko Chicken Pox Pada Orang Dewasa.

Jika kita diserang Chicken Pox atau cacar pada usia dewasa, risiko dan kesannya adalah lebih teruk berbanding jika kita mengalaminya pada usia kanak-kanak. Itulah pengalaman paling menyakitkan yang dialami oleh Dr. Zamri Rosli, seorang pensyarah di sebuah universiti di Sarawak ketika beliau diserang Chicken Pox pada usia hampir mencecah 50 tahun pada bulan Oktober tahun lepas.

Beliau hanya dibekalkan dengan ubat antibiotik dan ubat tahan sakit sepanjang beliau berubat di hospital dan doktor mengatakan kesan Chicken Pox ini akan memakan masa sehingga 1 tahun lebih. Bukan saja tumbuh biji-biji berair di seluruh badan, tekak beliau turut berasa pedih sehingga beliau hilang selera makan dan tak dapat tidur lena kerana menahan kesakitan.

Alhamdulillah beliau pulih sepenuhnya dalam waktu yang singkat setelah isteri beliau menyarankan beliau mengambil ESP, Garlic Complex, Nutriferon, SR Vita-C dan Vita E Complex. Beliau yang pada awalnya skeptikal dengan pengambilan supplement akhirnya akur apabila chicken pox mengecut dan kesan parut pulih sepenuhnya dalam masa 3 minggu. 

Wednesday, September 21, 2016

Buang Batu Karang Dalam Hempedu Semasa Hamil Tanpa Perlu Pembedahan.

Selama yang saya dengar (sebab saya tak pernah alami).. Batu karang ni sangat menyiksakan. Nak buang air kecil tu rasanya macam dihiris pisau? Salah seorang kenalan saya suaminya terpaksa di bedah 2 kali akibat batu karang. Cerita pasal operation ni pun satu isu juga. Ada operation yang berjaya tanpa sebarang masalah. Ada pula sebaliknya. Kesan operation yang bermasalah ni pula ngeri nak didengar. Ada yang terpaksa operation semula sebab masih ada sisa batu karang yang terlepas pandang, ada yang terpaksa operation semula sebab tertinggal alatan operation dalam badan, ada yang terpaksa redo operation sebab bahagian jahitan berkuman dan sebagainya. Sakitnya? Allah je yang tahu rasa sakit lepas operation ni. Apatah lagi kali kedua operation. Huhu.. Nanges :’(


Tuesday, September 20, 2016

Kurus Seawal 7 Hari Dengan Set Detoks Shaklee



Ok, ini dia SET DETOKS SHAKLEE. Set yang jadi fenomena di kalangan mereka yang nak kurussss cepat! Sebabnya?? Gerenti korang turun berat badan dalam masa seminggu JIKA korang follow program detoks ni betul-betul. Kalau tak, jangan kau tanya mengapa ia tak menjadi.. Heheh..

Bagaimana setiap supplement dalam set detoks ni berfungsi dalam memudahkan proses penurunan berat badan?

1 - Vivix membantu untuk mengeluarkan kotoran termasuk toksin dan bahan beracun daripada badan. Vivix juga membantu memperbaiki aliran darah ke organ-organ di dalam badan dan membuatkan badan jadi lebih sihat dan cergas sepanjang hari.

2 - Peppermint Ginger Plus membantu untuk membuang angin, kembong perut, melegakan lenguh-lenguh badan dan ketidakhadaman dan membuatkan perut lebih selesa, nyaman dan badan lebih segar.

3 - Herblax membantu menyingkirkan kotoran dan toksin daripada pembuangan najis. Sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit. Kotoron yang tersumbat akan menjadi toksin sekaligus menyebabkan jerawat, ruam dan gatal-gatal.

4 - DTX Complex melindungi fungsi hati, peparu dan organ-organ sekaligus menjadi ejen detoks yang membantu membersihkan hati yang kotor.

5 - Alfalfa Complex membantu menyingkirkan lemak dalam badan setelah diemulsikan oleh Lecithin / Omega Guard sekaligus berfungsi untuk menurunkan berat badan. Kandungan kalsium yang tinggi dalam Alfalfa membantu mengurangkan lenguh-lenguh badan dan sakit-sakit otot. 

Ok, macam biasa jika berminat nak kurusssss seawal 7 hari dengan SET DETOKS SHAKLEE ni, boleh contact saya macam kat bawah ;)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 / 019-7744935
FB : Masayu AR
Page : chedacheyu
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832

Set Detoks Shaklee Kurangkan Sakit Belakang

En. Hairus Izman berjaya mengatasi masalah sakit belakang beliau yang agak kronik sehingga doktor menyarankan beliau melakukan fisioterapi dan menurunkan berat badan. Rasanya semua sedia maklum, berat badan berlebihan mengundang kepada pelbagai masalah kesihatan dan nak turunkan berat badan bukan 'kerja' MUDAH ya.. Semua orang boleh cakap, kurangkan makan itu, jangan ambil ini, buat begini-begini... Bak kata arwah mak saya, bibir bercakap atas bawah  memang lah senang, tapi tang nak buat tu boleh ke idak? Hehe.. Kalau dah memang jenis suke makan, ingat senang ke tetiba kene control.. Fuh! Saya pun frust tau!


Monday, September 19, 2016

Resepi Sup Tulang Merah

Assalamualaikum.. Macam mana Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban anda semua? Apa pula erti korban pada kita semua ya? Apa pula yg dikorbankan? Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.Hari Raya Aidiladha atau hari raya korban adalah hari utk memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya nabi Ismail a.s dalam memenuhi perintah Allah SWT. Kisah ini membuktikan betapa besarnya ketaatan hamba Allah kepada penciptanya dan betapa seorang hamba Nya sanggup, sabar dan redha dalam memenuhi perintah Allah. Sesuatu yang perlu kita renungkan sama-sama. 

Hari Raya Korban hari tu, dapat daging korban, ibu sempat masak sup tulang dengan daging goreng. Daging fresh kan, memang sedap. Manis lagi. Masak sekejap je dah empuk. Sabtu lepas pula bila tegok ada tulang yang berbaki, kami buat sup tulang merah.
Kalau sebut tulang merah mesti ingat Singapura. Sup Tulang Merah ni memang sinonim dengan Kota Singa. Rasanya seakan stew dan sup daging. Ianya pekat dan biasa dimakan bersama roti. Resepi yang saya kongsikan ini saya rujuk Kak Ita Masam Manis, tapi saya olah ikut suka saya. Hehehe... sebab gunakan apa yang ada kat rumah, malas nak ke kedai. 

Sup Tulang Merah 

Bahan-bahan

1 kilo tulang lembu
Air secukupnya untuk merebus tulang 
sedikit halia dan bawang putih

a. Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis 
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang

b. Bahan kisar 
5 ulas bawang putih 
8 biji bawang merah 
2 inci halia 
1 batang serai 
5 sudu besar cili kering kisar

c. Bahan Rempah1 paket kecil rempah kurma
1 sudu besar serbuk lada hitam

d. Bahan Sos
1 tin kecil tomato puree ( kalau tin besar tu guna dalam 1/2 tin)
2 sudu besar kicap manis
1/2 botol sos tomato ( botol kecil)
2 biji telur dipukul 
1 sudu gula perang
garam
segenggam bawang goreng
sedikit pewarna merah

2 biji kentang dipotong dadu
4 Biji tomato dipotong wedges
1 batang lobak merah ~ potong panjang
2 biji telur dipukul 

Cara-cara 
1.Rebuskan tulang dengan air, serai dan halia sehingga daging pada tulang empuk. Keluarkan serai dan halia dan ketepikan stok tulang dan daging. 

2.Tumis bahan-bahan a dan b sehingga garing.

3.Masukkan bahan rempah c. 

4.Masukkan bahan sos d dan tulang yang telah direbus serta stok tulang.

5.Masukkan kentang, lobak merah dan tomato. 

6.Tunggu hingga mendidih dan pekat, kemudian masukkan telur yang telah dipukul. 




Ramai yang tanya sup tulang merah ni bukan sambal ke? Eh.. memang bukan sambal sebenarnya.. kan Che Da kata tadi dia gabungan stew dengan sup. Pekat ala-ala stew, walaupun tidak meggunakan tepung sebagai agen pemekat. Rasa mcm sup sebab base ingredient dia memang lebih kurang sama macam sup. Cuma tambahan telur buat kuah dia lagi pekat. Warna merah pula terpulang pada anda nak merah lagu mana. Che Da merah ala-ala merah hati. Lagipun sebenarnya Che Da terlebih bubuh kicap dek lubang tebuk kicap tu besar. 

Che Da sekeluarga memang tak berapa minat pada makanan manis. Lebih-lebih lagi ayah Che Da. Nanti dia bising kalau masak manis. Jadi terpulang la pada anda-anda nak manis ke nak masin ke. Adjust to your liking. Jadi, jangan lupa cuba resepi ni. Jumpa lagi. 

Monday, September 5, 2016

Promosi Shaklee Bulan September 2016

Ok, bulan ni bulan yang memang ohsem untuk korang yang nak kulit cantik, gebu, licin pendek kata flawless la sebab promo bulan September ni memang kena sangat-sangat dengan korang! :)




So, apa tunggu lagi? Order cepat :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Page : chedacheyu
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832

Tuesday, August 30, 2016

Jeragat



Siapa yang suka kalau muka dihinggap jeragat kan? Sepalit jeragat kat muka je pun dah rasa tak seronok dan resah gelisah. Lebih-lebih lagi kalau tengok muka kat cermin. Urghh.. mula lah tangan gatal nak kutil jeragat tu. 

Jeragat terjadi disebabkan pembentukan minyak, sel-sel mati dan bakteria yang terperangkap di dasar kulit terutama di kawasan hidung, dagu, dahi dan pipi. Jeragat ni macam tahi lalat di bawah kulit. Sama dengan tahi lalat biasa cuma warnanya sedikit pudar.

Siapa yang suka kalau muka dihinggap jeragat kan? Sepalit jeragat kat muka je pun dah rasa tak seronok dan resah gelisah. Lebih-lebih lagi kalau tengok muka kat cermin. Urghh.. mula lah tangan gatal nak kutil jeragat tu. 

Jeragat terjadi disebabkan pembentukan minyak, sel-sel mati dan bakteria yang terperangkap di dasar kulit terutama di kawasan hidung, dagu, dahi dan pipi. Jeragat ni sama seperti tahi lalat di bawah kulit cuma warnanya sedikit pudar.

Ada pelbagai sebab yang boleh menjemput jeragat beraja di wajah kita. Bukan orang berusia je yang boleh dihinggap jeragat tau! :)

Faktor pembentukan jeragat :

1- Terdedah pada cahaya matahari terik tanpa sunblock.
2- Faktor keturunan.
3- Penggunaan kosmetik yang tak sesuai.
4- Penghasilan sebum yang berlebihan pada kulit.
5- Hormon tidak seimbang. Pengambilan pil perancang juga menyumbang kepada masalah ini.


Antara rawatan jeragat yang popular adalah dengan teknik laser yang dah tentunya memakan kos yang agak tinggi dan bukan cukup sekadar satu kali rawatan. Itu pun lama kelamaan jeragat akan datang semula. Kecuali lah duit tak jadi masalah bagi anda. Nak senang, cegah sebelum parah. Sentiasa gunakan krim pelindung matahari (sunblock), pastikan syapu rambut sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk rambut jenis berminyak, jangan guna kosmetik yang berlebihan serta amalkan pemakanan yang sihat serta ambil supplement untuk seimbangkan hormon. Insha Allah jeragat tak datang menjenguk :)

Thursday, June 23, 2016

Cucur Udang Rangup

Anda peminat cucur udang? Saya peminat cucur udang. Jika lazimnya orang utara makan cucur udang dengan kuah kacang. Namun agak berbeza di bahagain selatan tanah air. Lahir dan membesar di Johor Bahru kebanyakkan cucur udang dihidangkan bersama kuah cili. Kalau orang berniaga paling mudah sos cili campur sos tomato dan air panas. Ibu saya kalau sediakan cucur udang, sosnya menggunakan cili hidup yang diksar, gula dan sedikit cuka. Itu cara ibu saya lah. 

Beberapa hari lepas saya ternampak resepi cucur udang rangup yang dikongsikan oleh Puan Mona Din. Seorang usahawan wanita yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Berasal dari utara saya antara pengikut Puan Mona Din di Facebook kerana tertarik dengan gaya penulisan beliau. Untuk pengetahuan semua, Puan Mona ada membuka kafe yang diberi nama Thirteen Street Cafe yang terletak di Shah Alam. Cucur udang rangup ini antara hidangan yang dihidangkan di cafe beliau. 

Saya kongsikan resepi dan cara-cara Puan Mona Din buat cucur udang rangup ni. Cuma sukatan yang sebenar memang tiada sebab everything pakai agak-agak. Look and feel kata mat saleh. hihi.. Saya juga tidak menyediakan kuah kacang sebaliknya hanya makan dengan sos je. Nampak sangat pemalas! Eeeeee... 


Cucur Udang Rangup 

Bahan-bahan 
1 cawan tepung gandum 
Serbuk kunyit
Garam 
Udang
1 biji telur
Kucai
Tauge
Air sejuk (ais) 

Cara-cara:
1.Campurkan udang, tepung gandum, serbuk kunyit dan garam. 


2. Masukkan air sejuk (ais) dan gaul sebati. (adunan cair) 

3.Masukkan tauge dan kucai.

4.Akhir sekali, masukkan telur yang telah dipukul sehingga kembang. 


5.Goreng lebar tapi nipis dalam minyak panas sehingga garing. Siap!


Inilah hasil cucur udang rangup. Saya terlebih-lebih letak kucai dan tauge. Memandangkan kucai tu beli banyak. Saya penggemar kucai jadi sedap harum je cucur rangup saya ni. Untuk adunan 1 cawan tepung, saya dapat lebih kurang 10-15 biji cucur. Bukan nak banyak pun, makan berdua je kan dengan Che Yu. 

Selamat mencuba!! 




Wednesday, April 13, 2016

Bahaya Strok Haba

Nampaknya fenomena El Nino masih lagi enggan meninggalkan negara kita. Sehingga 11 April 2016, Jabatan Meteorologi Malaysia mencatatkan suhu tertinggi di 2 daerah di Pahang iaitu Batu Embun dan Termerloh serta 1 daerah di Kelantan iaitu Kuala Krai. Rekod tertinggi dicatatkan di Batu Embun, Pahang pada 10 April dengan suhu 39.2°C. 

Kemuncak El Nino di Malaysia telah meragut nyawa seorang pelatih konstabel lelaki pada 16 Mac 2016. Allahyarham Azizan Ayob dilaporkan pitam semasa majlis suai kenal dan meninggal dunia di Hospital Daerah Segamat. Beliau sepatutnya tamat latihan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Segamat pada September 2016. Kes ini membuktikan fenomena El Nino yang melanda negara berada di tahap serius dan langkah berjaga-jaga perlu di ambil.

Ambil tahu langkah-langkah yang perlu di ambil sekiranya seseorang disyaki terkena strok haba. Seboleh mungkin cuba turunkan suhu badan mangsa dengan mengelap badan menggunakan tuala basah terutama sekitar kepala, leher dan ketiak. Jika suhu badan kekal panas, mandikan mangsa atau rendamkan badan di dalam kolam. Langkah ini boleh menurunkan suhu badan sebelum di bawa ke klinik.


Jika anda mengalami mana-mana daripada 9 simptom berikut dapatkan rawatan secepat mungkin.




Sebagai alternatif untuk minuman isotonik, boleh cuba Performance Drink Shaklee. Performance Drink bersifat kurang gula, tidak bergas dan sesuai diminum bila-bila masa serta selamat untuk seisi keluarga, kanak-kanak, pesakit gout, ahli sukan malah untuk ibu mengandung.






HEAT INFO

 Sebanyak 17 kes strok haba termasuk 1 kematian dicatatkan di seluruh negara akibat dari suhu panas melampau pada tahun ini.

 Sebanyak 853 buah sekolah di Kedah dan Perlis di tutup dua hari akibat bacaan suhu melebihi 37°C.


Sumber dipetik dari www.met.gov.my

Tuesday, April 12, 2016

Kenali Ciri-Ciri Autisme



Pernah tak tengok filem "Sekali Lagi" lakonan Saheizy Sam yang membawa watak sebagai seorang penghidap autisme? Begitu lah gambaran karakter seorang penghidap austisme. Penghidap austime mempunyai gangguan dalam tumbesaran atau senang cakap perkembangan mereka tidak seiring dengan umur. Dari segi fizikal mereka tiada beza dengan orang normal, tetapi dari segi perkembangan mental, mereka tak ubah seperti seorang kanak-kanak walaupun usia menginjak dewasa.

Sebenarnya ibubapa boleh mengesan simptom autisme pada anak seawal usia 18 bulan. Lebih cepat autisme di kesan, lebih mudah untuk menguruskan kehidupan mereka sesuai dengan peringkat autisme yang dialami. Apa yang menyedihkan jika ibubapa kurang peka dan menganggap masalah ini normal seterusnya menghantar anak-anak ini ke sekolah biasa. Akibat lebih teruk jika anak tersebut dicampurkan dengan golongan kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD) atau lembam. Menurut statistik terdapat lebih 50,000 rakyat Malaysia menghidap autisme.

Monday, April 11, 2016

Asal Usul Kopi Dan Mocha.

Credit Image Google.


Saya memang tak boleh berpisah dengan kopi. Kegilaan terbaru saya ialah Essenso, kopi pra campur di bawah jenama kopi Super. Dah jadi tradisi keluarga kami, sehari tak minum kopi memang tak sah. Paling tak pun nak lepas gian, kopi susu pun jadi lah. Hahaha.

Bila rasa nak poyo-poyo sikit, minum lah Caramel Macchiato atau mocha, espresso, americano atau latte at any coffee house yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Honestly, bila cerita pasal kopi ni first thing yang terbayang dalam kepala mesti tempat lepak yang very santai dan coffee house nya mesti lah bergaya western. Ala-ala Inggeris gitu. Tapi lepas terbaca sebuah artikel di Majalah Al-Islam sangkaan saya ternyata meleset! 

FAKTA MENARIK TENTANG KOPI YANG ANDA MUNGKIN TAK TAHU


Wednesday, March 16, 2016

Supermom Team Building 2016 di Sri Intan Resort, Port Dickson.

Pada 12 Mac hingga 13 Mac 2016, kami berpeluang untuk menyertai team building anjuran Supermom selama 2 hari 1 malam yang bertempat di Sri Intan Resort, Port Dickson. Resort ini mudah dicari kerana lokasinya yg strategik & berdekatan dengan Pantai Teluk Kemang.

Macam-macam 'dugaan' jugalah masa on the way nak ke PD tu. Last minit Ray Ray tak sihat dan takde tempat nak boarding.. at last terpaksa bawa ke team building sekali sebab nak pantau keadaan dia dari semasa ke semasa. Halfway plak highway Plus sesak teruk sebab accident. Kebetulan sekarang musim cuti sekolah, bertambah sesak la highway. Tapi, TIADA ALASAN UNTUK BERJAYA jadi kena redah juga.


Sunday, March 6, 2016

4 Langkah Elak Pilih Kasih Dalam Keluarga



Pernah tak rasa 'kurang disayangi' atau 'anak emas' dalam family? Ramai ibubapa memandang remeh isu ini tetapi antara sedar dengan tidak hal ini sangat mempengaruhi emosi jangka panjang pada anak-anak. Dalam tempoh pembesaran, segala tindak tanduk ibubapa memainkan peranan penting dalam pembangunan dan pembetukan nilai sahsiah mereka. Dari situ mereka membentuk karakter mereka. Rasa rendah diri, berdendam dan iri hati akan timbul dari sikap pilih kasih ini.

Sunday, February 28, 2016

Susu Badan Imunisasi Asli Bayi



Pernah dengar tak kandungan susu badan akan berubah mengikut keperluan bayi? Seorang ibu di Arkansas, Mallory Smothers mendapati sewaktu bayinya mengalami demam selsema, badannya menghasilkan susu badan yang mengandungi kolustrum. ‘Super milk’ yang mengandungi kolustrum adalah cairan susu yang dihasilkan oleh kelenjar susu dalam waktu 24-36 jam setelah melahirkan yang tinggi karbohidrat, tinggi protein, tinggi dalam antibodi dan rendah lemak. Warnanya lebih pekat kekuningan berbanding biasa.  Sebab tu ibu baru bersalin perlu menyusukan susu pertama mereka kepada bayi untuk membina sistem imunisasi mereka.

Saturday, February 27, 2016

5 Tip Anak Mudah Dengar Kata



Cara mendidik anak zaman sekarang sangat berlainan daripada zaman kita-kita dulu. Dulu, kalau mak ayah cakap tak berani nak angkat muka. Patuh je apa yang disuruh. Itu kisah dulu, bak kata orang dah tak relevan digunapakai untuk anak zaman sekarang. Bukan kata cara tu salah, tapi zaman dah berubah, cara mendidik juga berubah. Zaman ini, anak-anak lebih bebas bergaul dan dunia mereka tiada sempadan. Everything at your fingertip! Kadang mereka lagi bijak dari kita sampai ternganga nak menjawab soalan mereka. Hehe… sapa pernah terkena?

Berikut 5 tip komunikasi dengan anak agar mereka ‘redha’ dan follow the rules.

Tuesday, February 23, 2016

Bulimia Pembunuh Secara Senyap.



Bulimia Nervosa bukan lah sesedap namanya. Malah pesakit ini cenderung untuk menyiksa diri sendiri dan boleh membawa maut dengan kaedah bunuh diri secara senyap. Biasanya pesakit Bulimia terdiri dari golongan wanita berusia antara 16 hingga 40 tahun. Golongan yang mudah diserang ialah remaja sebab dalam peringkat umur begini, mereka mudah terpengaruh dengan kawan-kawan kononnya nak nampak kurus. Kurus tu cantik & bla.. bla.. bla.. Selain tu model dan atlet juga berisiko sebab model wajib selalu tampak kurus manakala atlet mempunyai diet makanan yang ketat. Lagi memeranjatkan, Bullimia boleh diwarisi melalui genetik! Jadi, yang takde tu jangan nak mulakan tradisi ni ye adik-adik.

Monday, February 15, 2016

Buah Pinggang Bocor Atau Nephrotic Syndrome.

Ingat lagi tak entry saya tentang kegagalan fungsi buah pinggang atau End Stage Renal Failure (ESRF) sebelum ni? Penyakit kronik yang memerlukan rawatan dialisis seumur hidup. Baca entry tersebut di sini. Antara faktor yang sangat menyumbang kepada kegagalan fungsi buah pinggang adalah Buah Pinggang Bocor  atau Nephrotic Sydrome. Selain itu ia juga disebabkan oleh jangkitan kuman di dalam darah seperti Syphilis, penyakit Lupus SLE (Systemic Lupus Erythematosus), penyakit darah sejak lahir seperti Sickle Cell Disease dan Kencing manis.

Buah pinggang bocor (Nephrotic Syndrome) berlaku apabila penapis halus di dalam buah pinggang yang bernama "Glomeruli" tidak lagi berfungsi menyebabkan Protein Albumin keluar melalui air kencing. Akibatnya badan akan kehilangan banyak protein dari dalam darah dan mengakibatkan pelbagai komplikasi lain. 

Saturday, February 13, 2016

Cara Redakan Bayi Menangis



Bayangkan kalau bayi menangis tak benti-benti. Memang pening kepala dibuatnya terutama kalau yang belum pernah ada pengalaman. Itu tak kena, ini tak kena. Ada juga kes bapa yang sanggup hempas anak sendiri sebab bingit dengar anak menangis! Kebanyakkannya berpunca akibat tertekan dengan tahap kehidupan mereka sampai lupa diri. Banyakkan beristighfar kalau-kalau perasaan marah tu memuncak supaya kita kembali berfikir secara waras! Dulu-dulu gitu lah mak ayah kita jaga kita, sampai turn kita senang-senang je nak hempas. Oh, dashyatnya.. :(

Cuba 5 langkah berikut untuk redakan tangisan bayi ;

Friday, February 12, 2016

Awasi Risiko Beranak Rapat!



Subhanallah! First thing yang terlintas dalam fikiran ialah betapa besarnya pengorbanan seorang ibu! Dah la menahan rasa tak selesa (morning sickness) dan perubahan hormon selama 9 bulan, mengidam yang bukan-bukan, bertarung nyawa semasa melahirkan, bersengkang mata menjaga bayi dan ditambah jerih payah membesarkan anak. Memang superb! Wajarlah seorang ibu tempatnya teramat mulia. Tak dapat bayangkan betapa hebatnya wanita bergelar ibu.

Friday, February 5, 2016

Ubat Cacing Untuk Kanak-kanak

Haritu masa ambil Qiqi balik dari sekolah, cikgu pesan balik nanti bagi dia makan ubat cacing. Kali ni nurse tak supply ubat cecair lagi. Nasib baik lah budak kecik ni pandai telan obat! Sampai rumah dengan tudung tak bukak lagi terus report kat nenek yang dia kena makan ubat cacing. Sorang-sorang dia nak cerita. Excited sungguh! Bila saya cakap dengan dia lepas makan ubat cacing ni nanti kita tengok hasil yang keluar akibat makan jajan banyak sangat. Hilang mood dia terus masam mencuka. Hahaha..Pucat la tu.. Teringat masa kecik-kecik dulu najis kuar sekali dengan cacing panjang. Menjerit-jerit panggil mak tolong settle.. Hehehe..


Muka seronok dapat ubat cacing

Ingat tak masa sekolah ada belajar tentang perumah dan parasit? Macam tu la cacing dan kanak-kanak. Kanak-kanak sebagai perumah dan cacing adalah parasit. Sifat parasit ni menumpang dalam usus kecil anak-anak kita dan menetaskan telurnya lepas mengawan! Ya, semua ni terjadi dalam perut anak kita! Gelinya aihhh.. (Meremang plak bulu roma masa taip ni...) Segala zat yang mereka makan, cacing-cacing tu akan 'curi' untuk proses membesar. Jahat kan?? Jadi, perhatikan kalau anak-anak kita ada gejala tak selera makan, kurus, tak bermaya, cepat ngantuk, letih, muka pucat (akibat anemia), perut kembung, dubur gatal terutama waktu malam, cirit-birit dan demam. Ini sebahagian simptom kecacingan. Orang tua-tua kata kalau budak-budak tidur menonggeng tu pun tanda-tanda ada cacing.

Budak-budak ni biasa lah, lepas main dengan tangan tak basuh terus ambil makanan. Ada yang dengan kaki ayam jalan merata, berkongsi mangkuk tandas di tempat awam, kerap makan di luar dan sebagainya. Kadang-kadang sebagai ibubapa kita terlepas pandang perkara ni. Tapi ni lah caranya cacing merebak!

Ubat cacing ni bukan untuk kanak-kanak je tau! Jangan tak tau, kita yang dewasa ni pun kena makan ubat cacing 6 bulan sekali. Selain daripada makan ubat cacing, boleh juga amalkan makanan anti-parasit seperti bawang putih. Masalahnya sanggup ke nak makan bawang putih? Hehe.. Takpe, Set Cacing Shaklee ni pun dah cukup untuk masalah kecacingan. Tak payah risau tentang rasa bawang putih! 




JOM CEGAH CACING!

Tuesday, February 2, 2016

Promo Item Shaklee Februari 2016

Sorry lambat update untuk promo item bulan Februari ni. Kat kampung line internet macam siput godang. Hari ni balik KL, cepat-cepat update poster ni untuk info pada yang belum tahu product of the month yang Shaklee offer bulan ni. Cepat-cepat order tau! Sementara promosi ni dapat beli dengan harga yang jauh lebih murah. 

1) Nutriferon - Beli 7 pada harga 6 ATAU Beli 2 dapat diskaun 5%
2) VitaLea for Kids - Beli 4 pada harga 3
3) Zinc Complex - Beli 4 pada harga 3
4) YES Wellness Pack

Promo ends till 29 February 2016.

Nak harga lebih murah, contact saya 017.3163095






PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832


"Menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa."

Thursday, January 28, 2016

Cara Berkesan Berhenti Merokok.

Ada tak yang berazam nak berhenti merokok tahun 2016 ni? Pasti ramai dah simpan azam sebegini untuk kesekian lamanya kan? Hehe..


Saya faham memang bukan senang nak berhenti merokok ni. Lebih-lebih lagi kalau dikelilingi kawan-kawan yang ada tabiat yang sama. Jiwa kena kental. Hehe.. Tapi tu bukan alasan untuk terus merokok tau! Dengan kegawatan ekonomi sekarang ni adalah waktu terbaik untuk mula buang tabiat yang tak menguntungkan tu. Duit hangus, kesihatan pun terjejas. Tak gitu?



Salah satu alternatif yang korang patut cuba ialah dengan minum satu sudu teh vivix setiap pagi. InshaAllah lama-kelamaan feel nak merokok tu akan lenyap perlahan-lahan. Ramai perokok tegar dah berjaya dengan vivix. Lelaki yang tak hisap rokok nampak lebih cool tau! Haha..



Promosi vivix tinggal 3 hari je lagi. Rugi kalau lepaskan deal ni. Beli 7 botol pada harga 6 botol atau beli 2 botol dapat rebate 5%. Tong-tong la dengan geng-geng rokok korang. Benda baik share ramai-ramai lagi bagus. 




Berikut beberapa testimoni pengguna vivix yang dah berjaya berhenti merokok. 















credit to www.prettyOblossom.com dan ig@beautymoms_secret


Contact saya untuk lebih jimat 017.3163095
Nak hantar by hand pun saya ok untuk area Klang Valley.

Thursday, January 21, 2016

Bengkel Nutrisi Shaklee

Last Saturday, Che Yu ke Sunway Pinnacle untuk attend workshop nutrition by Shaklee. Since dah decide untuk serious dalam bisnes Shaklee and if possible nak jadikan bisnes ni as my lifetime career, then this year memang plan to attend as many class and workshop organized by Shaklee untuk tambah ilmu berkenaan supplement dan kepentingan hidup sihat. Kenalah korbankan hujung minggu dari dok bergolek atas katil atau depan TV tengok Hindustan. Nanti dah berjaya, tengok lah puas-puas Hindustan tu. Golek lah sesuka hati. Kalau diri sendiri tak mulakan, macamana kita nak spread awareness tentang pentingnya supplement kan?



Sempat bergambar dengan Nutritionist a.k.a speaker pd hari tu Pn. Sarah. 







Antara produk yang diberi penerangan ialah : - 

1.ESP Shaklee 
2.Lecithin 
3.Herblax
4.Omega
5.Ostematrix
6.AJHT
7.Vivix
8.Mealshake
9.Cinch Shake Mix
10.Cinch Tea
11.Performance Drink 
12.Collagen 
13.Vitalea
14.B-complex
15.Vitamin E
16.Zinc
17.Alfalfa
18.Caratomax
19.DTX Complex
20.Peppermint Ginger Plus
21.Phytocol-ST
22.Garlic Complex
23.Water pitcher Shaklee (Get Clean Water)

Bagus Bengkel Nutrisi Shaklee ni, selain dapat banyak info produk, Che Yu juga dapat banyak fakta dan tips kesihatan daripada Puan Sarah, seorang Nutritionist yang merupakan speaker pada hari tu. In Sha Allah akan Che Yu kongsikan apa yang telah Che Yu pelajari untuk kebaikan bersama.


Majlis penyampaian sijil


Sijil Che Yu :)


Che Yu...