Wednesday, April 13, 2016

Bahaya Strok Haba

Nampaknya fenomena El Nino masih lagi enggan meninggalkan negara kita. Sehingga 11 April 2016, Jabatan Meteorologi Malaysia mencatatkan suhu tertinggi di 2 daerah di Pahang iaitu Batu Embun dan Termerloh serta 1 daerah di Kelantan iaitu Kuala Krai. Rekod tertinggi dicatatkan di Batu Embun, Pahang pada 10 April dengan suhu 39.2°C. 

Kemuncak El Nino di Malaysia telah meragut nyawa seorang pelatih konstabel lelaki pada 16 Mac 2016. Allahyarham Azizan Ayob dilaporkan pitam semasa majlis suai kenal dan meninggal dunia di Hospital Daerah Segamat. Beliau sepatutnya tamat latihan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Segamat pada September 2016. Kes ini membuktikan fenomena El Nino yang melanda negara berada di tahap serius dan langkah berjaga-jaga perlu di ambil.

Ambil tahu langkah-langkah yang perlu di ambil sekiranya seseorang disyaki terkena strok haba. Seboleh mungkin cuba turunkan suhu badan mangsa dengan mengelap badan menggunakan tuala basah terutama sekitar kepala, leher dan ketiak. Jika suhu badan kekal panas, mandikan mangsa atau rendamkan badan di dalam kolam. Langkah ini boleh menurunkan suhu badan sebelum di bawa ke klinik.


Jika anda mengalami mana-mana daripada 9 simptom berikut dapatkan rawatan secepat mungkin.




Sebagai alternatif untuk minuman isotonik, boleh cuba Performance Drink Shaklee. Performance Drink bersifat kurang gula, tidak bergas dan sesuai diminum bila-bila masa serta selamat untuk seisi keluarga, kanak-kanak, pesakit gout, ahli sukan malah untuk ibu mengandung.






HEAT INFO

 Sebanyak 17 kes strok haba termasuk 1 kematian dicatatkan di seluruh negara akibat dari suhu panas melampau pada tahun ini.

 Sebanyak 853 buah sekolah di Kedah dan Perlis di tutup dua hari akibat bacaan suhu melebihi 37°C.


Sumber dipetik dari www.met.gov.my

Tuesday, April 12, 2016

Kenali Ciri-Ciri Autisme



Pernah tak tengok filem "Sekali Lagi" lakonan Saheizy Sam yang membawa watak sebagai seorang penghidap autisme? Begitu lah gambaran karakter seorang penghidap austisme. Penghidap austime mempunyai gangguan dalam tumbesaran atau senang cakap perkembangan mereka tidak seiring dengan umur. Dari segi fizikal mereka tiada beza dengan orang normal, tetapi dari segi perkembangan mental, mereka tak ubah seperti seorang kanak-kanak walaupun usia menginjak dewasa.

Sebenarnya ibubapa boleh mengesan simptom autisme pada anak seawal usia 18 bulan. Lebih cepat autisme di kesan, lebih mudah untuk menguruskan kehidupan mereka sesuai dengan peringkat autisme yang dialami. Apa yang menyedihkan jika ibubapa kurang peka dan menganggap masalah ini normal seterusnya menghantar anak-anak ini ke sekolah biasa. Akibat lebih teruk jika anak tersebut dicampurkan dengan golongan kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD) atau lembam. Menurut statistik terdapat lebih 50,000 rakyat Malaysia menghidap autisme.

Monday, April 11, 2016

Asal Usul Kopi Dan Mocha.

Credit Image Google.


Saya memang tak boleh berpisah dengan kopi. Kegilaan terbaru saya ialah Essenso, kopi pra campur di bawah jenama kopi Super. Dah jadi tradisi keluarga kami, sehari tak minum kopi memang tak sah. Paling tak pun nak lepas gian, kopi susu pun jadi lah. Hahaha.

Bila rasa nak poyo-poyo sikit, minum lah Caramel Macchiato atau mocha, espresso, americano atau latte at any coffee house yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Honestly, bila cerita pasal kopi ni first thing yang terbayang dalam kepala mesti tempat lepak yang very santai dan coffee house nya mesti lah bergaya western. Ala-ala Inggeris gitu. Tapi lepas terbaca sebuah artikel di Majalah Al-Islam sangkaan saya ternyata meleset! 

FAKTA MENARIK TENTANG KOPI YANG ANDA MUNGKIN TAK TAHU