Thursday, January 28, 2016

Cara Berkesan Berhenti Merokok.

Ada tak yang berazam nak berhenti merokok tahun 2016 ni? Pasti ramai dah simpan azam sebegini untuk kesekian lamanya kan? Hehe..


Saya faham memang bukan senang nak berhenti merokok ni. Lebih-lebih lagi kalau dikelilingi kawan-kawan yang ada tabiat yang sama. Jiwa kena kental. Hehe.. Tapi tu bukan alasan untuk terus merokok tau! Dengan kegawatan ekonomi sekarang ni adalah waktu terbaik untuk mula buang tabiat yang tak menguntungkan tu. Duit hangus, kesihatan pun terjejas. Tak gitu?



Salah satu alternatif yang korang patut cuba ialah dengan minum satu sudu teh vivix setiap pagi. InshaAllah lama-kelamaan feel nak merokok tu akan lenyap perlahan-lahan. Ramai perokok tegar dah berjaya dengan vivix. Lelaki yang tak hisap rokok nampak lebih cool tau! Haha..



Promosi vivix tinggal 3 hari je lagi. Rugi kalau lepaskan deal ni. Beli 7 botol pada harga 6 botol atau beli 2 botol dapat rebate 5%. Tong-tong la dengan geng-geng rokok korang. Benda baik share ramai-ramai lagi bagus. 




Berikut beberapa testimoni pengguna vivix yang dah berjaya berhenti merokok. 















credit to www.prettyOblossom.com dan ig@beautymoms_secret


Contact saya untuk lebih jimat 017.3163095
Nak hantar by hand pun saya ok untuk area Klang Valley.

Thursday, January 21, 2016

Bengkel Nutrisi Shaklee

Last Saturday, Che Yu ke Sunway Pinnacle untuk attend workshop nutrition by Shaklee. Since dah decide untuk serious dalam bisnes Shaklee and if possible nak jadikan bisnes ni as my lifetime career, then this year memang plan to attend as many class and workshop organized by Shaklee untuk tambah ilmu berkenaan supplement dan kepentingan hidup sihat. Kenalah korbankan hujung minggu dari dok bergolek atas katil atau depan TV tengok Hindustan. Nanti dah berjaya, tengok lah puas-puas Hindustan tu. Golek lah sesuka hati. Kalau diri sendiri tak mulakan, macamana kita nak spread awareness tentang pentingnya supplement kan?



Sempat bergambar dengan Nutritionist a.k.a speaker pd hari tu Pn. Sarah. 







Antara produk yang diberi penerangan ialah : - 

1.ESP Shaklee 
2.Lecithin 
3.Herblax
4.Omega
5.Ostematrix
6.AJHT
7.Vivix
8.Mealshake
9.Cinch Shake Mix
10.Cinch Tea
11.Performance Drink 
12.Collagen 
13.Vitalea
14.B-complex
15.Vitamin E
16.Zinc
17.Alfalfa
18.Caratomax
19.DTX Complex
20.Peppermint Ginger Plus
21.Phytocol-ST
22.Garlic Complex
23.Water pitcher Shaklee (Get Clean Water)

Bagus Bengkel Nutrisi Shaklee ni, selain dapat banyak info produk, Che Yu juga dapat banyak fakta dan tips kesihatan daripada Puan Sarah, seorang Nutritionist yang merupakan speaker pada hari tu. In Sha Allah akan Che Yu kongsikan apa yang telah Che Yu pelajari untuk kebaikan bersama.


Majlis penyampaian sijil


Sijil Che Yu :)


Che Yu...

Wednesday, January 20, 2016

Cake Jalan Tiung

First, i have to admit that i'm not a sweet tooth person, i'm more of a savory girl. If i were to choose between curry puffs and cakes. Hands down, it will be curry puff!!  It's not often that i crave for sweet stuff. But, last Sunday is an exception. I crave for homemade cake. I want a real homemade cake!! 

Actually, i've been eyeing on this one place called Cake Jalan Tiung which based in Shah Alam.. So we went there to have our cakes and coffee. It's located on the 1st floor above Ani Sup Utara (corner lot).














There's so many cakes to choose from. As a self proclaimed citrus queen, i chose "Lemon Meringue Cake". Lemon curd was perfect!! Just the right balance of sweet and tart. Che Yu hantu chocolate, so she chose to have "Salted Caramel Chocolate Cake" and we ordered 1 ice cappuccino to share. It was a sweet evening at Cake Jalan Tiung. Price wise, range between RM10 to RM15 per slice,it's reasonable with the quality and taste. For me, i will certainly come back.


Cake Jalan Tiung

31-M, Jalan Tg Ampuan Zabedah J9/J Seksyen 9 Shah Alam. 
Operating hour : Wednesday - Sunday 
12 pm - 7 pm 

Menara Naza TTDi Seksyen 13 Shah Alam
Operating hour : Monday - Friday 
10 am - 7 pm
Tel / Whasapp : 012-2955988 / 012-9512887
















Saturday, January 16, 2016

Lost and Found in Malaysia?

So me, my sister and Che Yu went to Paradigm Mall yesterday during my lunch break to get a few stuffs and eat fried oyster. You know la Friday the lunch break is always longer kan. We were there for about 2 and a half hour. And on our way back, only 10 minutes away from my office in Pantai Dalam i realized that i didn't have my phone with me!! Yes! I Lost my phone and I don't know where and when exactly i lost it!

Tried to call, it's ringing but no one pick up. We head back to Paradigm mall and look for it up and down, praying while running as fast as i can to go back to the stores and restaurant i went before. I seriously felt like my kaki is about to 'tercabut'!! And i'm sweating bullets in that cool air-conditioned mall. And ended up finding it on the floor in the restroom. Luckily, the cleaner girl lock the restroom where she found the phone. She said she locked the room waiting for the owner to claim it. If no, then she'll pass it to the information counter. Pheeew... huge relieves. Thank god!! Alhamdulillah.. 

Truth to be told, this is not my first time losing my phone. i left my previous phone before in a restaurant in a hypermarket. And it's gone in like 15 minutes time! Called, and it was actually turned off. Guess it's a way of telling that 'Ok, i found your phone, but sorry it's gonna be mine from now on and I'm not going to return it to you!" It's quite fascinating to know that there's still honest and kind hearted person around. Who doesn't take possession to what's not hers. Salute to you! 

I've read an article before about Japan government accumulated over 30 million USD in cash from the Lost and Found centre!! I mean like seriously, their lost and found culture is astonishing!! Children are taught from early on to hand in anything the find to the police in their neighbourhoods. It should be something that we all can learn from to make this world a better place isn't it? Till then... 

Che Da


Thanks to this girl named Sunidah. 

Thursday, January 14, 2016

Review The Kabin, Kuala Selangor

Plan asal nak book 9 Januari hari tu sebab birthday Che Da.. Saja nak jalan2. Tapi dah fully booked. Nasib baik 8 haribulan ada bilik kosong. Yes!! 

Perjalanan dari Klang cuma dalam sejam. Kami sampai di The Kabin jam 2.30 petang. Alhamdulillah.. dapat check in awal, dan urusan check in semuanya lancar. Tempat parking kereta yang luas disediakan lebih kurang 50 meter dari The Kabin. So, kena menapak la sikit ya. 



Kami teruja bila sampai tengok landscape dan design sekitar resort. Simple tapi menarik dan moden. Sampai bilik, tengok balcony besar. Tapi dalam bilik agak kecil dan panas. Faham-faham lah kontena kan. Kena on air cond, tutup bilik semua bagi sejuk baru best! Bilik kami Astro tak berfugsi pula hari tu, but they did gave us hard disk for us to watch movies. Kami makan tengah hari asam pedas ikan sembilang dan ikan pari yang ditapau berdekatan The Kabin. Makan di balcony sambil tengok orang main air.













Balcony besar dan selesa, ada kipas disediakan

Queen size bed, depan tu dalam 8 kaki muat lah untuk solat or nak tidur sorang lagi. 


Cafe di The Kabin 




Interior Cafe 





Banana Walnut Cake untuk Che Da


Ada BBQ Pit khas yang boleh disewa

Sebelah petang, kami jalan sekitar resort,malam kami pergi makan ikan bakar. Balik The Kabin, berborak di balcony, sambil ditemani bunyi cengkerik. The next morning,awal-awal lagi terus terjun pool. Mandi-manda seround dua, had our breakfast at the cafe and check out at 11.30 am.


Bilik : Durban (2 pax - facing pool)
Rate : RM254.40 (RM240+6% service tax)

Rate pada Brochure 

Untuk pengetahuan semua, pakej di The Kabin tidak termasuk sarapan. Bagaimanapun, anda boleh order di cafe atau jalan sekitar kampung untuk breakfast. 

Overall, boleh consider untuk datang lagi. Suasana resort yang tenang, landscape yang cantik dan lain dari yang lain sesuai untuk weekend gateaway. Harga makanan di cafe juga berpatutan dan sedap. Visit here for more info. 


Wednesday, January 13, 2016

Kisah Cleaner Dan Pakcik Cashier Yang Jujur

Kalau korang terjumpa wallet atau handphone, apa korang buat? Simpan terus dalam beg sendiri atau serahkan pada pihak yang berwajib untuk dipulangkan pada pemilik? Haaa.. tepuk dada tanya iman. Hehehe.. 

Hari tu saya tertinggal wallet di Oasis Foodcourt MidValley. Cantik je lepas makan terus jalan menonong* ke AEON Mall berdepan dengan foodcourt tu. Jangan salah faham, bukan tak sabar nak shopping tapi tak tahan nak melabur. Hehehe.. Lepas tu singgah ke surau untuk solat Marghrib. Masa tengah belek-belek handphone baru perasan wallet tak ada! Tau la kan macamana perasaannya kalau wallet kita hilang. Tak keruan dibuatnya! Fikir punya fikir, last seen wallet tu masa di foodcourt. Terus meluru ke sana dan check meja yang kitorang duduk tadi. Mmg confirm lah dah bersihkan.. Waaa.. lagi cemas dibuatnya! Mata terpandang kat pintu paling kiri. Ada dua orang cleaner lelaki kat situ. Sambil berdoa dalam hati, saya menghampiri mereka. Mereka kata memang ada jumpa wallet masa kemas meja tadi dan wallet tu dah diserahkan pada pakcik cashier bahagian stall minuman betul-betul depan meja yang kitorang duduk tadi in case jika ada owner datang menuntut. 

Rasa nak sujud syukur kat situ jugak sebab Allah perkenankan doa saya. Duit tu memang lah tak berkoyan-koyan tapi kad pengenalan, lesen, kad bank dan macam-macam lagi ada dalam tu. Bukan ke leceh kalau semua tu hilang. Allahu Rabbi.. Jika dah takdir rezeki tu untuk kita, tak ada satu perkara pun dapat menentang ketentuan Allah. Syukur, Alhamdulillah. Rasa gembira, nak mengangis dan terharu sangat. Berkali-kali saya ucapkan terima kasih pada cleaner dan pakcik cashier tadi. Dalam hati terdetik, syukur masih ramai lagi insan jujur kat KL ni. Semoga Allah pelihara dan limpahi mereka dengan rezeki yang luas dan melimpah ruah. Aminnn.. 

Lokasi kejadian. Hehehe...


*menonong - jalan tanpa toleh kiri kanan. Menurut google, menonong adalah loghat Perak namun ada juga dalam bahasa slanga Melaka. Yang mana satu tak sure la tapi arwah mak Che Yu memang selalu guna ayat ni walaupun beliau lahir di Muar, Johor.


Posted By
CHE YU.

Sunday, January 3, 2016

Azam Tahun 2016



Hari ni dah masuk hari ke-3 tahun 2016. Apa azam korang? Masih meneruskan azam tahun sudah atau dah set azam baru? Apapun azam kita, semoga ianya menjadi tahun ni ok!

Kat KL jalan lengang je sebab ramai yang ambil kesempatan untuk balik kampung atau bercuti. Kitorang dah balik JB masa Christmas haritu, so cuti minggu ni just ronda-ronda KL je la. Then today takde benda nak buat.. jadi kemas la folder-folder yang terbengkalai kat tepi sudut bilik ni. Susun punya susun terjumpa certificate Shaklee yang dah lama saya cari. Terkenang balik masa mula-mula join Shaklee dulu. Satu demi satu memori bermain dalam fikiran. Impian, cita-cita, mentor-mentor, pendek kata segala memori tentang Shaklee berputar balik. Memang cantik aturan Allah. Kebetulan azam saya tahun ni nak bergiat lebih aktif dengan Shaklee. So, bila jumpa certificate ni semakin berkobar-kobar la. Hehehe.. Mudah-mudahan kali ni saya dapat mengikut jejak idola-idola saya yang dah terbukti berjaya dalam bidang mereka. Insha Allah. Semoga Allah permudahkan segalanya. 


Semasa naik rank Supervisor pada November 2013


Certificate semasa menghadiri Training bagi New Distributor tahun 2013

Bila dah ada azam, set kan matlamat kita dengan jelas. Tulis! Tulis! Tulis! Sebab jika kita tak tulis matlamat kita, ianya akan terawang-awang di minda dan hilang macam tu je. Berangan je la.... (Peringatan untuk diri sendiri!)

" DREAMS WITHOUT GOALS REMAIN DREAMS "

SELAMAT TAHUN BARU 2016!!


Posted by 
Che Yu.

Friday, January 1, 2016

Korean Seafood Pancake (Haemul Pajeon)

Let's admit the fact that we've been hit by the 'Hallyu" or the Korean wave. And it hit so hard that i think it will continue even in 2016. So, hari pertama in 2016, i will share with you how to make a korean pancake. Actually, ni macam cekodok atau orang Johor panggil jemput-jemput udang. Resepi original menggunakan Korean Pancake Mix yang agak sukar untuk didapatkan di Malaysia. Ia juga menggunakan daun bawang. Memandangkan Che Yu bukan penggemar daun bawang, dia cadangkan agar menggantikan daun bawang dengan kucai. Resepi yang saya kongsikan ini juga hanya menggunakan udang, tapi anda bebas untuk menggayakan pancake anda mengikut cara sendiri. Nak letak ketam ke, isi ikan ke, sotong ke. Terpulang! Whatever tickles your pickle. Saya juga gunakan sedikit parutan kentang yang direndam dan ditoskan bagi memberi tekstur crunchy pada pancake saya. Ada juga saya terbaca yang mencadangkan untuk menggunakan tempura powder untuk dapatkan tekstur rangup tu. Maybe i'll try it out some other day. So without further ado, here's the recipes. 

Bahan-bahan


2 cawan tepung kek

2 sdb tepung jagung
1/4 cawan kentang yang diparut
2 1/4 cawan air sejuk 
2 biji telur
garam 
minyak masak
daun bawang / daun kucai 
1/2 biji bawang dimayang 
cili merah 
udang (atau apa-apa seafood kegemaran anda) 

Cara-cara

1. Gaulkan tepung, tepung jagung, kentang yang diparut, telur, garam dan air sejuk. 

2.  Panaskan non stick pan, letakkan 2 sudu besar minyak masak dan susunkan bawang, udang, kucai dan cili merah dan biarkan sehingga 30 saat hingga seminit.  


3. Tuangkan 1 senduk adunan tepung  dan telur tadi dan masak sehingga garing kedua-dua belah. (5-6 minit)


4. Sedia dihidangkan panas-panas. 


* Jangan tuang adunan tepung terlalu banyak, nanti pancake anda tak garing. 


Saya juga ada menyediakan sos atau pencicah ala Korea untuk dimakan bersama pancake. 


Bahan-bahan 

2 sdb kicap cair
1 sdb cuka 
1 sdb korean chili flakes (gochugaru)
1 ulas bawang putih
1/2 sdb minyak bijan 
sedikit gula
sedikit bijan

Cara-cara

1.Bawang putih dicincang lumat. 

2.Gaulkan semua bahan-bahan yang lain dan taburkan bijan. 



This is how my pancake looked. 

It's new year, so thank you 2015 for all the memories. And bring it on 2016!! Go away negative vibes, positive vibes needed!! Happy new year everyone!!

Posted by, 

Che Da