Tuesday, September 27, 2016

Bahaya Chicken Pox Atau Cacar Air Pada Orang Dewasa



Cacar air atau nama umumnya Chicken Pox bukan je terdedah kepada kanak-kanak dan boleh berjangkit. Biasanya orang kata, mesti akan kena chicken pox ni sekali seumur hidup. Tetapi jika chicken pox ini menyerang pada orang dewasa sebenarnya implikasinya lebih bahaya daripada kanak-kanak.

Cacar air juga dikenali sebagai Varicella-Zoster Virus. Virus disebarkan melalui sentuhan secara langsung melalui kulit, batuk, bersin dan melalui sistem pernafasan. Tempoh penyakit ini dianggarkan antara 12 hingga 14 hari dan akan pulih dengan sendirinya. Mereka yang sedang dihinggapi chicken pox ni perlu 'dikuarantin' supaya virus tersebut tidak menular kepada orang lain. Tapi kalau dah tinggal serumah tu nasib badan la. Hehe..

Monday, September 26, 2016

Rawatan Dan Petua Hilangkan Batu Karang Hempedu.



Jika anda disahkan mempunyai batu karang hempedu, jawapannya ialah pembedahan. Yes, itu sahaja cara untuk hilangkan rasa sakit akibat batu karang tersebut yang akan disyorkan oleh doktor. Dan buat beberapa ketika, anda akan dibekalkan dengan ubat tahan sakit. Tapi sampai bila? Seperkara yang kita kena sedar, kesan penggunaan pil tahan sakit tu sendiri. Bila dah terlalu kerap diambil, ada kesan sampingan lain yang akan muncul. Seriously, u can ask doctor urself about this. Sebab tu sekarang, saya sebolehnya tak akan ambil panadol atau pain killer kecuali keadaan dah betul-betul terdesak dan memang dah jarang sangat ambil.

Ok, balik pada cerita tadi. Kebiasaannya, pembedahan laparoskopi akan dijalankan ke atas pesakit. Jika pesakit hamil, pembedahan biasanya dilakukan selepas bersalin dan bayangkan sepanjang tempoh tersebut, pesakit hanya bergantung kepada ubat tahan sakit. Bayangkan pula keadaan bayi dalam kandungan jika pengambilan ubat tahan sakit terpaksa diambil secara berterusan. Bahaya kan? Pembedahan laparoskopi ni walaupun hanya tebuk 3 lubang kecil, kesan lepas pembedahan tu tetap sakit ok. Saya dah pernah lalui pengalaman tersebut waktu buang cyst dulu. Kos pembedahan di Hospital Pakar dianggarkan RM13ribu dan tak silap saya RM4000 di hospital kerajaan. Mahal kan?


Punca Dan Masalah Batu Karang Dalam Hempedu.



Perasan tak kalau bersihkan atau cuci ayam, dekat dengan hati ayam tu ada satu organ agak kecil warna coklat kehijauan. Kadang-kadang dengan hati ayam tu sekali terjangkit warna coklat kehijauan tersebut. Tu lah dia hempedu. Rasa hempedu ni sangat pahit tapi bila google ada juga rupanya orang makan hempedu untuk khasiat-khasiat tertentu. Wallahualam. Bagi saya sendiri, tak lah kot nak makan hempedu ni. Hehe.. Ok, saya cuma nak bagi gambaran hempedu tu je. Bukan nak cerita pasal hempedu ayam pun. Tapi nak cerita berkenaan Batu Karang Dalam Hempedu. 

Hempedu bertindak sebagai agen pembaur lemak yang dimakan. Cecair hempedu dihasilkan oleh hati dan disimpan sementara waktu di dalam pundi hempedu. Hempedu penting dalam proses penghadaman lemak makanan. Pundi hempedu pula bertindak sebagai tempat simpanan hempedu.


Sunday, September 25, 2016

Risiko Chicken Pox Pada Orang Dewasa.

Jika kita diserang Chicken Pox atau cacar pada usia dewasa, risiko dan kesannya adalah lebih teruk berbanding jika kita mengalaminya pada usia kanak-kanak. Itulah pengalaman paling menyakitkan yang dialami oleh Dr. Zamri Rosli, seorang pensyarah di sebuah universiti di Sarawak ketika beliau diserang Chicken Pox pada usia hampir mencecah 50 tahun pada bulan Oktober tahun lepas.

Beliau hanya dibekalkan dengan ubat antibiotik dan ubat tahan sakit sepanjang beliau berubat di hospital dan doktor mengatakan kesan Chicken Pox ini akan memakan masa sehingga 1 tahun lebih. Bukan saja tumbuh biji-biji berair di seluruh badan, tekak beliau turut berasa pedih sehingga beliau hilang selera makan dan tak dapat tidur lena kerana menahan kesakitan.

Alhamdulillah beliau pulih sepenuhnya dalam waktu yang singkat setelah isteri beliau menyarankan beliau mengambil ESP, Garlic Complex, Nutriferon, SR Vita-C dan Vita E Complex. Beliau yang pada awalnya skeptikal dengan pengambilan supplement akhirnya akur apabila chicken pox mengecut dan kesan parut pulih sepenuhnya dalam masa 3 minggu. 

Wednesday, September 21, 2016

Buang Batu Karang Dalam Hempedu Semasa Hamil Tanpa Perlu Pembedahan.

Selama yang saya dengar (sebab saya tak pernah alami).. Batu karang ni sangat menyiksakan. Nak buang air kecil tu rasanya macam dihiris pisau? Salah seorang kenalan saya suaminya terpaksa di bedah 2 kali akibat batu karang. Cerita pasal operation ni pun satu isu juga. Ada operation yang berjaya tanpa sebarang masalah. Ada pula sebaliknya. Kesan operation yang bermasalah ni pula ngeri nak didengar. Ada yang terpaksa operation semula sebab masih ada sisa batu karang yang terlepas pandang, ada yang terpaksa operation semula sebab tertinggal alatan operation dalam badan, ada yang terpaksa redo operation sebab bahagian jahitan berkuman dan sebagainya. Sakitnya? Allah je yang tahu rasa sakit lepas operation ni. Apatah lagi kali kedua operation. Huhu.. Nanges :’(


Tuesday, September 20, 2016

Kurus Seawal 7 Hari Dengan Set Detoks Shaklee



Ok, ini dia SET DETOKS SHAKLEE. Set yang jadi fenomena di kalangan mereka yang nak kurussss cepat! Sebabnya?? Gerenti korang turun berat badan dalam masa seminggu JIKA korang follow program detoks ni betul-betul. Kalau tak, jangan kau tanya mengapa ia tak menjadi.. Heheh..

Bagaimana setiap supplement dalam set detoks ni berfungsi dalam memudahkan proses penurunan berat badan?

1 - Vivix membantu untuk mengeluarkan kotoran termasuk toksin dan bahan beracun daripada badan. Vivix juga membantu memperbaiki aliran darah ke organ-organ di dalam badan dan membuatkan badan jadi lebih sihat dan cergas sepanjang hari.

2 - Peppermint Ginger Plus membantu untuk membuang angin, kembong perut, melegakan lenguh-lenguh badan dan ketidakhadaman dan membuatkan perut lebih selesa, nyaman dan badan lebih segar.

3 - Herblax membantu menyingkirkan kotoran dan toksin daripada pembuangan najis. Sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit. Kotoron yang tersumbat akan menjadi toksin sekaligus menyebabkan jerawat, ruam dan gatal-gatal.

4 - DTX Complex melindungi fungsi hati, peparu dan organ-organ sekaligus menjadi ejen detoks yang membantu membersihkan hati yang kotor.

5 - Alfalfa Complex membantu menyingkirkan lemak dalam badan setelah diemulsikan oleh Lecithin / Omega Guard sekaligus berfungsi untuk menurunkan berat badan. Kandungan kalsium yang tinggi dalam Alfalfa membantu mengurangkan lenguh-lenguh badan dan sakit-sakit otot. 

Ok, macam biasa jika berminat nak kurusssss seawal 7 hari dengan SET DETOKS SHAKLEE ni, boleh contact saya macam kat bawah ;)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 / 019-7744935
FB : Masayu AR
Page : chedacheyu
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832

Set Detoks Shaklee Kurangkan Sakit Belakang

En. Hairus Izman berjaya mengatasi masalah sakit belakang beliau yang agak kronik sehingga doktor menyarankan beliau melakukan fisioterapi dan menurunkan berat badan. Rasanya semua sedia maklum, berat badan berlebihan mengundang kepada pelbagai masalah kesihatan dan nak turunkan berat badan bukan 'kerja' MUDAH ya.. Semua orang boleh cakap, kurangkan makan itu, jangan ambil ini, buat begini-begini... Bak kata arwah mak saya, bibir bercakap atas bawah  memang lah senang, tapi tang nak buat tu boleh ke idak? Hehe.. Kalau dah memang jenis suke makan, ingat senang ke tetiba kene control.. Fuh! Saya pun frust tau!


Monday, September 19, 2016

Resepi Sup Tulang Merah

Assalamualaikum.. Macam mana Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban anda semua? Apa pula erti korban pada kita semua ya? Apa pula yg dikorbankan? Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.Hari Raya Aidiladha atau hari raya korban adalah hari utk memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya nabi Ismail a.s dalam memenuhi perintah Allah SWT. Kisah ini membuktikan betapa besarnya ketaatan hamba Allah kepada penciptanya dan betapa seorang hamba Nya sanggup, sabar dan redha dalam memenuhi perintah Allah. Sesuatu yang perlu kita renungkan sama-sama. 

Hari Raya Korban hari tu, dapat daging korban, ibu sempat masak sup tulang dengan daging goreng. Daging fresh kan, memang sedap. Manis lagi. Masak sekejap je dah empuk. Sabtu lepas pula bila tegok ada tulang yang berbaki, kami buat sup tulang merah.
Kalau sebut tulang merah mesti ingat Singapura. Sup Tulang Merah ni memang sinonim dengan Kota Singa. Rasanya seakan stew dan sup daging. Ianya pekat dan biasa dimakan bersama roti. Resepi yang saya kongsikan ini saya rujuk Kak Ita Masam Manis, tapi saya olah ikut suka saya. Hehehe... sebab gunakan apa yang ada kat rumah, malas nak ke kedai. 

Sup Tulang Merah 

Bahan-bahan

1 kilo tulang lembu
Air secukupnya untuk merebus tulang 
sedikit halia dan bawang putih

a. Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis 
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang

b. Bahan kisar 
5 ulas bawang putih 
8 biji bawang merah 
2 inci halia 
1 batang serai 
5 sudu besar cili kering kisar

c. Bahan Rempah1 paket kecil rempah kurma
1 sudu besar serbuk lada hitam

d. Bahan Sos
1 tin kecil tomato puree ( kalau tin besar tu guna dalam 1/2 tin)
2 sudu besar kicap manis
1/2 botol sos tomato ( botol kecil)
2 biji telur dipukul 
1 sudu gula perang
garam
segenggam bawang goreng
sedikit pewarna merah

2 biji kentang dipotong dadu
4 Biji tomato dipotong wedges
1 batang lobak merah ~ potong panjang
2 biji telur dipukul 

Cara-cara 
1.Rebuskan tulang dengan air, serai dan halia sehingga daging pada tulang empuk. Keluarkan serai dan halia dan ketepikan stok tulang dan daging. 

2.Tumis bahan-bahan a dan b sehingga garing.

3.Masukkan bahan rempah c. 

4.Masukkan bahan sos d dan tulang yang telah direbus serta stok tulang.

5.Masukkan kentang, lobak merah dan tomato. 

6.Tunggu hingga mendidih dan pekat, kemudian masukkan telur yang telah dipukul. 




Ramai yang tanya sup tulang merah ni bukan sambal ke? Eh.. memang bukan sambal sebenarnya.. kan Che Da kata tadi dia gabungan stew dengan sup. Pekat ala-ala stew, walaupun tidak meggunakan tepung sebagai agen pemekat. Rasa mcm sup sebab base ingredient dia memang lebih kurang sama macam sup. Cuma tambahan telur buat kuah dia lagi pekat. Warna merah pula terpulang pada anda nak merah lagu mana. Che Da merah ala-ala merah hati. Lagipun sebenarnya Che Da terlebih bubuh kicap dek lubang tebuk kicap tu besar. 

Che Da sekeluarga memang tak berapa minat pada makanan manis. Lebih-lebih lagi ayah Che Da. Nanti dia bising kalau masak manis. Jadi terpulang la pada anda-anda nak manis ke nak masin ke. Adjust to your liking. Jadi, jangan lupa cuba resepi ni. Jumpa lagi. 

Monday, September 5, 2016

Promosi Shaklee Bulan September 2016

Ok, bulan ni bulan yang memang ohsem untuk korang yang nak kulit cantik, gebu, licin pendek kata flawless la sebab promo bulan September ni memang kena sangat-sangat dengan korang! :)




So, apa tunggu lagi? Order cepat :)


PM / sms / whatsapp : 017-3163095 
FB : Masayu AR
Page : chedacheyu
Email : chedacheyu@gmail.com
ID : 949189 / 1029832